X
Szanowny Użytkowniku
25 maja 2018 roku zaczęło obowiązywać Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r (RODO). Zachęcamy do zapoznania się z informacjami dotyczącymi przetwarzania danych osobowych w Portalu PolskieRadio.pl
1.Administratorem Danych jest Polskie Radio S.A. z siedzibą w Warszawie, al. Niepodległości 77/85, 00-977 Warszawa.
2.W sprawach związanych z Pani/a danymi należy kontaktować się z Inspektorem Ochrony Danych, e-mail: iod@polskieradio.pl, tel. 22 645 34 03.
3.Dane osobowe będą przetwarzane w celach marketingowych na podstawie zgody.
4.Dane osobowe mogą być udostępniane wyłącznie w celu prawidłowej realizacji usług określonych w polityce prywatności.
5.Dane osobowe nie będą przekazywane poza Europejski Obszar Gospodarczy lub do organizacji międzynarodowej.
6.Dane osobowe będą przechowywane przez okres 5 lat od dezaktywacji konta, zgodnie z przepisami prawa.
7.Ma Pan/i prawo dostępu do swoich danych osobowych, ich poprawiania, przeniesienia, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania.
8.Ma Pan/i prawo do wniesienia sprzeciwu wobec dalszego przetwarzania, a w przypadku wyrażenia zgody na przetwarzanie danych osobowych do jej wycofania. Skorzystanie z prawa do cofnięcia zgody nie ma wpływu na przetwarzanie, które miało miejsce do momentu wycofania zgody.
9.Przysługuje Pani/u prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego.
10.Polskie Radio S.A. informuje, że w trakcie przetwarzania danych osobowych nie są podejmowane zautomatyzowane decyzje oraz nie jest stosowane profilowanie.
Więcej informacji na ten temat znajdziesz na stronach dane osobowe oraz polityka prywatności
Rozumiem

Surowe czy ugotowane? Jakie posiłki są zdrowsze?

Ostatnia aktualizacja: 19.02.2018 16:13
- Zimą bardziej potrzebujemy posiłków, które są poddane obróbce termicznej. To one szybciej nas rozgrzeją i nasycą. Organizm wytwarza wtedy mniej ciepła, aby ogrzać pokarm - mówiła dietetyk i specjalistka żywienia Monika Stromkie-Złomaniec.
Audio
  • Obróbka termiczna posiłków. Jak wpływa na rozwój człowieka? (Stacja nauka/Czwórka)
zdjęcie ilustracyjne
zdjęcie ilustracyjneFoto: shutterstock/ Tatiana Volgutova

zywnosc liofilizowana owoce 1200.jpg
Liofilizacja. Patent Indian wykorzystywany przez alpinistów

Homo erectus, przodek człowieka udoskonalił technikę wytwarzania narzędzi, opanował sztukę polowania i prawdopodobnie rozniecania ognia. W toku ewolucji zmniejszyło się nasze uzębienie i powiększył rozmiar mózgu. Dzięki temu możliwe było zdobycie bardziej kalorycznego jedzenia, czyli takiego, które poddane zostało obróbce termicznej.

Czy to oznacza, że jedzenie poddane obróbce termicznej jest zdrowsze dla naszego organizmu? Co traci posiłek poddany obróbce termicznej? Czy surowe mięso jest zdrowe? Które produkty są bardziej wartościowe dla naszego organizmu po ugotowaniu? Zapraszamy do wysłuchania nagrania.

***

Tytuł audycji: Stacja Nauka

Prowadzi: Patryk Kuniszewicz

Materiał przygotował: Maciej Oswald

Gość: Monika Stromkie-Złomaniec (dietetyk i specjalistka żywienia)

Data emisji: 19.02.2018

Godzina emisji: 12.13

ac/kd

Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy, możesz być pierwszy!
aby dodać komentarz
brak

Czytaj także

Chia, algi, jagody goji - wprowadź do diety nową jakość

Ostatnia aktualizacja: 25.01.2017 15:06
Jarmuż, komosa ryżowa, olej lniany, algi, jagody goji czy czosnek - moda na zdrowe gotowanie trwa, więc te składniki coraz częściej lądują na naszych stołach.
rozwiń zwiń

Czytaj także

Makrobiotyka - wyjątkowa dieta i styl życia

Ostatnia aktualizacja: 18.08.2017 14:15
Japończyk George Ohsawa, twórca makrobiotyki, mawiał, że "jesteś tym, co jesz". Sam termin pochodzi z języka greckiego, gdzie "makros" oznacza wielki, a "bios" - życie. Jakie są zasady diety "wielkiego życia"?
rozwiń zwiń

Czytaj także

Durian - owoc dla odważnych

Ostatnia aktualizacja: 01.01.2018 14:50
Jak ser pleśniowy, jak syrop z cebuli i śmietany albo... jak zgniłe mięso. Są tacy, którzy twierdzą, że durian to najbardziej śmierdzący owoc na świecie.
rozwiń zwiń

Czytaj także

Gujawa - karaibska siostra gruszki

Ostatnia aktualizacja: 05.02.2018 14:26
Gujawa słynie z właściwości antyseptycznych i przeciwpasożytniczych, ze względu na wartości odżywcze ma szerokie zastosowanie w medycynie naturalnej, jej liście sprawdzają się w łagodzeniu... bólu zębów.
rozwiń zwiń