X
Szanowny Użytkowniku
25 maja 2018 roku zaczęło obowiązywać Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r (RODO). Zachęcamy do zapoznania się z informacjami dotyczącymi przetwarzania danych osobowych w Portalu PolskieRadio.pl
1.Administratorem Danych jest Polskie Radio S.A. z siedzibą w Warszawie, al. Niepodległości 77/85, 00-977 Warszawa.
2.W sprawach związanych z Pani/a danymi należy kontaktować się z Inspektorem Ochrony Danych, e-mail: iod@polskieradio.pl, tel. 22 645 34 03.
3.Dane osobowe będą przetwarzane w celach marketingowych na podstawie zgody.
4.Dane osobowe mogą być udostępniane wyłącznie w celu prawidłowej realizacji usług określonych w polityce prywatności.
5.Dane osobowe nie będą przekazywane poza Europejski Obszar Gospodarczy lub do organizacji międzynarodowej.
6.Dane osobowe będą przechowywane przez okres 5 lat od dezaktywacji konta, zgodnie z przepisami prawa.
7.Ma Pan/i prawo dostępu do swoich danych osobowych, ich poprawiania, przeniesienia, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania.
8.Ma Pan/i prawo do wniesienia sprzeciwu wobec dalszego przetwarzania, a w przypadku wyrażenia zgody na przetwarzanie danych osobowych do jej wycofania. Skorzystanie z prawa do cofnięcia zgody nie ma wpływu na przetwarzanie, które miało miejsce do momentu wycofania zgody.
9.Przysługuje Pani/u prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego.
10.Polskie Radio S.A. informuje, że w trakcie przetwarzania danych osobowych nie są podejmowane zautomatyzowane decyzje oraz nie jest stosowane profilowanie.
Więcej informacji na ten temat znajdziesz na stronach dane osobowe oraz polityka prywatności
Rozumiem

Nielegalne menu. Co Polacy jedli pod okupacją

Ostatnia aktualizacja: 18.08.2015 16:00
– Jeśli ktoś radził sobie na czarnym rynku, coś lepszego mogło trafić do jego spiżarni – mówiła Aleksandra Zaprutko-Janicka, autorka książki "Okupacja od kuchni".
Audio
  • Okupacja od kuchni. Co Polacy jedli podczas II wojny światowej (Kwadrans bez muzyki/Dwójka)
Sierpień 1944 r. Kuchnia powstańczej stołówki w gmachu Adrii przy ul. Moniuszki 10
Sierpień 1944 r. Kuchnia powstańczej stołówki w gmachu "Adrii" przy ul. Moniuszki 10Foto: Eugeniusz Lokajski/wikimedia/cc

Jadłospis Polaków w latach 1939-1945 zależał od dwóch czynników: z jednej strony od zamożności, z drugiej zaś od zaradności. Oba były kluczowe na czarnym rynku. – Jeśli ktoś nie umiał odnaleźć się w nowej rzeczywistości, jego spiżarnia była praktycznie pusta – mówiła Aleksandra Zaprutko-Janicka.

Niektórzy, nie ufając oficjalnym zapewnieniom, że wojny nie będzie, robili zapasy jeszcze przed wrześniem 1939 r. Ci, którzy wtedy z nich kpili, podczas okupacji często głodowali. Tymczasem najprzezorniejsi Polacy zgromadzili żywność wystarczającą na kilka lat dla całej rodziny. Czasem jednak nawet im nie dopisywało szczęście.

***

Tytuł audycji: Kwadrans bez muzyki

Przygotowała: Aldona Łaniewska-Wołłk

Goście: Aleksandra Zaprutko-Janicka (autorka książki "Okupacja od kuchni")

Data emisji: 18.08.2015

Godzina emisji: 15.00

mc/jp

Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy, możesz być pierwszy!
aby dodać komentarz
brak

Czytaj także

Kawiarnie wiedeńskie. Biblioteki serwujące kawę

Ostatnia aktualizacja: 31.05.2015 10:00
- Czytanie gazet w kawiarniach przetrwało do dziś. W tych lepszych lokalach dostępnych jest i 200 tytułów prasowych z całego świata - opowiadała Wanda Klenczon, badaczka antropologii kulinarnej.
rozwiń zwiń

Czytaj także

Gdy wdowa po Grochowiaku podawała gołąbki

Ostatnia aktualizacja: 19.07.2015 15:00
Czasy ajencji Małgorzaty Grochowiakowej Monika Małkowska wspominała jako najświetniejsze - kulinarnie i intelektualnie - lata warszawskiego lokalu "U plastyków". Rozmawialiśmy bowiem o kuchni schyłkowego PRL.
rozwiń zwiń