Na przełomie XIX i XX w. jednym z podstawowych czynników wpływających na budowę fizyczną ciała była niewielka ilość jedzenia. – Organizm jest silnikiem, który dostarcza sobie paliwo w postaci jedzenia, a wydatkuje je np. na zwalczanie chorób. Już samo to mogło powodować, że ludzie byli wtedy słabsi i niżsi – mówił prof. Michał Kopczyński.
Historyk opowiadał w Dwójce m.in. o tym, w jaki sposób na wysokość mieszkańców Krakowa wpłynęła wojna przeżyta w wieku 10 lat, a opóźniona urbanizacja uczyniła warszawiaków wyższymi i szczuplejszymi od ludzi ze wsi. Z kolei antropolog prof. Alicja Budnik zwróciła uwagę na to, że główną przyczyną wzrostu liczby osób otyłych w ostatnich latach nie jest wcale większe spożycie kalorii.
***
Rozmawiał: Kamil Radomski
Goście: uczestnicy konferencji "Budowa fizyczna człowieka na ziemiach polskich wczoraj i dziś": prof. Michał Kopczyński (historyk gospodarki i technologii, Muzeum Historii Polski), prof. Alicja Budnik (Zakład Ekologii Ewolucyjnej Człowieka w Instytucie Antropologii Uniwersytetu im. Adama Mickiewicza)
Data emisji: 21.03.2015
Godzina emisji: 16.00
Materiał został wyemitowany w audycji "Wybieram Dwójkę".
mc/jp