Świat na języku. Podróże kulinarne Joanny Łuniewskiej

Ostatnia aktualizacja: 01.05.2015 16:20
- Mój blog powstał z połączenia dwóch pasji: do gotowania i do podróżowania - opowiada Joanna Łuniewska. - Dzięki temu już wiem, w którym kraju ludzie zajadają się słodyczami ze smalcem.
Audio
  • Podróże dookoła stołu - rozmowa z blogerką Joanną Łuniewską (Czwórka/Się mówi)
Sztuka kulinarna Tajlandii uważana za jedną z najlepszych i najbardziej oryginalnych kuchni świata. Najlepsze jedzenie skosztujesz tam... na ulicy
Sztuka kulinarna Tajlandii uważana za jedną z najlepszych i najbardziej oryginalnych kuchni świata. Najlepsze jedzenie skosztujesz tam... na ulicyFoto: pixabay.com

Blogerka wie, jak smakują najdziwniejsze przysmaki Tajlandii, Sri Lanki, Malezji, Malediwów oraz wschodniej Europy. - Czekolada ze smalcem to przysmak mieszkańców Ukrainy - mówi Joanna Łuniewska. - A batoniki ze smalcem smakują podobnie do tych z nadzieniem śmietankowym.

Najwięcej kulinarnych odkryć podróżniczka dokonała w Azji. - Na każdym kroku można tam spotkać jakieś zaskakujące potrawy - opowiada. - Na przykład deser Cendol z pokruszonym lodem i zielonymi żelkami z mąki ryżowej.

Blogerka radziła także, czym kierować się w poszukiwaniu dobrych knajpek oraz tłumaczyła, dlaczego w Bangkoku w komunikacji miejskiej obowiązuje zakaz przewożenia owoców durianu.

***

Tytuł audycji: Się mówi

Prowadzi: Piotr Firan

Gość: Joanna Łuniewska (blogerka kulinarna)

Data emisji: 1.05.2015

Godzina emisji: 15.00

kul/kd

Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy, możesz być pierwszy!
aby dodać komentarz
brak

Czytaj także

Kulinarna rewolucja. Polak w kuchni... czuje się jak w domu!

Ostatnia aktualizacja: 27.03.2015 15:50
- Polacy już nie tylko smakują świat w trakcie egzotycznych podróży, ale też sami coraz chętniej gotują - przekonuje Jakub Mielniczuk z Cook Up.
rozwiń zwiń

Czytaj także

Liban - góry, morze, dobre jedzenie i mili ludzie

Ostatnia aktualizacja: 19.04.2015 10:00
Szczyci się najlepszą kuchnią na Bliskim Wschodzie i jest jedynym arabskim krajem, który nie ma pustyni. Do Libanu zaprasza Nidal Bou Habib, który się tam wychował.
rozwiń zwiń

Czytaj także

Alfred Nobel i jego herbaciane pola w Batumi

Ostatnia aktualizacja: 22.04.2015 20:00
Gruzińskie plantacje rozsławiły w swojej piosence Filipinki. Okazuje się, że uprawy herbaty w tym kaukaskim kraju pojawiły się za sprawą... Alfreda Nobla.
rozwiń zwiń