"Chrupiąca" para spod wieży Eiffla

Ostatnia aktualizacja: 17.09.2021 14:20
Croque monsieur i Croque madame to klasyka kuchni francuskiej. Jaką tajemnicę kryje kanapka z szynką, serem, sosem beszamelowym i jakiem sadzonym w roli kapelusza? 
zdjęcie ilustracyjne
zdjęcie ilustracyjneFoto: Shutterstock.com/Ekaterina Pokrovsky

Zobacz
croissant  chaud pain 1200.jpg
Croissant. "Im bardziej się kruszy, tym lepiej smakuje"

Samo słowo "kanapka" pochodzi od francuskiego "canapé", które oznacza przekrojoną bułkę z wędliną ułożoną niczym poduszki na kanapie. Croque monsieiur oraz croque madame to najpopularniejsze danie tego typu we Francji. W zasadzie możnaby sprowadzić je do tosta, gdyby nie beszamel.

PASCAL W DOMU! | Croque monsieur | Pascal Brodnicki 

Zobacz
naleśniki crepe shutterstock 1200.jpg
Crêpes. Tajna broń francuskich kucharzy

Croque monsieiur oraz croque madame przygotowuje się na pieczywie tostowym, brioszce, chałce lub wiejskim chlebie na zakwasie. W audycji podpowiemy, jak tę kanapkę przyrządzić w domu.

***

Na audycję "Nie na-żarty" - w sobotę (18.09), po godz. 17.00 - zaprasza Mateusz Kulik.

kul

Czytaj także

Emocjonalne Włochy kontra wyrafinowana Francja w kuchni

Ostatnia aktualizacja: 11.02.2018 12:45
"Jestem miłością" to włoski film, w którym jedzenia jest symbolem wielkiego uczucia. O tym obrazie głośno będzie m.in. podczas przeglądu Films For Food. 
rozwiń zwiń

Czytaj także

Dzikie rośliny w jesiennym menu: grzyby, żołędzie i pokrzywa

Ostatnia aktualizacja: 09.09.2021 14:00
Marmolada z dzikiej forsycji, pokrzywowe kluseczki albo chleb na liściach łopianu - to wszystko możemy sami przygotować w domu, o czym w książce "Smak dzikich roślin" przekonuje Patrycja Machałek. 
rozwiń zwiń