X
Szanowny Użytkowniku
25 maja 2018 roku zaczęło obowiązywać Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r (RODO). Zachęcamy do zapoznania się z informacjami dotyczącymi przetwarzania danych osobowych w Portalu PolskieRadio.pl
1.Administratorem Danych jest Polskie Radio S.A. z siedzibą w Warszawie, al. Niepodległości 77/85, 00-977 Warszawa.
2.W sprawach związanych z Pani/a danymi należy kontaktować się z Inspektorem Ochrony Danych, e-mail: iod@polskieradio.pl, tel. 22 645 34 03.
3.Dane osobowe będą przetwarzane w celach marketingowych na podstawie zgody.
4.Dane osobowe mogą być udostępniane wyłącznie w celu prawidłowej realizacji usług określonych w polityce prywatności.
5.Dane osobowe nie będą przekazywane poza Europejski Obszar Gospodarczy lub do organizacji międzynarodowej.
6.Dane osobowe będą przechowywane przez okres 5 lat od dezaktywacji konta, zgodnie z przepisami prawa.
7.Ma Pan/i prawo dostępu do swoich danych osobowych, ich poprawiania, przeniesienia, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania.
8.Ma Pan/i prawo do wniesienia sprzeciwu wobec dalszego przetwarzania, a w przypadku wyrażenia zgody na przetwarzanie danych osobowych do jej wycofania. Skorzystanie z prawa do cofnięcia zgody nie ma wpływu na przetwarzanie, które miało miejsce do momentu wycofania zgody.
9.Przysługuje Pani/u prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego.
10.Polskie Radio S.A. informuje, że w trakcie przetwarzania danych osobowych nie są podejmowane zautomatyzowane decyzje oraz nie jest stosowane profilowanie.
Więcej informacji na ten temat znajdziesz na stronach dane osobowe oraz polityka prywatności
Rozumiem
Polskie Radio Dzieciom

Zdrowe przedszkolaki

Ostatnia aktualizacja: 20.01.2012 08:00
Dzieci w przedszkolach jedzą różnie - niekoniecznie zdrowo. Co i jak zrobić, aby maluchy dostały zdrowe i wartościowe jedzenie podpowiada Emilia Lorenc, dietetyk, pomysłodawczyni akcji Zdrowy Przedszkolak.
Audio

Emilia Lorenc wraz z mężem rozkręca akcję Zdrowy Przedszkolak. Organizują warsztaty, służą radą, zdradzają pomysły na przedszkolne smakołyki - pomaga im w tym grono koordynatorów w różnych miastach.

Z mamą, dietetykiem, diagnostą laboratoryjnym, biologiem molekularny, pomysłodawczynią i organizatorką Zdrowego Przedszkolaka - Emilią Lorenc rozmawiała Paulina Jakubowska.

 

Paulina Jakubowska: Skąd pomysł na Akcję Zdrowy przedszkolak?

Emilia Lorenc: Od 7 lat w praktyce, wraz z mężem lekarzem, staram się pomagać pacjentom pielęgnować i utrzymać zdrowie łącząc starożytną mądrość medycyny naturalnej i nowoczesne odkrycia medycyny akademickiej. Rozmawiając z pacjentami zwracamy szczególną uwagę na odpowiednie odżywianie, które jest podstawą zachowania zdrowia. I tu często spotykamy się z zakłopotaniem z strony rodziców. Dbają o zdrowe żywienie w domu, ale dziecko uczęszcza do przedszkola i niestety nie mają wpływu na żywienie w przedszkolu, które często odbiega o dobrej jakości i zasad zdrowego żywienia.

Z drugiej strony organizujemy i prowadzimy spotkania z myślą o dzieciach, młodzieży, rodzicach, upowszechniając zdrowie oraz życie w zgodzie z przyrodą. Spotkania prowadziłam m.in. dla rodziców w palcówkach przedszkolnych. I tu często sama dyrekcja przedszkola wychodziła z zapytaniem: jak możliwa jest poprawa jakości żywienia przedszkolnego bez większych konsekwencji ekonomicznych.

A przede wszystkim jestem mamą trójki dzieci w wieku przedszkolno-szkolnym.

PJ: Co jest celem akcji i jakie efekty może przynieść wprowadzenie diety wspieranej przez Akcję Zdrowy Przedszkolak?

EL: Celem Zdrowego Przedszkolaka czyli kampanii na rzecz naturalnej diety, jest poprawa jakości odżywiania dzieci w przedszkolach. Nie wystarczy tylko zapewnić odpowiednią ilość białka, węglowodanów, tłuszczy... ale duże znaczenie ma jakość produktów i  to w jakim stopniu są przetworzone.

Żywność naturalna, czyli jak najmniej przetworzona, bez substancji dodatkowych jest najbardziej bogata w substancje odżywcze, a do tego jest najlepiej przyswajalna przez nasz organizm.

