"Powstaniec", "Wiercipiętka", "Panie Kochanku". Dzieje polskiej wódki

Ostatnia aktualizacja: 21.02.2016 13:00
- Nazwy wódek były kierowane do konkretnych grup odbiorców. Niektóre w czasach zaborów podtrzymywały patriotycznego ducha - mówił w Dwójce Adam Łukawski, kolekcjoner tego trunku.
Audio
  • Adam Łukawski o historii polskiej wódki (Droga przez mąkę/Dwójka)
Według prawa polskiego wódką nazywamy napój, który zawiera minimum 37,5 procent alkoholu (zdj. ilustracyjne)
Według prawa polskiego wódką nazywamy napój, który zawiera minimum 37,5 procent alkoholu (zdj. ilustracyjne)Foto: TRF_Mr_Hyde/flickr/cc by 2.0

W promowaniu polskości poprzez etykietę na butelce przodował przemysłowiec Bolesław Kasprowicz z Gniezna znajdującego się w zaborze pruskim. - Wprowadził serię nazw odnoszących się do postaci z polskiej literatury jak Soplica czy Zagłoba. Ta ostatnia miała podtytuł "likier pojedynkowy" - opowiadał Adam Łukawski.

Gość "Drogi przez mąkę" przywołał historię legendarnej wódki żytniej - starki, która na dworach szlacheckich leżakowała w dębowych beczkach przez dziesięciolecia. W audycji podzielił się wrażeniami z kosztowania 80-letniej wódki tego gatunku. Opowiedział też o najstarszych wódczanych eksponatach ze swojej kolekcji.

***

Tytuł audycji: Drogę przez mąkę

Prowadzi: Łukasz Modelski

Gość: Adam Łukawski (kolekcjoner wódki)

Data emisji: 20.02.2016

Godzina emisji: 12.00

bch/mc

Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy, możesz być pierwszy!
aby dodać komentarz
brak

Czytaj także

Soylent i kaszka pieszona, czyli zamienniki mięsa

Ostatnia aktualizacja: 01.02.2016 12:50
- Nasza tradycja kulinarna przez setki, jeżeli nie tysiące, lat, opierała się na potrawach mięsnych i wytworzyła arcydzieła, które są częścią tożsamości - mówi Paweł Brylski. Czy w przyszłości odetniemy się od tego dziedzictwa?
rozwiń zwiń

Czytaj także

Zabójczy oddech Mussoliniego

Ostatnia aktualizacja: 06.02.2016 13:00
O specyficznej sałatce włoskiego dyktatora, ale też o kulinarnych upodobaniach satrapów z całego świata rozmawialiśmy w audycji "Droga przez mąkę".
rozwiń zwiń

Czytaj także

Rewolucja kulinarna z tęsknoty za migdałami

Ostatnia aktualizacja: 14.02.2016 18:08
- Elizabeth David wychowała całe pokolenie Brytyjczyków. Pokazała im, co to dobra oliwa czy pasta - opowiada reportażystka Małgorzata Seruga.
rozwiń zwiń