Brytyjskie mity i sztuka parzenia herbaty w "Podano do stołu"

Ostatnia aktualizacja: 26.11.2025 14:00
Czy herbata to tylko rozgrzewający napój, czy może wielowiekowy rytuał wpływający na nasze zdrowie? Czy kuchnia brytyjska naprawdę zasługuje na swoją złą sławę, czy to tylko krzywdzący, kulinarny mit? W audycji "Podano do stołu" wybierzemy się w aromatyczną i smakowitą podróż w poszukiwaniu odpowiedzi na te pytania.
Zdjęcie ilustracyjne
Zdjęcie ilustracyjneFoto: RauL C7/Shutterstock

Audycję zaczniemy od esencji spokoju: herbat i ziołowych naparów. Herbata to napój, który towarzyszy ludzkości od tysięcy lat, będąc elementem codziennego rytuału. Z Kasią Nadolską - pasjonatką i autorką treści edukacyjnych, zanurzymy się w aromatycznym świecie naparów. Czym tak naprawdę różni się herbata czarna od zielonej? Jak parzyć je, by nie zepsuć smaku? Razem z gościnią Czwórki opowiemy o herbatach sezonowych i rzemieślniczych mieszankach, podając garść zaskakujących ciekawostek z Chin, Japonii i Polski. Przyjrzymy się także, jak odpowiedni napar wpływa na koncentrację, sen i nastrój. 

Czytaj także:

Następnie weźmiemy pod lupę kuchnię brytyjską. Czy krzywdzący mit o jej "braku smaku" ma coś wspólnego z rzeczywistością? Z Olą i Arkiem, działającymi pod instagramowym pseudonimem @Coludziepowiedzą, sprawdzimy, co faktycznie gości na stołach mieszkańców Wysp i które potrawy warto poznać bliżej. Skupimy się na niekwestionowanych klasykach: od doskonałego fish & chips i sycącego full English breakfast, po pie & mash. Nie zapomnimy też o słodkościach, które odmienią wizerunek kuchni z Wysp: sticky toffee pudding i słynne scones. Przyjrzymy się także współczesnej scenie kulinarnej w Londynie, gdzie brytyjska tradycja z sukcesem miesza się z wpływami kuchni z całego świata.

A na deser, informacja o konkursie. W każdą niedzielę, od 30 listopada do 28 grudnia, do wygrania jest voucher Prezent Marzeń o wartości 250 zł. Wystarczy, że na podstawie podanych przez nas trzech słów odgadniecie potrawę, którą mamy na myśli.

***

Na audycję z cyklu "Podano do stołu" w niedzielę (30.11) o godz. 14.00 zaprasza Kasia Dydo

ak

Czytaj także

Herbata o poranku. Czy obudzi nas tak skutecznie jak kawa?

Ostatnia aktualizacja: 20.05.2024 10:31
Wiele osób nie wyobraża sobie poranka bez aromatycznej kawy. Twierdzą, że pozwala im się obudzić. My sprawdzimy, czy kawę można zastąpić herbatą i czy skutek będzie taki sam. O bogatym świecie herbat opowiedzą Kamila i Łukasz Drężek, amatorzy herbaty znani jako Łyk Ciszy. 
rozwiń zwiń
Czytaj także

Herbata - jak poprawnie zaparzyć, aby nie była gorzka

Ostatnia aktualizacja: 15.12.2024 15:13
Od chińskich plantacji, przez angielskie salony, aż po codzienne życie. Herbata towarzyszy ludzkości od tysiącleci. Ekspert od herbat, Rafał Przybylok przedstawia rozmaite rodzaje naparów i przybliża bardzo długą historię parzenia herbaty.
rozwiń zwiń
Czytaj także

Matcha zdetronizowana. To hojicha ma być napojem 2025 roku

Ostatnia aktualizacja: 20.05.2025 13:02
Z dalekiej Azji do nas do kraju przybyły już mody na bubbletea, kombuchę, matchę czy matcha latte. To jednak zupełnie inny napój ma podbić nasze serca i podniebienia swym smakiem - mowa o zielonej herbacie o nazwie hojicha. 
rozwiń zwiń