Kapsaicyna, czyli ów tajemniczy alkaloid, znajduje się m. in. w paprykach. Im ostrzejsze są papryczki, tym więcej kapsaicyny zawierają.
Według dietetyk Katarzyny Faliszewskiej kapsaicyna działa antybakteryjnie i antywirusowo. – Może mieć również znakomity wpływ na górne drogi oddechowe człowieka – tłumaczy Faliszewska.
Kapsaicyny nie znajdziemy na sklepowych półkach w postaci surowej. – Dodawana jest jedynie do różnego rodzaju sosów, serów – mówi Faliszewska.
Zdaniem Faliszewskiej, pomaga nawet jedzenie zwykłej papryki. – Najlepiej oczywiście spożywać ją na surowo, warzywo ma wówczas najwięcej wartości odżywczych – mówi dietetyk. – Nie chodzi tylko o kapsaicynę, ale także o witaminę C, czy prowitaminę K, czyli tzw. beta-karoten.
Kapsaicynę stosuje się też m. in. w maściach, którymi smarujemy się, gdy coś nas boli.
Więcej o tym, w których produktach znajdziemy kapsaicynę, jej zastosowaniu i zbawiennym wpływie na nasze zdrowie dowiesz się, słuchając całej rozmowy w cyklu "O co chodzi" w audycji "W cztery oczy".
(kd)