X
Szanowny Użytkowniku
25 maja 2018 roku zaczęło obowiązywać Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r (RODO). Zachęcamy do zapoznania się z informacjami dotyczącymi przetwarzania danych osobowych w Portalu PolskieRadio.pl
1.Administratorem Danych jest Polskie Radio S.A. z siedzibą w Warszawie, al. Niepodległości 77/85, 00-977 Warszawa.
2.W sprawach związanych z Pani/a danymi należy kontaktować się z Inspektorem Ochrony Danych, e-mail: iod@polskieradio.pl, tel. 22 645 34 03.
3.Dane osobowe będą przetwarzane w celach marketingowych na podstawie zgody.
4.Dane osobowe mogą być udostępniane wyłącznie w celu prawidłowej realizacji usług określonych w polityce prywatności.
5.Dane osobowe nie będą przekazywane poza Europejski Obszar Gospodarczy lub do organizacji międzynarodowej.
6.Dane osobowe będą przechowywane przez okres 5 lat od dezaktywacji konta, zgodnie z przepisami prawa.
7.Ma Pan/i prawo dostępu do swoich danych osobowych, ich poprawiania, przeniesienia, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania.
8.Ma Pan/i prawo do wniesienia sprzeciwu wobec dalszego przetwarzania, a w przypadku wyrażenia zgody na przetwarzanie danych osobowych do jej wycofania. Skorzystanie z prawa do cofnięcia zgody nie ma wpływu na przetwarzanie, które miało miejsce do momentu wycofania zgody.
9.Przysługuje Pani/u prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego.
10.Polskie Radio S.A. informuje, że w trakcie przetwarzania danych osobowych nie są podejmowane zautomatyzowane decyzje oraz nie jest stosowane profilowanie.
Więcej informacji na ten temat znajdziesz na stronach dane osobowe oraz polityka prywatności
Rozumiem

Zero waste w kuchni. Jak zaoszczędzić 2 tysiące złotych?

Ostatnia aktualizacja: 15.10.2019 21:50
16 października startuje kampania społeczna #KochajJedzenie towarzysząca największemu festiwalowi kulinarnemu w Polsce Restaurant Week. Jej celem jest ograniczenie marnowania żywności na co dzień.
Audio
  • Jak nie marnować jedzenia? (Ratujemy świat/Czwórka)
Zdj. ilustracyjne
Zdj. ilustracyjneFoto: Shutterstock/Indre Pau

 W ramach kampanii przygotowano siedem zasad miłości do jedzenia: 

  1. Szanuj jedzenie - przechowuj świadomie i mądrze
  2. Dbaj każdego dnia - rozsądnie planuj posiłki
  3. Kupuj z sercem - mniej i częściej
  4. Nie wyrzucaj - produkty, które nadają się do spożycia zamrażaj, susz, rób z nich koktajle
  5. Dziel się - z bliskimi i potrzebującymi np. poprzez Banki Żywności
  6. Zabieraj do domu - nie zostawiaj resztek w restauracji
  7. Nie marnuj - uczęszczaj na festiwale z wcześniejszym wyborem menu i rezerwacjami online

Czytaj także
Greta Thunberg 1200.jpg
Czy młodzi aktywiści uratują świat?

Okazuje się, że 1/3 problemów klimatycznych jest związana z nieracjonalnym gospodarowaniem żywnością. - Prawie połowa Polaków wyrzuca jedzenie i to się nie zmienia na lepsze - mówi Sylwia Romańczak z Federacji Polskich Banków Żywności. - Nadal najczęstszym powodem jest utrata terminu ważności, ale prawda jest taka, że równie często wyrzucamy świeże produkty: pieczywo, wędlinę i warzywa. Miesięcznie tracimy w ten sposób nawet dwa tysiące złotych - dodaje i tłumaczy jak należy czytać etykiety na opakowaniach artykułów spożywczych.

Czytaj także
wybieg pokaz moda 1200.jpg
Fast Fashion Fed. Artyści łączą siły w wojnie ze śmieciami

Maciek Żakowski tłumaczy natomiast na czym polega nieracjonalność ekonomiczna i jedzeniowa w restauracjach. - Średniej wielkości restauracja w Warszawie rocznie wyrzuca jedzenie za mniej więcej pół miliona złotych. W ramach Restaurant Week wprowadziliśmy rezerwację, w ramach której goście nie tylko informują nas na ile osób mamy przygotować stolik, ale też wcześniej wybierają menu - mówi gość Czwórki.

W audycji przyglądamy się też akcji organizowanej na warszawskim bazarku na Wolumenie, gdzie niesprzedane, "piękne inaczej" warzywa i owoce są rozdawane chętnym za darmo. 

***

Tytuł audycji: Dajesz radę

Prowadzi: Kasia Dydo

Goście: Sylwia Romańczak (Federacja Polskich Banków Żywności), Maciek Żakowski (współorganizator kampanii #KochajJedzenie i festiwalu Restaurant Week)

Data emisji: 15.10.2019

Godzina emisji: 14.18

kul

Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy, możesz być pierwszy!
aby dodać komentarz
brak

Czytaj także

Czy weganizm uratuje planetę?

Ostatnia aktualizacja: 01.10.2019 10:39
Kanada, Nowa Zelandia, Holandia i Australia zawarły Vegan World Alliance. Będą promować weganizm na całym świecie.
rozwiń zwiń

Czytaj także

Wegetarianizm, weganizm - jak zmiany klimatu wpływają na to, co jemy?

Ostatnia aktualizacja: 08.10.2019 21:25
Tofucznica, sernik z ziemniaka czy brownie z fasoli. To tylko przykłady wegańskich nowości, jakie możemy znaleźć na sklepowych półkach. Coraz więcej wprowadzają ich też sieci fast foodowe, oferując wegetariańskie burgery i twistery bez mięsa.
rozwiń zwiń