Poprzez nasz projekt staramy się poszerzać świadomość rodziców, osób odpowiedzialnych za żywienie, jak żywić dzieci, by mogły w pełni przyswajać wiedzę, rozwijać się, miały wzmocnioną odporność, a w przyszłości zachowały zdrowie.

PJ: Czy dziś dzieci-przedszkolaki jedzą źle?

EL: Jadłospisy przedszkolaków układane są w większości zgodnie z normami żywienia, piramidą żywienia. Jednak często pomijana jest jakość podawanych produktów. W jadłospisach nie rzadko zdarzają się parówki, słodkie wafelki, które nie są najzdrowszymi produktami. Są to produkty wysokoprzetworzone, mają niską wartość odżywczą, a ich skład jest bogaty w listę substancji dodatkowych, które nie są obojętne dla zdrowia dziecka.

PJ: Czego brakuje w przedszkolnej diecie, czego jest za dużo?

EL: Dietę przedszkolną należy urozmaicić o produkty zbożowe, ale z pełnego ziarna. Kasze, które zawierają bogactwo substancji mineralnych, witamin, nasiona strączkowe z dużą zawartością białka łatwoprzyswajalnego przez nasz organizm, ryby i ziarna nasion (słonecznik, sezam, orzechy, migały…), które mają dużą zawartość kwasów tłuszczowych omega 3, tak ważnych m.in. do rozwoju i pracy układu nerwowego.

W jadłospisach przedszkolnych ograniczyła bym produkty słodkie ( kremy czekoladowe, wafelki, kupne drożdżówki, dżemy) jeśli są one podawane na deser łatwo je zamienić na owoce. 

Za dużo jest również produktów mącznych z białej mąki, wiadomo że dzieci takie potrawy lubią, ale tradycyjne pierogi można przygotować z mąki z pełnego ziarna z nadzieniem z kaszy gryczanej i sera białego lub z soczewicy.

PJ: Czy zdrowe żywienie nie podniesie ceny posiłków dla przedszkolaków?

EL: Z produktów naturalnych można przygotować proste i tanie potrawy. Na warsztatach przedstawiamy przykłady dań z uwzględnieniem kalkulacji cenowych. Zupa za złotówkę, to chyba nie jest drogo? :)

PJ: Czy dzieci chętnie jedzą jedzenie proponowane przez Akcję?

EL: Zmiany wprowadzamy stopniowo, dając możliwość dzieciom do powolnego odkrywania nowych smaków.  Jeśli dzieci nie jadły wcześniej kaszy jaglanej to dobrze na początek podać ją jako dodatek do zupy lub w postaci na słodko z musem owocowym czy zrobionym owocowym jogurtem.

/

PJ: Jak rodzice przedszkolaków (i nie tylko) mogą się włączyć w Akcję Zdrowy przedszkolak?

EL: Rodziców zapraszamy do regularnego zapoznawania się z naszymi publikacjami, udziału w warsztatach by mogli żywienie naturalne wprowadzać w życie codzienne w swoich domach.

Mogą również zachęcić swoje przedszkole, poprzez rozmowę z dyrekcją, do udziału w warsztatach i udziału w projekcie.

PJ: Jeśli prowadzę przedszkole, to gdzie mogę szukać pomocy układając jadłospis dla podopiecznych? Jak skorzystać z warsztatów?

EL: Przedszkole może zgłosić swoje uczestnictwo poprzez formularz zgłoszeniowy zawarty na stronie projektu www.zdrowyprzedszkolak.org. Pomagamy, poprzez weryfikację jadłospisów, stopniowo wprowadzać zmiany żywieniowe oraz opracowywanie przepisów lubianych przez dzieci. Na terenie Polski ( Łódź, Wrocław, Poznań, Białystok) na dziś bardzo aktywnie działają moderatorzy, którzy są specjalistami z zakresu żywienia. Prowadzą warsztaty dla przedszkoli, rodziców.

Obecnie zapraszamy na  Konferencję do Poznania. Odbędzie się 4 lutego 2012 roku w Wyższej Szkole Nauk Humanistycznych i Dziennikarstwa , przy ul. gen T. Kutrzeby 10. Szczegóły na stronie www.zdrowyprzedszkolak.org

Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy, możesz być pierwszy!
aby dodać komentarz
brak

Czytaj także

Śniadanie to podstawa!

Ostatnia aktualizacja: 16.09.2010 13:05
Wszyscy znamy tę zasadę. Nie wszyscy jednak znamy jej medyczne uzasadnienie.
rozwiń zwiń

Czytaj także

Dzieci leczy się za darmo

Ostatnia aktualizacja: 04.01.2012 13:12
- Dzieci mają prawo do bezpłatnej opieki zdrowotnej - przypomina lekarzom i innym pracownikom ochrony zdrowia rzecznik praw dziecka Marek Michalak.
rozwiń zwiń
Zobacz także