Bóbr to nie tylko wigilijna ryba

Ostatnia aktualizacja: 13.12.2015 13:00
- Jeszcze w XIX wieku klasyfikowano tego gryzonia jako rybę - zwrócił uwagę Łukasz Modelski. Dlatego bóbr był potrawą postną i podstawą wielu wigilijnych dań.
Audio
  • Rozmowa nie tylko o przysmakach z bobra (Droga przez mąkę/Dwójka)
zdjęcie ilustracyjne
zdjęcie ilustracyjneFoto: Pixabay

Smakosz Łukasz Kozak miał okazję próbować takich dań; twierdzi jednak, że ich smak więcej ma wspólnego z dziczyzną niż z rybami. Nie udało mu się natomiast skosztować bobrowych jąder, za które ów gryzoń ceniony jest w sposób szczególny. I to nie tylko w kuchni, lecz także - po dziś dzień - w kosmetyce i medycynie.

Z faktem tym związana jest zresztą pewna brutalna legenda, której bóbr zawdzięcza swoje łacińskiej imię.

***

Tytuł audycji: Droga przez mąkę

Prowadzi: Łukasz Modelski

Goście: Łukasz Kozak (mediewista, historyk)

Data emisji: 12.12.2015

Godzina emisji: 12.00 

mm/bch

Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy, możesz być pierwszy!
aby dodać komentarz
brak

Czytaj także

Houellebecq. Koniec świata i dobre jedzenie

Ostatnia aktualizacja: 11.11.2015 14:30
- Wyjeżdżając na francuską prowincję, bohater powieści "Uległość" Houellebecqa bierze zapas batonów proteinowych i kawę rozpuszczalną, bo nie spodziewa się, że spotka go tam coś smacznego - mówiła w Dwójce Wanda Klenczon.
rozwiń zwiń

Czytaj także

"Chinkali to gruzińska religia"

Ostatnia aktualizacja: 14.11.2015 13:00
Pyszne kołduny wypełnione bulionem to jeden z wielu gruzińskich przysmaków, o których rozmawialiśmy w Dwójce. Na czym polega sekret tamtejszego smaku?
rozwiń zwiń

Czytaj także

Jak fizyk wynalazł zupę. 150 lat rewolucji w kuchni

Ostatnia aktualizacja: 22.11.2015 14:00
– XIX wiek był w Anglii czasem klęsk głodu. Na szczęście znaleźli się kulinarni dobroczyńcy ludu – mówiła Maria Barbasiewicz, autorka książki "W kuchni jak na wojnie".
rozwiń zwiń

Czytaj także

Pożyteczne szkodniki. Jak sobie radzić z bobrami?

Ostatnia aktualizacja: 11.12.2015 18:00
- Powinniśmy się przyzwyczaić do bobrów i nauczyć minimalizować negatywny wpływ ich działań, które nas dotykają - mówi dr Andrzej Czech, specjalista od bobrów.
rozwiń zwiń