Logo Polskiego Radia
polskieradio.pl
Ewa Dryhusz 28.07.2011

Australijskie Sausage Rolls - zwycięski przepis

W konkursie na najsmaczniejsze danie piknikowe zwyciężył przepis pani Ingi Szwarc, która poleca australijskie Sausage Rolls.
Australijskie Sausage Rolls - zwycięski przepisFot.: Glow Images

Lista zakupów:

  • 2 arkusze gotowego ciasta francuskiego
  • 500 g mielonego mięsa wieprzowego
  • 70g bułki tartej
  • 70g słodkiego sosu chilli
  • mała brązowa cebula (pokrojona w kostkę)
  • 2 łyżeczki tymianku
  • 1 jajko (rozkłócone)
  • 2 łyżki maku

Wykładamy papierem do pieczenia 2 blachy. Przecinamy każdy arkusz ciasta na dwie części. W misce mieszamy mięso mielone, bułkę tartą, cebulę, tymianek i słodki sos chilli. Doprawiamy solą i pieprzem. Dzielimy farsz mięsny na 4 równe części i rozkładamy równe porcje w formie rulonika na środku, na całej długości każdego z czterech arkuszy ciasta. Smarujemy dłuższy brzeg ciasta jajkiem. Zawijamy ciasto dookoła nadzienia. Następnie tniemy każdy z 4 arkuszy na 5 równych części. Rozgrzewamy piekarnik do 220C i rozkładamy ruloniki na przygotowanych blachach. Smarujemy resztą rozkłóconego jajka i posypujemy makiem. Pieczemy 30 min. lub dopóki nie zrobią się pięknie i złociste. Na "zagryzkę" koniecznie trzeba zabrać ze sobą do koszyka pomidorki koktajlowe!

Przepis nadesłała Inga Szwarc.



Więcej na
Wybory Kulinarnego Bloga Roku to stworzenie interaktywnej platformy kulinarnej pod auspicjami marki Lurpak.
Akcja skierowana jest do blogerów i pasjonatów dobrego jedzenia, gdzie każdy może zaistnieć, rywalizować i oczywiście dotrzeć ze swoimi przepisami do szerokiej grupy ludzi.
Podsumowaniem akcji będzie wydanie książki kucharskiej z przepisami najlepszych polskich blogów, a nagrodą dla zwycięzcy jest wyjazd do Kopenhagi, gdzie będzie mógł zjeść kolację w restauracji NOMA, która zdobyła tytuł najlepszej restauracji świata.
Serdecznie zapraszamy do głosowania na Kulinarnego Bloga Roku oraz wspólnego gotowania!
Skąd pomysł na AUDYCJĘ?
Odkrycie nowego dania większym jest szczęściem dla ludzkości niż odkrycie nowej gwiazdy” – to cytat z dziewiętnastowiecznej „Fizjologii smaku” Anthelme Brillat-Savarina i my ku szczęściu ludzkości będziemy odkrywać nowe smaki i ich nieoczywiste połączenia. Ośmielimy wszystkich nieśmiałych i przekonamy niedowiarków, że gotowanie nie jest trudne i warto wykorzystać wszelkie okazje do kulinarnej kreacji. Zapraszam do słuchania, czytania, przesyłania własnych przepisów, ale przede wszystkim zapraszam do kuchni.

Katarzyna Pruchnicka