X
Szanowny Użytkowniku
25 maja 2018 roku zaczęło obowiązywać Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r (RODO). Zachęcamy do zapoznania się z informacjami dotyczącymi przetwarzania danych osobowych w Portalu PolskieRadio.pl
1.Administratorem Danych jest Polskie Radio S.A. z siedzibą w Warszawie, al. Niepodległości 77/85, 00-977 Warszawa.
2.W sprawach związanych z Pani/a danymi należy kontaktować się z Inspektorem Ochrony Danych, e-mail: iod@polskieradio.pl, tel. 22 645 34 03.
3.Dane osobowe będą przetwarzane w celach marketingowych na podstawie zgody.
4.Dane osobowe mogą być udostępniane wyłącznie w celu prawidłowej realizacji usług określonych w polityce prywatności.
5.Dane osobowe nie będą przekazywane poza Europejski Obszar Gospodarczy lub do organizacji międzynarodowej.
6.Dane osobowe będą przechowywane przez okres 5 lat od dezaktywacji konta, zgodnie z przepisami prawa.
7.Ma Pan/i prawo dostępu do swoich danych osobowych, ich poprawiania, przeniesienia, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania.
8.Ma Pan/i prawo do wniesienia sprzeciwu wobec dalszego przetwarzania, a w przypadku wyrażenia zgody na przetwarzanie danych osobowych do jej wycofania. Skorzystanie z prawa do cofnięcia zgody nie ma wpływu na przetwarzanie, które miało miejsce do momentu wycofania zgody.
9.Przysługuje Pani/u prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego.
10.Polskie Radio S.A. informuje, że w trakcie przetwarzania danych osobowych nie są podejmowane zautomatyzowane decyzje oraz nie jest stosowane profilowanie.
Więcej informacji na ten temat znajdziesz na stronach dane osobowe oraz polityka prywatności
Rozumiem

Jedzeniowe hity kuchni science fiction

Ostatnia aktualizacja: 14.03.2016 13:00
- Pewne pomysły, które pojawiały się w filmach fantastycznych, są już obecne w naszych doświadczeniach żywnościowych - mówił w Dwójce Paweł Brylski, autor bloga Nowa Kuchnia Warszawska.
Audio
  • Jedzeniowe hity kuchni science fiction (Droga przez mąkę/Dwójka)
Jedzenie w powieściach fantastycznych z reguły pozbawione jest walorów smakowych (zdjęcie ilustracyjne)
Jedzenie w powieściach fantastycznych z reguły pozbawione jest walorów smakowych (zdjęcie ilustracyjne)Foto: FLICR/Nico Paix

Jako przykład podawał trwające eksperymenty nad drukarkami jedzenia, białkiem z grzybów i mięsem pozyskiwanym metodą w in vitro. Być może wkrótce ktoś pokusi się też o urzeczywistnienie niezwykłego automatu pojawiającego się w powieściowym cyklu Douglasa Adamsa "Autostopem przez galaktykę". - Nutrimatik to maszyna, do której się podchodzi, wciska guzik z napisem "pij" i ta maszyna dokonuje błyskawicznej analizy potrzeb klienta - wyjaśniał Paweł Brylski. - Urządzenie sprawdza właściwości metaboliczne, dowiaduje się, jakie są jego preferencje smakowe, w rezultacie to, co wyskakuje do kubka, jest dokładnie tym, co mu jest potrzebne i co mu najbardziej smakuje.

W audycji mówiliśmy m.in. o jedzeniu Lunarian z powieści "Równi bogom" Isaaca Asimova, Lemowskim przysmaku Andrytów, a także wspominaliśmy kulinarne sukcesy polskiego kosmonauty Mirosława Hermaszewskiego, który jako pierwszy człowiek wzniósł toast w kosmosie.

***

Tytuł audycji: Drogę przez mąkę

Prowadzi: Łukasz Modelski

Gość: Paweł Brylski (autor bloga Nowa Kuchnia Warszawska)

Data emisji: 12.03.2016

Godzina emisji: 12.00

bch/mc

Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy, możesz być pierwszy!
aby dodać komentarz
brak

Czytaj także

Rewolucja kulinarna z tęsknoty za migdałami

Ostatnia aktualizacja: 14.02.2016 18:08
- Elizabeth David wychowała całe pokolenie Brytyjczyków. Pokazała im, co to dobra oliwa czy pasta - opowiada reportażystka Małgorzata Seruga.
rozwiń zwiń

Czytaj także

"Powstaniec", "Wiercipiętka", "Panie Kochanku". Dzieje polskiej wódki

Ostatnia aktualizacja: 21.02.2016 13:00
- Nazwy wódek były kierowane do konkretnych grup odbiorców. Niektóre w czasach zaborów podtrzymywały patriotycznego ducha - mówił w Dwójce Adam Łukawski, kolekcjoner tego trunku.
rozwiń zwiń

Czytaj także

Dlaczego najlepsi kucharze popełniają samobójstwa?

Ostatnia aktualizacja: 02.03.2016 07:00
O głośnym ostatnio zjawisku w środowisku szefów kuchni najlepszych restauracji rozmawialiśmy z psycholog Dorotą Mintą.
rozwiń zwiń

Czytaj także

Jak smakuje jedzenie podane na kartce?

Ostatnia aktualizacja: 05.03.2016 12:00
- Sam dotyk naczyń, sztućców, które dopasowują się do doznania smakowego, bardzo ciekawie wpływa na zmysły - mówiła w Dwójce Justyna Adamczyk, szefowa polskiego wydania przewodnika kulinarnego Gault&Millau.
rozwiń zwiń