W street foodzie liczy się inwencja

Ostatnia aktualizacja: 02.12.2016 10:11
A w Czwórce dowodzi tego Jurek Sobieniak, kucharz, technolog żywności, a także autor książki "Street food. Głód ulicy". Jakie są najnowsze trendy ulicznego gotowania?
Audio
  • O sztuce gotowania street foodu opowiada Jurek Sobieniak (Dzień Kobiet/Czwórka)
zdjęcie ilustracyjne
zdjęcie ilustracyjneFoto: pixabay.com/Unsplash/domena publiczna

Jurek Sobieniak W gotowaniu liczy się "teatr potrawy". Gdy wychodzimy gdzieś na obiad czy kolację, fajnie jest zjeść je inaczej

- Przede wszystkim trzeba pamiętać, że street food nie jest fast foodem - przekonuje Jurek Sobieniak. - To nie tylko szansa dla szefów kuchni kochających karmić ludzi, ale także stawianie na produkty dobrej jakości - dodaje.

W swojej nowej książce Jurek Sobieniak podaje sprawdzone kulinarne patenty na street food z całego świata - burgery, hot dogi, langosze, piady czy burritos - a także pomysłowe dodatki podkręcające smak najprostszych potraw. Skusilibyście się na przykład na tajskiego burgera albo na orientalnego hot doga? Między innymi na takie nietypowe połączenia namawiamy Was w "Dniu Kobiet".

A jaki jest przepis na idealną zapiekankę oraz czemu w kuchni liczy się czar? Zapraszamy do wysłuchania nagrania rozmowy.

Jurek Sobieniak Wszyscy szefowie kuchni są egocentrykami

***

Tytuł audycji: "Dzień Kobiet"

Prowadzą: Karina Terzoni i Aleksandra Jasińska

Gość: Jurek Sobieniak (kucharz i technolog żywności, organizator warsztatów, autor książki "Street food. Głód ulicy")

Data emisji: 2.12.2016

Godzina emisji: 7.26

jsz/kd

Czytaj także

"Kanony kobiecego piękna" - debata Czwórki

Ostatnia aktualizacja: 09.11.2016 12:53
W środę 16 listopada w warszawskim klubie Niebo odbyła się specjalna debata Czwórki poświęcona kanonom kobiecego piękna. Razem z naszymi ekspertami i publicznością rozważaliśmy, w jakim kierunku dążą współczesne trendy piękna przede wszystkim wśród kobiet, ale także u mężczyzn.
rozwiń zwiń

Czytaj także

Zdrowo to także smacznie. Liczy się balans

Ostatnia aktualizacja: 28.11.2016 19:27
Taką dewizę w gotowaniu wyznaje Justyna Połeć, autorka kulinarnego bloga, ale przede wszystkim pasjonatka gotowania. W "Czacie Czwórki" zdradziła kilka sekretów swojej kuchni i zdrowego stylu życia.
rozwiń zwiń

Czytaj także

Eliza Mórawska: Mama nie wpuszczała mnie do kuchni

Ostatnia aktualizacja: 25.11.2016 18:00
A niedawno ta blogerka i pasjonatka gotowania wydała książkę "Na zdrowie", w której dzieli się z czytelnikami nie tylko swoimi przepisami, ale także kulinarnymi doświadczeniami.
rozwiń zwiń