"Nienasycone". Kulinarne portrety niezwykłych kobiet

Ostatnia aktualizacja: 11.12.2019 21:22
Gośćmi "Drogi przez mąkę" były Klaudia Iga Péres i Marianne Pfeffer Gjengedal - autorki książki "Nienasycone. 14 sławnych kobiet i 99 stylowych przepisów".
Audio
  • Rozmowa z autorkami książki "Nienasycone. 14 sławnych kobiet i 99 stylowych przepisów" (Droga przez mąkę/Dwójka)
Okładka książki
Okładka książkiFoto: Mat. prasowe

"Nienasycone" to czternaście portretów niezwykłych kobiet, a zarazem wielka podróż kulinarna przez kraje i epoki. Na wysmakowanych zdjęciach autorki wcielają się w role postaci takich jak Maria Antonina, Frida Kahlo, Coco Chanel czy Sophia Loren i do każdej z nich dobierają po kilka przepisów w odpowiednim stylu.

***

Tytuł audycji: Droga przez mąkę

Prowadzi: Łukasz Modelski

Data emisji: 14.12.2019

Godzina emisji: 10.30

am

Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy, możesz być pierwszy!
aby dodać komentarz
brak

Czytaj także

Sekrety kulinarnego sukcesu, czyli gastrofizyka od kuchni

Ostatnia aktualizacja: 18.05.2019 12:10
Gościem audycji był Paweł Kałużny - ekspert w dziedzinie, która wydaje się bardzo odległa i nieprzydatna przeciętnemu restauratorowi. A to błąd, który może drogo kosztować.
rozwiń zwiń

Czytaj także

Paco Roncero i jego kuchnia jako kulinarny spektakl

Ostatnia aktualizacja: 29.06.2019 11:14
- "Ogród" to jedyne danie, które powtarzam w menu od sześciu sezonów. To słynna i badzo pracochłonna przystawka, która unosi się w koszyku przyczepionym do balona i ląduje na stole. Drewniana skrzynka z przystawkami ułożonymi na kształt ogrodu pełnego grządek jest bardzo malownicza i niezwykle popularna wśród gości mojej restauracji - mówił w Dwójce światowej sławy hiszpański kucharz.
rozwiń zwiń

Czytaj także

"Embarras de richesse". Złoty wiek sztućców

Ostatnia aktualizacja: 28.09.2019 14:00
- Dziś w sklepach znajdziemy podstawowy garnitur sztućców na 6, 12 albo czasem na 4 osoby, w którym brak raczej łopatek do szparagów. Jeżeli już trafią się jakieś dodatkowe sztućce, to będą to te do deserów, w postaci widelczyków. Ewentualnie jakieś pojedyncze sztućce półmiskowe - mówiła w Dwójce Marcelina Palińska, historyczka sztuki i kulturoznawczyni.
rozwiń zwiń

Czytaj także

Podróż po europejskich winnicach

Ostatnia aktualizacja: 06.11.2019 21:39
Gościem "Drogi przez mąkę" był Tomasz Prange-Barczyński - autor reporterskiego przewodnika po winiarskich regionach "Europa na winnych szlakach. Od winnicy do winnicy".
rozwiń zwiń

Czytaj także

Dobry zakwas pozytywnie wpłynie na mózg

Ostatnia aktualizacja: 07.12.2019 14:34
- Zakwas to bardzo poważna sprawa. Najnowsze badania pokazują, że z zakwasem nie ma żartów - mówił w Dwójce fizyk i kucharz Grzegorz Łucki.
rozwiń zwiń