Wokół grilla z Kacprem Salzmanem

Ostatnia aktualizacja: 29.05.2022 11:30
Węgiel, brykiet, gaz, a może drewno – na czym najlepiej grillować? W jaki sposób kontrolować temperaturę? Marynować mięso, czy nie marynować? Nacinać kiełbasę, czy nie nacinać? I wreszcie – w jaki sposób sprawdzać, czy jedzenie jest już gotowe? Gościem tego wydania "Drogi przez mąkę" był mistrz grilla Kacper Salzman.
Kto nie lubi spędzić ciepłego dnia wraz ze znajomymi, zajadając się gorącymi kiełbaskami czy innymi przysmakami prosto z rusztu?
Kto nie lubi spędzić ciepłego dnia wraz ze znajomymi, zajadając się gorącymi kiełbaskami czy innymi przysmakami prosto z rusztu? Foto: Shutterstock.com/Alexander Raths

Opiekanie jedzenia nad ogniem z drewna lub żarem z węgli jest najstarszym sposobem gotowania, towarzyszącym gatunkowi ludzkiemu od jego początków.

Długie i słoneczne dni skłaniają do spożywania i przygotowania posiłków na zewnątrz. Sezon na grillowanie w pełni i z tej okazji, zanim przystąpimy do przygotowania potraw, warto pamiętać o kilku istotnych zasadach. Na przykład, że podczas umiejętnego grillowania powinniśmy używać odpowiednich tacek i folii, aby związki wytwarzane podczas tego procesu nie osiadały wraz z dymem na grillowanych produktach.

Niebezpieczne dla zdrowia są nie tylko produkty rzucane na ruszt, w szczególności tłuste mięso, lecz nawet sama czynność grillowania. Ze spalonego tłuszczu uwalniają się substancje rakotwórcze, m.in. dioksyny i furany. Tłuszcz spadający na rozżarzony węgiel spala się, co prowadzi do wzmożonej emisji wielopierścieniowych węglowodorów aromatycznych, nadtlenków i wolnych rodników, które również wykazują działanie rakotwórcze. 

Posłuchaj
30:14 2022_05_29 11_00_22_PR2_Droga_przez_mąkę.mp3 Wokół grilla z Kacprem Salzmanem (Droga przez mąkę/Dwójka)

 

***

Tytuł audycji: Droga przez mąkę

Prowadził: Łukasz Modelski

Gość: Kacper Salzman (mistrz grilla)

Data emisji: 29.05.2022

Godzina emisji: 11.00

Czytaj także

Nie tylko cukinia i cebula. Cytrusy i sałaty z grilla

Ostatnia aktualizacja: 15.05.2021 12:05
– Na grilla możemy wrzucić nie tylko warzywa twarde. Mogą to być także sałaty, kapusta, rzepa, rzodkiewka, por, szparagi, a nawet świeże ogórki – wyliczają goście "Gorącej płyty" Wit Szychowski i Tomasz Czajkowski. Przygotowywać na grillu można oczywiście także owoce, jak choćby jabłka czy gruszki. 
rozwiń zwiń

Czytaj także

Majówkowy grill - to nie musi być tylko mięso

Ostatnia aktualizacja: 03.05.2022 10:10
Wielu z nas nie wyobraża sobie majówki bez grilla. Karkówka, szaszłyki i kiełbaski to już standardowy zestaw Polaków. Tymczasem na grillu można przyrządzić dużo więcej.
rozwiń zwiń