Kulinarna książka wiosny 2016? O kwiatach!

Ostatnia aktualizacja: 09.04.2016 12:00
- Ta książka przekona was do jedzenia kwiatów. Dajemy jej 10/10 - mówili o publikacji "Jadalne kwiaty" Małgorzata Minta i Łukasz Modelski.
Audio
  • Kulinarna książka wiosny 2016? O kwiatach! (Droga przez mąkę/Dwójka)
Fragment okładki książki Jadalne kwiaty Magdaleny Kalemby-Drożdż
Fragment okładki książki "Jadalne kwiaty" Magdaleny Kalemby-DrożdżFoto: materiały prasowe wydawnictwa Pascal

W audycji "Droga przez mąkę" przyjrzeliśmy się nowościom wydawniczym poświęconym jedzeniu. Za najlepszą książkę blogerka kulinarna Małgorzata Minta uznała kwiatową publikację Małgorzaty Kalemby-Drożdż. - Te przepisy nie onieśmielają, ale sprawią, że czytając o chryzantemach w tempurze czy lodach fiołkowych od razu chce się jeść - podkreślała.

Z książki "Jadalne kwiaty" dowiedzieć się można, że nasturcje są pieprzne w smaku z lekką nutką miodu, zaś ogórecznik ma faktycznie ogórkowy posmak.

Poza tym w audycji mówiliśmy o książce, która w doskonały sposób przybliża obcokrajowcom zagadnienia polskiej kuchni oraz o włosko-amerykańskich przepisach Audrey Hepburn, o których napisał jej syn. Największym zaskoczeniem okazała się książka Amerykanki, która zakochała się we francuskich potrawach. - Początek przeraża, ale rozwinięcie jest niezwykle bogate w ciekawe treści - mówił Łukasz Modelski.

***

Tytuł audycji: Droga przez mąkę

Prowadzi: Łukasz Modelski

Gość: Małgorzata Minta (dziennikarka, blogerka kulinarna)

Data emisji: 9.04.2016

Godzina emisji: 12.00

bch/pj

Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy, możesz być pierwszy!
aby dodać komentarz
brak

Czytaj także

Houellebecq. Koniec świata i dobre jedzenie

Ostatnia aktualizacja: 11.11.2015 14:30
- Wyjeżdżając na francuską prowincję, bohater powieści "Uległość" Houellebecqa bierze zapas batonów proteinowych i kawę rozpuszczalną, bo nie spodziewa się, że spotka go tam coś smacznego - mówiła w Dwójce Wanda Klenczon.
rozwiń zwiń

Czytaj także

Jedzeniowe hity kuchni science fiction

Ostatnia aktualizacja: 14.03.2016 13:00
- Pewne pomysły, które pojawiały się w filmach fantastycznych, są już obecne w naszych doświadczeniach żywnościowych - mówił w Dwójce Paweł Brylski, autor bloga Nowa Kuchnia Warszawska.
rozwiń zwiń

Czytaj także

"Cmentarz w Pradze" Umberta Eco - erupcja kulinarna i spiskowe teorie

Ostatnia aktualizacja: 02.04.2016 12:00
– Jedzenie w niesłychanej obfitości i wyrafinowane jest tym elementem, który ma uczłowieczyć postać głównego bohatera, skądinąd odrażającą – opowiadała o powieści Umberta Eco "Cmentarz w Pradze" Wanda Klenczon.
rozwiń zwiń