X
Szanowny Użytkowniku
25 maja 2018 roku zaczęło obowiązywać Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r (RODO). Zachęcamy do zapoznania się z informacjami dotyczącymi przetwarzania danych osobowych w Portalu PolskieRadio.pl
1.Administratorem Danych jest Polskie Radio S.A. z siedzibą w Warszawie, al. Niepodległości 77/85, 00-977 Warszawa.
2.W sprawach związanych z Pani/a danymi należy kontaktować się z Inspektorem Ochrony Danych, e-mail: iod@polskieradio.pl, tel. 22 645 34 03.
3.Dane osobowe będą przetwarzane w celach marketingowych na podstawie zgody.
4.Dane osobowe mogą być udostępniane wyłącznie w celu prawidłowej realizacji usług określonych w polityce prywatności.
5.Dane osobowe nie będą przekazywane poza Europejski Obszar Gospodarczy lub do organizacji międzynarodowej.
6.Dane osobowe będą przechowywane przez okres 5 lat od dezaktywacji konta, zgodnie z przepisami prawa.
7.Ma Pan/i prawo dostępu do swoich danych osobowych, ich poprawiania, przeniesienia, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania.
8.Ma Pan/i prawo do wniesienia sprzeciwu wobec dalszego przetwarzania, a w przypadku wyrażenia zgody na przetwarzanie danych osobowych do jej wycofania. Skorzystanie z prawa do cofnięcia zgody nie ma wpływu na przetwarzanie, które miało miejsce do momentu wycofania zgody.
9.Przysługuje Pani/u prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego.
10.Polskie Radio S.A. informuje, że w trakcie przetwarzania danych osobowych nie są podejmowane zautomatyzowane decyzje oraz nie jest stosowane profilowanie.
Więcej informacji na ten temat znajdziesz na stronach dane osobowe oraz polityka prywatności
Rozumiem

Dieta sportowca. Co jeść, żeby organizm był zdrowy i silny?

Ostatnia aktualizacja: 01.04.2018 10:04
W świąteczny poranek spotkaliśmy się z Jagodą Podkowską, autorką książki dla sportowców - "Run&cook. Kulinarny poradnik biegacza".
Audio
  • Małgorzata Hołub i Jagoda Podkowska o jedzeniu dla biegaczy (4. bieg/Czwórka)
Piotr Galus, Magorzata Houb, Jagoda Podkowska
Piotr Galus, Magorzata Houb, Jagoda PodkowskaFoto: czwórka/Paweł Malinowski
Tytuł Trenujesz? Dopasuj dietę do swoich potrzeb
Playlista

Dietetyczka ma już na swoim koncie poradnik żywieniowy dla kolarzy. Porozmawiamy o diecie dla początkujących i zaawansowanych biegaczy. Jak wiadomo odpowiednio zbilansowana dieta jest najważniejszą siłą napędową każdego sportowca. Jak dobrać składniki, żeby wzmacniały odporność naszego organizmu, dodawały nam siły i regenerowały? - Wszystkie przepisy zamieszczone w książce podane są w przystępny sposób, dlatego każdy sportowiec, nawet ten, który nie ma dużego doświadczenia w kuchni będzie w stanie sobie z nimi poradzić - mówiła autorka książki.

Jak przekonywała na antenie Czwórki dieta to kwestia indywidualna, a podane na stronach książki przepisy są sugestiami, które mają zachęcić do samodzielnego przygotowania zdrowych i wartościowych posiłków. - Dieta to kwestia indywidualna. Każdy sportowiec bilansuje ją samodzielnie. Ten, kto na treningu przebiega 15-20 km musi mieć większe pokłady energetyczne od sportowca, który przebiega kilka odcinków. W każdym z przypadków energia spalana jest inaczej, dlatego dieta powinna być różnie zbilansowana - tłumaczyła.

O diecie, treningach i  przygotowaniach do zawodów opowiadała także Małgorzata Hołub - wielokrotna medalistka Mistrzostw Świata w sztafecie 4x400. Zapraszamy do wysłuchania audycji.

***

Tytuł audycji: 4 bieg

Prowadzi: Piotr Galus

Goście: Małgorzata Hołub - wielokrotna medalistka Mistrzostw Świata w sztafecie 4x400, Jagoda Podkowska, autorka książki "Run&cook. Kulinarny poradnik biegacza"

Data emisji: 1.04.2018

Godzina emisji: 10.15

T

Czytaj także

"Wypalenie" w sporcie. Jak sobie z nim poradzić?

Ostatnia aktualizacja: 14.01.2018 15:35
Brak ochoty na sport, który kiedyś dawał mnóstwo radości, brak widocznych postępów czy pogorszenie osiąganych wyników, spadek motywacji i poczucie psychicznego i fizycznego zmęczenia - to mogą być oznaki wypalenia. Co robić, by powrócić do formy?
rozwiń zwiń

Czytaj także

Surowe czy ugotowane? Jakie posiłki są zdrowsze?

Ostatnia aktualizacja: 19.02.2018 16:13
- Zimą bardziej potrzebujemy posiłków, które są poddane obróbce termicznej. To one szybciej nas rozgrzeją i nasycą. Organizm wytwarza wtedy mniej ciepła, aby ogrzać pokarm - mówiła dietetyk i specjalistka żywienia Monika Stromkie-Złomaniec.
rozwiń zwiń

Czytaj także

Hard Dog Race: sześć nóg, dwa serca, jedno zwycięstwo

Ostatnia aktualizacja: 04.03.2018 15:05
HDR jest ekstremalnym biegiem z przeszkodami na czas, podczas którego zawodnik biegnie i pokonuje przeszkody razem z psem, prowadzonym na smyczy. 
rozwiń zwiń

Czytaj także

Wystartowała wiosna. Pobiegły tysiące osób!

Ostatnia aktualizacja: 25.03.2018 10:07
Przy okazji pierwszego wiosennego półmaratonu, który pobiegł ulicami Warszawy Piotr Galus spotkał się z biegaczami w ich naturalnym środowisku startowym.
rozwiń zwiń