Logo Polskiego Radia
polskieradio.pl
Paulina Jakubowska 27.10.2011

Zupa dyniowa z mango

Ta zupa smakuje genialnie podana z kolendrą lub pietruszką.
Zupa dyniowa z mango

Lista zakupów:

  • cebula
  • czosnek
  • świeży imbir
  • dynia
  • mango
  • mleczko kokosowe
  • pasta curry żółta
  • garam masala
  • sól
  • pieprz

Na oliwie podsmażyć pastę curry z cebulą, imbirem i czosnkiem, dodać do tego pokrojoną dynię i kawałek mango, zalać wrzątkiem, nie za dużo, ale żeby prawie przykryło wszystkie składniki, gotować ok. 20 minut do czasu, aż wszystko będzie miękkie. Zblenderować na gładko, znowu wstawić na gaz, dodać mleczkko kokosowe i przyprawy do smaku. Podawać posypane kolendrą lub pietruszką.


Przepis nadesłała Kasia



Więcej na
Wybory Kulinarnego Bloga Roku to stworzenie interaktywnej platformy kulinarnej pod auspicjami marki Lurpak.
Akcja skierowana jest do blogerów i pasjonatów dobrego jedzenia, gdzie każdy może zaistnieć, rywalizować i oczywiście dotrzeć ze swoimi przepisami do szerokiej grupy ludzi.
Podsumowaniem akcji będzie wydanie książki kucharskiej z przepisami najlepszych polskich blogów, a nagrodą dla zwycięzcy jest wyjazd do Kopenhagi, gdzie będzie mógł zjeść kolację w restauracji NOMA, która zdobyła tytuł najlepszej restauracji świata.
Serdecznie zapraszamy do głosowania na Kulinarnego Bloga Roku oraz wspólnego gotowania!
Skąd pomysł na AUDYCJĘ?
Odkrycie nowego dania większym jest szczęściem dla ludzkości niż odkrycie nowej gwiazdy” – to cytat z dziewiętnastowiecznej „Fizjologii smaku” Anthelme Brillat-Savarina i my ku szczęściu ludzkości będziemy odkrywać nowe smaki i ich nieoczywiste połączenia. Ośmielimy wszystkich nieśmiałych i przekonamy niedowiarków, że gotowanie nie jest trudne i warto wykorzystać wszelkie okazje do kulinarnej kreacji. Zapraszam do słuchania, czytania, przesyłania własnych przepisów, ale przede wszystkim zapraszam do kuchni.

Katarzyna Pruchnicka