Nauka

Apetyt na tłuste masz w genach

Ostatnia aktualizacja: 07.02.2012 12:56
Skłonność do spożywania tłustych potraw jest uwarunkowana genetycznie - twierdzą naukowcy.
Odchudzanie
OdchudzanieFoto: Glow Images/East News
Apetyt na tłuste potrawy zapisany jest w genach
Skłonność do spożywania tłustych potraw jest uwarunkowana genetycznie - twierdzą naukowcy, którzy odkryli, że osoby posiadające określone wersje genu CD36 mają większą potrzebę spożywania tłustych potraw i są bardziej narażone na otyłość niż osoby posiadające inne wersje tego genu.  
Ich wnioski zostały opublikowane w piśmie "Obesity".
Naukowcy z Uniwersytetu Stanowego Pensylwanii doszli to tego wniosku podczas badań prowadzonych wśród 317 Afroamerykanów, którzy są bardziej podatni na otyłość i związane z nią choroby niż przedstawiciele innych grup etnicznych. Uczestnicy mieli ocenić smak sosów sałatkowych przygotowanych z różnych ilości oleju rzepakowego. Otrzymali także kwestionariusze dotyczące ich preferencji żywieniowych.
Następnie na podstawie analizy próbek śliny naukowcy zidentyfikowali różnice w obrębie genu CD36. Osoby z wersją AA (obecną u 21 proc. populacji) oceniały tłuste sosy jako bardziej kremowe i smaczne niż osoby posiadające inne wersje genu.
"Te badania pomagają wyjaśnić, dlaczego niektórym ludziom trudniej jest stosować dietę niskotłuszczową, a lepsze rezultaty osiągają na diecie bogatej w tłuszcze lecz zawierającej małe ilości węglowodanów, jak na przykład dieta Atkinsa" - mówi kierująca badaniami Kathleen Keller

Badacze odkryli, że osoby posiadające określone wersje genu CD36 mają większą potrzebę spożywania tłustych potraw i są bardziej narażone na otyłość niż osoby posiadające inne wersje tego genu. Ich wnioski zostały opublikowane w piśmie "Obesity".

Naukowcy z Uniwersytetu Stanowego Pensylwanii doszli to tego wniosku podczas badań prowadzonych wśród 317 Afroamerykanów, którzy są bardziej podatni na otyłość i związane z nią choroby niż przedstawiciele innych grup etnicznych. Uczestnicy mieli ocenić smak sosów sałatkowych przygotowanych z różnych ilości oleju rzepakowego. Otrzymali także kwestionariusze dotyczące ich preferencji żywieniowych.

Następnie na podstawie analizy próbek śliny naukowcy zidentyfikowali różnice w obrębie genu CD36. Osoby z wersją AA (obecną u 21 proc. populacji) oceniały tłuste sosy jako bardziej kremowe i smaczne niż osoby posiadające inne wersje genu.

- Te badania pomagają wyjaśnić, dlaczego niektórym ludziom trudniej jest stosować dietę niskotłuszczową, a lepsze rezultaty osiągają na diecie bogatej w tłuszcze lecz zawierającej małe ilości węglowodanów, jak na przykład dieta Atkinsa - mówi kierująca badaniami Kathleen Keller.

(ew/pap)

Zobacz więcej na temat: dieta atkinsa diety
Czytaj także

Sól – afrodyzjak, który łagodzi stres

Ostatnia aktualizacja: 13.04.2011 15:30
Sól powoduje nadciśnienie tętnicze. Jej użycie ma jednak i dobroczynne skutki - obniża hormon stresu i podwyższa oksytocynę, substancję nazywaną hormonem miłości.
rozwiń zwiń
Czytaj także

Tłuste poprawia nastrój

Ostatnia aktualizacja: 31.07.2011 13:48
Tłuste przekąski rzeczywiście poprawiają nastrój. Zawarte w nich kwasy tłuszczowe wywołują bowiem w mózgu reakcję biologiczną redukującą odczuwanie smutku - wynika z badań opublikowanych w "Journal of Clinical Investigation".
rozwiń zwiń
Czytaj także

Żegnaj tłuste jedzenie!

Ostatnia aktualizacja: 25.08.2011 12:07
Miażdżyca to podstępna choroba, której dolegliwości przez wiele lat możemy nie odczuwać. A potem? Czeka nas zmiana myślenia i jedzenia...
rozwiń zwiń
Czytaj także

Kolor jedzenia ma znaczenie

Ostatnia aktualizacja: 10.01.2012 11:30
Warzywa i owoce można podzielić ze względu na kolorystykę. Czerwone wpływają na serce. Zielone - na układ oddechowy. Białe chronią przed infekcjami, a fioletowe wpływają na pracę wątroby. Żółte chronią wzrok.
rozwiń zwiń