Myślisz, że widziałeś już wszystko? Tego jeszcze nie wiesz o jajkach

Ostatnia aktualizacja: 18.04.2019 15:51
Jajko jajku nierówne. Zazwyczaj jemy kurze, ale przecież możemy sięgnąć po jajko gęsie, kacze, perlicze, przepiórcze czy strusie. Czym się różnią i jakie mają dla nas wartość? Tuż przed świętami wielkanocnymi sprawdziliśmy to w audycji "Stacja Nauka".
Audio
  • Co zawsze chciałeś wiedzieć o jajkach? (Stacja Nauka/Czwórka)
Zdj. ilustracyjne
Zdj. ilustracyjneFoto: Avdeyukphoto/Shutterstock.com

Kura2 663x364.jpg
Jak wybrać dobre jajka i które kury rzeczywiście są szczęśliwe?

- Jajka przepiórcze są maleńkie, mają charakterystyczną skorupkę pokrytą plamkami, i proporcjonalnie większy udział żółtka niż w przypadku jaj kurzych. Zawierają sporo miedzi, żelaza i cynku, witamin z grupy B, to także skarbnica dobrze przyswajalnego fosforu - tłumaczyła dietetyk Magdalena Woźniak. - W lodówce możemy je przechowywać nawet trzy miesiące.

W białku jajek kaczych jest mniej wody, niż w białku kurzych, dlatego zbyt długo gotowane stają się "gumowate", dłużej też się je ubija. Jaja gęsie mają "charakterystyczny oleisty posmak", zawierają też dużo cholesterolu i są ciężkostrawne. Indycze zaś najlepsze są do wypieków? Dlaczego - o tym w nagraniu materiału reporterskiego, który przygotowała Oliwia Olczyk. W programie mówiliśmy też o życiu kur - sprawdziliśmy, czym różni się chów ściółkowy od wolnego wybiegu i co oznaczają symbole, jakimi oznakowane są jajka w sklepach. Zaś Mateusz Wójcik sprawdził, jak gotować jajka, by zawsze wychodziły nam odpowiednio twarde bądź miękkie - czy jest jakiś wzór, dzięki któremu można to wyliczyć?

***

Tytuł audycji: Stacja Nauka

Prowadzi: Patryk Kuniszewicz

Data emisji: 18.04.2018

Godzina emisji: 12.15

kd/kul

Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy, możesz być pierwszy!
aby dodać komentarz
brak

Czytaj także

Pogotowie kulinarne. Jak zdążyć do Świąt?

Ostatnia aktualizacja: 23.03.2016 13:30
Jajka, żur, pasztet, baba wielkanocna i mazurek. Podpowiadamy, jak rozplanować przedświąteczne przygotowania, by ze wszystkim się wyrobić.
rozwiń zwiń

Czytaj także

Zosia i Kasia Pilitowskie: gdy coś się nie klei, dodaj do tego jajko

Ostatnia aktualizacja: 06.11.2018 13:00
- Mówi się, że jest wszystkim, czego potrzeba. Potwierdza to nasza kultura, w której najważniejsze święta nie obejdą się bez tego produktu - mówiły Zofia i Kasia Pilitowskie, autorki książki "Jajko. Znakomite przepisy z jajkiem w roli głównej".
rozwiń zwiń