O aromatach oraz smakach i ich łączeniu

Ostatnia aktualizacja: 12.11.2023 12:30
Jaką część wrażeń smakowo-zapachowych stanowią dane węchowe? O aromatach w tym wydaniu "Drogi przez mąkę" opowiedział ekspert w tej dziedzinie - Robert Wieprzkowicz-Rzewuski. 
Jak połączyć smaki, żeby wyszło danie idealne?
Jak połączyć smaki, żeby wyszło danie idealne? Foto: Shutterstock/In Green

Jaką część wrażeń smakowo-zapachowych stanowią dane węchowe? Dlaczego zmysł smaku czasami nie zgadza się ze zmysłem węchu? Jakie są składowe zapachu? Na czym polega aromamarketing? W jaki sposób pozyskuje się aromaty w przemyśle spożywczym? Dlaczego niektóre połączenia smakowe pasują do siebie, a inne nie?

O aromatach w "Drodze przez mąkę" opowiedział ekspert w tej dziedzinie - Robert Wieprzkowicz-Rzewuski. 

***

W poprzednim wydaniu audycji rozmawialiśmy o książce "Jerozolima do zjedzenia". To kolejna z serii bestsellerowych opowieści podróżniczo-kulinarnych łącząca osobiste historie autora, Bartka Kieżuna, z przepisami kulinarnymi. 

Kieżun stara się odkryć nowoczesne i nieoczywiste oblicze Jerozolimy - mitycznego miasta Bliskiego Wschodu. Prowadzi czytelników wąskimi uliczkami, zaprasza na targowiska i do parków, do kościołów, meczetów i synagog, galerii i muzeów. Zabiera do żydowskich piekarni i arabskich kawiarenek, a jego opowieść oczarowuje bogactwem doznań i smaków.

***

Audycja "Droga przez mąkę" to erudycyjny program kulinarny na temat związku kuchni z cywilizacją.

Autor programu, Łukasz Modelski, omawia z gośćmi wątki kulinarne w literaturze i w innych sztukach. Ponadto: recenzje książek kucharskich, kulinarnych, kulinarno-podróżniczych etc. Na zakończenie zawsze pojawia się utwór muzyczny z krótkim omówieniem, "pasujący" do głównego dania, czyli tematu kulinarnego omawianego w programie.

Posłuchaj
29:10 2023_11_12_12_29_37_Dwojka_Droga_przez_make.mp3 O aromatach oraz smakach i ich łączeniu (Droga przez mąkę/Dwójka)

 

***

Tytuł audycji: Droga przez mąkę

Prowadził: Łukasz Modelski

Gość: Robert Wieprzkowicz-Rzewuski (ekspert w dziedzinie aromatów)

Data emisji: 12.11.2023

Godzina emisji: 12.30

mo/kc

Czytaj także

Kuchnia lwowska - kulinarna podróż po Galicji

Ostatnia aktualizacja: 29.10.2023 13:00
Zapraszamy na rozmowę o książce "Kuchnia lwowska. Kulinarna podróż przez Galicję" z jej autorką - Marianną Dushar.
rozwiń zwiń
Czytaj także

Kuchnia Jerozolimy - miasta wielu kultur

Ostatnia aktualizacja: 05.11.2023 13:00
Gościem niedzielnej audycji Łukasza Modelskiego był Bartek Kieżun, z którym autor rozmawiał o książce "Jerozolima do zjedzenia".
rozwiń zwiń