Polskie Radio
Section05

kuchnia polska

"Mord na dzielni", czyli patodeweloperka na kartach komiksu

- Mamy mit architektów stworzony na podstawie głośnych nazwisk, celebrytów świata architektury jak Zaha Hadid, Norman Foster i kilku innych, którzy pojawiają się na stronach gazet (...). Beata Pytko schodzi w tym albumie z dachów tych budynków niżej, na poziom ulicy, i próbuje pokazać zmiany, które zachodzą we współczesnych miastach i tego, jak to się ma do zwykłych mieszkańców, starych budynków i historii miast - mówił Szymon Holcman, filmoznawca, znawca i wydawca komiksów.
Zobacz więcej na temat:  Polskie Radio 24 Monika Małkowska

Flaki po warszawsku, chleb ilustrowany. Co Polacy jadali w dwudziestoleciu międzywojennym?

Dwudziestolecie międzywojenne w Polsce to okres pełen sprzeczności i kontrastów. Nie inaczej rzecz ma się w odniesieniu do gastronomii tej epoki. Funkcjonowały wówczas zarówno luksusowe restauracje, jak i podrzędne bary. Osobną kwestią pozostaje sytuacja materialna warstw najuboższych. Tam luksusem często był zwykły chleb. 
Zobacz więcej na temat:  Grzegorz Kalinowski Dwudziestolecie międzywojenne historia Polski kulinaria

"Pierwszą przeszkodą jest język". Dr Bogdan Gałązka o odtwarzaniu dawnych receptur kulinarnych

Jak postąpić, gdy w starej recepturze napotkamy polecenie "kapłona ochędóż pięknie"? Rekonstrukcja starych receptur kulinarnych to trochę jak praca detektywa. Jak się do tego zabrać? Przecież wiele terminów i określeń dawno odeszło w przeszłość. Gościem Moniki Małkowskiej był dr Bogdan Gałązka, szef kuchni, znawca dawnych obyczajów kulinarnych.
Zobacz więcej na temat:  Polskie Radio 24 Monika Małkowska

Serial "Historia kuchni polskiej". Jak dawniej smakowała Polska?

Jak jadali nasi przodkowie? Jakie potrawy towarzyszyły Polakom podczas przełomowych momentów w historii naszego kraju? Odpowiedzi na te pytania przynosi nowy serial - "Historia kuchni polskiej". Możemy dowiedzieć się o tym, co jedli dawniej nasi rodacy oraz spróbować odtworzyć te potrawy. Prof. Jarosław Dumanowski zdradził w audycji "Droga przez mąkę" w Programie 2 Polskiego Radia kulisy powstania tego dzieła.
Zobacz więcej na temat:  jedzenie żywność przepisy kulinarne historia Polski serial Łukasz Modelski Dwójka Jarosław Dumanowski

Żur - najlepsza zupa świata? Czy żur i barszcz biały to to samo?

- Dla mnie żur jest najlepszą zupą świata, lubię takie smaki - mówi kucharz Filip Niewiatowski i przyznaje, że wcale nie dziwi go, że polski żur w rankingu najlepszych zup świata TasteAtlas w 2023 zajął drugą pozycję, tuż za japońskim tonkotsu ramen. W "Czwórce do kwadratu" sprawdzamy też, czy żur to to samo, co barszcz biały. 
Zobacz więcej na temat:  Czwórka żurek Mateusz Kulik gotowanie jedzenie Wielkanoc STYL ŻYCIA

Kuchnia wege, czyli postna. Co jedli nasi przodkowie w czasie Wielkiego Postu?

W Kościele katolickim Środa Popielcowa zaczyna Wielki Post. Jeszcze niedawno w niektórych domach ten dzień zmieniał codzienny jadłospis. Jednak kuchnia postna była codziennością w dawnej Polsce. - Chłopi, którzy stanowili większą część społeczeństwa, na mięso mogli sobie pozwolić od święta. Można więc powiedzieć, że postne potrawy jedli codziennie. Dzisiaj nazywalibyśmy je po prostu wegańskimi - mówi w Czwórce Paweł Ochman i opowiada, co jedli nasi przodkowie w czasie Wielkiego Postu.
Zobacz więcej na temat:  Czwórka Kamil Jasieński społeczeństwo Wielki Post jedzenie

"Tradycje kulinarne Polski" - od Szczodrych Godów po Wigilię

- Chrześcijańska wigilia w pewien sposób jest nałożona na kanwę tego, co już wcześniej istniało - na kanwę kultury słowiańskiej - wyjaśnia badaczka kultury kulinarnej Magdalena Tomaszewska-Bolałek, autorka książki "Tradycje kulinarne Polski". - W tym czasie Słowianie świętowali Szczodre Gody - okres powrotu słońca, zwrot w stronę wiosny. 
Zobacz więcej na temat:  Czwórka kulinaria święta podróże Piotr Firan Wigilia Słowianie tradycja

NASZ WYWIAD Ryby na wigilijnym stole. Historyk: przed wojną popularny był karp w sosie polskim, czyli w piernikach

- Karp w dawnej Polsce był jedną z najpopularniejszych ryb, ponieważ był duży i tłusty, a tłuste ryby w czasach głodu niezwykle ceniono. Jeszcze przed wojną jedzono m.in. karpia w sosie polskim, czyli w piernikach. Ale na wigilijnym stole znajdowały się też szczupaki, łososie, jesiotry i wiele innych gatunków ryb - mówi w rozmowie z portalem PolskieRadio24.pl dr hab. Jarosław Dumanowski, historyk sztuki kulinarnej, profesor UMK w Toruniu.
Zobacz więcej na temat:  Wigilia Boże Narodzenie ryby Karp tradycja żywność święta jedzenie KULTURA Jadwiga Andegaweńska Władysław Jagiełło katolicyzm potrawy Polskie Radio 24 POLSKA