Poczęstuj Azjatów żurkiem. Oni, jak my, lubią smak umami

Ostatnia aktualizacja: 22.05.2016 13:08
Pod względem kulinarnym Polska ma wiele do zaoferowania. Wbrew pozorom nasza kuchnia jest bardzo podobna do tej azjatyckiej.
Audio
  • Magdalena Tomaszewska-Bolałek, orientalistka, badaczka kultury żywieniowej, założycielka food studies na uniwersytecie SWPS, autorka książki "Polish Culinary Paths" opowiada o kuchni polskiej, która może zachwycić Azjatów (Tędy po trendy/Czwórka)
Poczęstuj Azjatów żurkiem. Oni, jak my, lubią smak umami
Foto: KLMircea, flickr, lic. CC 2.0

Smak umami - mięsny, metaliczny, mocny - podoba się zarówno Polakom, jak i Japończykom, Koreańczykom czy Chińczykom. Magdalena Tomaszewska-Bolałek - orientalistka, badaczka kultury żywieniowej, założycielka food studies na uniwersytecie SWPS, autorka książki "Polish Culinary Paths" - jest przekonana, że Azjaci zasmakują w naszym żurku, śledziach czy kluskach śląskich.

- Nasze jedzenie jest ciekawe i zróżnicowane pod względem tekstury i faktury - mówi gość Czwórki. - Dodatkowo mamy w repertuarze dużo ciekawych technik przygotowywania posiłków jak: wędzenie, marynowanie czy grillowanie.

Publikacja "Polish Culinary Paths" powstała na zamówienie polskiego rządu, ma za zadanie promować naszą kuchnię w krajach dalekiej Azji. Autorka wyjaśnia, dlaczego w książce brakuje przepisu na bigos czy klasycznego schabowego. Zdradza też, co oprócz kulinariów, promuje też ta publikacja i jak sprawić, by Azja zachwyciła się kuchnią polską.

***

Tytuł audycji: "Tędy po trendy"

Prowadzi: Kamil Jasieński

Gość: Magdalena Tomaszewska-Bolałek (orientalistka, badaczka kultury żywieniowej, założycielka food studies na uniwersytecie SWPS, autorka książki "Polish Culinary Paths")

Data emisji: 22.05.2016

Godzina emisji: 10.10

pj/mk

Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy, możesz być pierwszy!
aby dodać komentarz
brak

Czytaj także

Podróże o smaku mrożonej herbaty

Ostatnia aktualizacja: 28.12.2012 18:10
Kiedyś były pocztówki z podróży, teraz wspomnienia z zagranicznych wojaży można zatrzymać w butelkach. Na pomysł, by kolekcjonować smaki z różnych części świata wpadli bohaterowie reportażu Eweliny Karpacz.
rozwiń zwiń

Czytaj także

"Japana zjadam". Jak smakuje Japonia z proszku?

Ostatnia aktualizacja: 30.01.2016 11:50
- Smak japońskich słodkości z proszku zaskakuje mnie za każdym razem, a przyrządzenie takiego posiłku wymaga dużej precyzji - opowiada Agnieszka Grzelak z kanału "Japana zjadam".
rozwiń zwiń