Z miłości do chleba i spraw ważnych

Ostatnia aktualizacja: 20.08.2025 09:06
Gościnią audycji "Droga przez mąkę" była Monika Walecka – piekarka, fotografka, autorka książki "Opowiadania drewnianego stołu" oraz właścicielka piekarni "Cała w Mące". Podczas lockdownu rozdała siedemset zakwasów na chleb, potem swoimi wypiekami aktywnie wspierała Strajk Kobiet.
Chleb - nawet jeśli jest powszedni, to nie musi być pospolity.
Chleb - nawet jeśli jest powszedni, to nie musi być pospolity.Foto: Shutterstock

Posłuchaj na podcasty.polskieradio.pl >>>

***

Tytuł audycji: Droga przez mąkę

Prowadził: Łukasz Modelski

Data emisji: 17.08.2025

Godz. emisji: 14.00

Czytaj także

Tajemnice kuchni podlaskiej

Ostatnia aktualizacja: 30.07.2024 15:13
W audycji pogłębiona refleksja na temat kuchni podlaskiej, która dotyczy zwłaszcza nowoczesnej kuchni tego regionu. Jest mowa o pożegnaniu z kartoflem i sięganiu do (innych) korzeni. 
rozwiń zwiń
Czytaj także

Focaccia sprzed 9 tysięcy lat. Wypiek tego typu pojawił się już w późnym neolicie

Ostatnia aktualizacja: 28.11.2024 05:30
Badania wskazują, że między 7000 a 5000 rokiem p.n.e. rolnicze społeczności w regionie Żyznego Półksiężyca na Bliskim Wschodzie wypiekały duże bochenki chleba i odpowiednik obecnej focaccii o różnych smakach na specjalnych tacach.
rozwiń zwiń