Hummus i falafel - przepisy na potrawy z ciecierzycy

Ostatnia aktualizacja: 14.11.2020 12:31
Ciecierzyca jest świetnym źródłem białka, a także błonnika. Można z niej przyrządzić przepyszne "klasyki" wegetariańskiej i wegańskiej kuchni, m.in. hummus i falafel.
Hummus zciecierzycy
Hummus zciecierzycyFoto: pixabay.com/Ajale

shutterstock kazoka makaron udon 1200.jpg
Udon. Prezent z Chin, który stał się przysmakiem w Japonii

Ciecierzyca podbija ostatnio polskie stoły, i stanowi podstawę wielu potraw, a najbardziej rozpowszechnione to hummus i falafel.

Posłuchaj
03:32 _PR4_AAC 2020_11_14-09-15-15.mp3 Hummus i falafel - jak przygotować potrawy z ciecierzycy? (Sobotologia/Czwórka) 

By wykonać hummus potrzebujemy: ciecierzycy, pasty sezamowej czyli tahiny, sezamu i dobrej jakości oliwy. Potrawę możemy wzbogacać o inne pyszne dodatki, w zależności od gustu. - Wciąż szukam idealnego smaku, ale ostatnio próbowałam zrobić hummus z dynią i dziś wiem, że smakowo jest to zaskakująco dobre połączenie - proponowała Katarzyna Jędrzejczyk, studentka dietetyki i autorka bloga "Dietujemy".

ramen 1200.jpg
Podróż śladami Ramenu. Jaki jest rodowód rosołu z Azji?

Zobacz także:

Falafele to świetny pomysł na obiad, zwłaszcza, że przepis jest dość łatwy i szybki do wykonania. - Gotuję ciecierzycę - namoczoną uprzednio, zazwyczaj na całą noc. Pamiętajmy, że należy zmienić w niej wodę. Dodaję przyprawy i startą marchew, by do posiłku przemycić jeszcze więcej warzyw. Blenduję całość na gładko i formuję kulki. Układam na blasze i piekę - tłumaczyła gość Czwórki.

shutterstock_474670045 ogórek kuchnia warzywa krojenie 1200.jpg
Klimatarianizm. Dieta, która może pomóc Ziemi

Czytaj także:

Jak podkreślała Katarzyna Jędrzejczyk, jedyną wadą tych przepisów jest fakt, że są czasochłonne, bo ciecierzycę moczy się ok. ośmiu godzin. Jeśli zdecydujemy się na używanie ciecierzycy z puszki, warto zachować sok, który pozostanie, bo jest on, jak przekonywała ekspertka w Czwórce, znakomitym źródłem białka. - A także błonnika. Zawiera też bardzo wiele witamin, więc warto wprowadzić ją do swojej codziennej diety - zachęcała gość Czwórki. 

***

Tytuł audycji: Sobotologia 

Prowadzi: Patryk Kuniszewicz

Materiał przygotowała: Agata Nowotnik

Data emisji: 14.11.2020

Godzina emisji: 09.14

kd

Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy, możesz być pierwszy!
aby dodać komentarz
brak

Czytaj także

Świętowaliśmy tłusty czwartek. Tak się robi pączki w Łodzi!

Ostatnia aktualizacja: 20.02.2020 11:55
Kuba Marcinowicz z Czwórkowym mikrofonem zawitał do Zespołu Szkół Gastronomicznych w Łodzi. Stamtąd relacjonował dla Was to wyjątkowe święto!
rozwiń zwiń

Czytaj także

Lody typu sorbet owocowy, czekoladowe, z orzechami? Tak przygotujesz je w domu

Ostatnia aktualizacja: 18.07.2020 12:49
Latem mamy ochotę na lody. Jak przygotować je własnoręcznie? Tak, by miały pyszny smak, który najbardziej nam odpowiada, a przy tym były zdrowe i niskokaloryczne?
rozwiń zwiń