X
Szanowny Użytkowniku
25 maja 2018 roku zaczęło obowiązywać Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r (RODO). Zachęcamy do zapoznania się z informacjami dotyczącymi przetwarzania danych osobowych w Portalu PolskieRadio.pl
1.Administratorem Danych jest Polskie Radio S.A. z siedzibą w Warszawie, al. Niepodległości 77/85, 00-977 Warszawa.
2.W sprawach związanych z Pani/a danymi należy kontaktować się z Inspektorem Ochrony Danych, e-mail: iod@polskieradio.pl, tel. 22 645 34 03.
3.Dane osobowe będą przetwarzane w celach marketingowych na podstawie zgody.
4.Dane osobowe mogą być udostępniane wyłącznie w celu prawidłowej realizacji usług określonych w polityce prywatności.
5.Dane osobowe nie będą przekazywane poza Europejski Obszar Gospodarczy lub do organizacji międzynarodowej.
6.Dane osobowe będą przechowywane przez okres 5 lat od dezaktywacji konta, zgodnie z przepisami prawa.
7.Ma Pan/i prawo dostępu do swoich danych osobowych, ich poprawiania, przeniesienia, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania.
8.Ma Pan/i prawo do wniesienia sprzeciwu wobec dalszego przetwarzania, a w przypadku wyrażenia zgody na przetwarzanie danych osobowych do jej wycofania. Skorzystanie z prawa do cofnięcia zgody nie ma wpływu na przetwarzanie, które miało miejsce do momentu wycofania zgody.
9.Przysługuje Pani/u prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego.
10.Polskie Radio S.A. informuje, że w trakcie przetwarzania danych osobowych nie są podejmowane zautomatyzowane decyzje oraz nie jest stosowane profilowanie.
Więcej informacji na ten temat znajdziesz na stronach dane osobowe oraz polityka prywatności
Rozumiem

Poczęstuj Azjatów żurkiem. Oni, jak my, lubią smak umami

Ostatnia aktualizacja: 22.05.2016 13:08
Pod względem kulinarnym Polska ma wiele do zaoferowania. Wbrew pozorom nasza kuchnia jest bardzo podobna do tej azjatyckiej.
Audio
  • Magdalena Tomaszewska-Bolałek, orientalistka, badaczka kultury żywieniowej, założycielka food studies na uniwersytecie SWPS, autorka książki "Polish Culinary Paths" opowiada o kuchni polskiej, która może zachwycić Azjatów (Tędy po trendy/Czwórka)
Poczęstuj Azjatów żurkiem. Oni, jak my, lubią smak umami
Foto: KLMircea, flickr, lic. CC 2.0

Smak umami - mięsny, metaliczny, mocny - podoba się zarówno Polakom, jak i Japończykom, Koreańczykom czy Chińczykom. Magdalena Tomaszewska-Bolałek - orientalistka, badaczka kultury żywieniowej, założycielka food studies na uniwersytecie SWPS, autorka książki "Polish Culinary Paths" - jest przekonana, że Azjaci zasmakują w naszym żurku, śledziach czy kluskach śląskich.

- Nasze jedzenie jest ciekawe i zróżnicowane pod względem tekstury i faktury - mówi gość Czwórki. - Dodatkowo mamy w repertuarze dużo ciekawych technik przygotowywania posiłków jak: wędzenie, marynowanie czy grillowanie.

Publikacja "Polish Culinary Paths" powstała na zamówienie polskiego rządu, ma za zadanie promować naszą kuchnię w krajach dalekiej Azji. Autorka wyjaśnia, dlaczego w książce brakuje przepisu na bigos czy klasycznego schabowego. Zdradza też, co oprócz kulinariów, promuje też ta publikacja i jak sprawić, by Azja zachwyciła się kuchnią polską.

***

Tytuł audycji: "Tędy po trendy"

Prowadzi: Kamil Jasieński

Gość: Magdalena Tomaszewska-Bolałek (orientalistka, badaczka kultury żywieniowej, założycielka food studies na uniwersytecie SWPS, autorka książki "Polish Culinary Paths")

Data emisji: 22.05.2016

Godzina emisji: 10.10

pj/mk

Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy, możesz być pierwszy!
aby dodać komentarz
brak

Czytaj także

Podróże o smaku mrożonej herbaty

Ostatnia aktualizacja: 28.12.2012 18:10
Kiedyś były pocztówki z podróży, teraz wspomnienia z zagranicznych wojaży można zatrzymać w butelkach. Na pomysł, by kolekcjonować smaki z różnych części świata wpadli bohaterowie reportażu Eweliny Karpacz.
rozwiń zwiń

Czytaj także

"Japana zjadam". Jak smakuje Japonia z proszku?

Ostatnia aktualizacja: 30.01.2016 11:50
- Smak japońskich słodkości z proszku zaskakuje mnie za każdym razem, a przyrządzenie takiego posiłku wymaga dużej precyzji - opowiada Agnieszka Grzelak z kanału "Japana zjadam".
rozwiń zwiń