Logo Polskiego Radia
polskieradio.pl
Ewa Dryhusz 27.07.2011

Sałatka z ziemniaków i fasolki

Prosta, szybka i smaczna sałatka urozmaici zawartość piknikowego koszyka.
Sałatka z ziemniaków i fasolkifot. www.grumko.blox.pl

Lista zakupów:

  • 45 dag obranych ziemniaków przekrojonych na połówki,
  • 45 dag zielonej fasolki pokrojonej w 3 cm kawałki,
  • pół szklanki cienko pokrojonej zielonej cebulki,
  • pół posiekanego pęczka kolendry,
  • 2 - 4 rozgniecione ząbków czosnku,
  • sok z limonki - wystarczy dodać z połowy,
  • 1 łyżka oliwy z oliwek,
  • 1 do 2 łyżek chili w proszku,
  • 2 - 4 łyżki salsy lizano - można zastąpić sosem worcestershire.

Ugotować ziemniaki i fasolkę. Wymieszać z pozostałymi składnikami. Podawać w temperaturze pokojowej lub po schłodzeniu.

Przepis nadesłał Andrzej Grummich.

Więcej na
Wybory Kulinarnego Bloga Roku to stworzenie interaktywnej platformy kulinarnej pod auspicjami marki Lurpak.
Akcja skierowana jest do blogerów i pasjonatów dobrego jedzenia, gdzie każdy może zaistnieć, rywalizować i oczywiście dotrzeć ze swoimi przepisami do szerokiej grupy ludzi.
Podsumowaniem akcji będzie wydanie książki kucharskiej z przepisami najlepszych polskich blogów, a nagrodą dla zwycięzcy jest wyjazd do Kopenhagi, gdzie będzie mógł zjeść kolację w restauracji NOMA, która zdobyła tytuł najlepszej restauracji świata.
Serdecznie zapraszamy do głosowania na Kulinarnego Bloga Roku oraz wspólnego gotowania!
Skąd pomysł na AUDYCJĘ?
Odkrycie nowego dania większym jest szczęściem dla ludzkości niż odkrycie nowej gwiazdy” – to cytat z dziewiętnastowiecznej „Fizjologii smaku” Anthelme Brillat-Savarina i my ku szczęściu ludzkości będziemy odkrywać nowe smaki i ich nieoczywiste połączenia. Ośmielimy wszystkich nieśmiałych i przekonamy niedowiarków, że gotowanie nie jest trudne i warto wykorzystać wszelkie okazje do kulinarnej kreacji. Zapraszam do słuchania, czytania, przesyłania własnych przepisów, ale przede wszystkim zapraszam do kuchni.

Katarzyna Pruchnicka