X
Szanowny Użytkowniku
25 maja 2018 roku zaczęło obowiązywać Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r (RODO). Zachęcamy do zapoznania się z informacjami dotyczącymi przetwarzania danych osobowych w Portalu PolskieRadio.pl
1.Administratorem Danych jest Polskie Radio S.A. z siedzibą w Warszawie, al. Niepodległości 77/85, 00-977 Warszawa.
2.W sprawach związanych z Pani/a danymi należy kontaktować się z Inspektorem Ochrony Danych, e-mail: iod@polskieradio.pl, tel. 22 645 34 03.
3.Dane osobowe będą przetwarzane w celach marketingowych na podstawie zgody.
4.Dane osobowe mogą być udostępniane wyłącznie w celu prawidłowej realizacji usług określonych w polityce prywatności.
5.Dane osobowe nie będą przekazywane poza Europejski Obszar Gospodarczy lub do organizacji międzynarodowej.
6.Dane osobowe będą przechowywane przez okres 5 lat od dezaktywacji konta, zgodnie z przepisami prawa.
7.Ma Pan/i prawo dostępu do swoich danych osobowych, ich poprawiania, przeniesienia, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania.
8.Ma Pan/i prawo do wniesienia sprzeciwu wobec dalszego przetwarzania, a w przypadku wyrażenia zgody na przetwarzanie danych osobowych do jej wycofania. Skorzystanie z prawa do cofnięcia zgody nie ma wpływu na przetwarzanie, które miało miejsce do momentu wycofania zgody.
9.Przysługuje Pani/u prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego.
10.Polskie Radio S.A. informuje, że w trakcie przetwarzania danych osobowych nie są podejmowane zautomatyzowane decyzje oraz nie jest stosowane profilowanie.
Więcej informacji na ten temat znajdziesz na stronach dane osobowe oraz polityka prywatności
Rozumiem

Ogórki, kapusta, a nawet mleko czy... barszcz. Co i jak kisimy?

Ostatnia aktualizacja: 28.07.2019 10:24
Kiszenie to, jak tłumaczyła ekspertka w Czwórce, proces fermentacji, najczęściej mlekowej. - Który sprawia, że potrawy nabierają lekko kwaskowatego smaku. Kiszenie najczęściej zachodzi po dodaniu soli - tłumaczyła dr Magdalena Tomaszewska-Białek.
Audio
  • Co i w jaki sposób kisić, by było smacznie i zdrowo? (Dajesz radę/Czwórka)
Zdjęcie ilustracyjne
Zdjęcie ilustracyjneFoto: Bondar Illia/shutterstock.com

Kiedyś kisiło się nawet barszcz, czyli roślinę. Na jej bazie przygotowywano potem polewkę, czyli rodzaj zupy. Z odrobiną ziemniaków miała kwaskowaty smak. dr Magdalena Tomaszewska-Białek

- Dziś mówiąc o kuchni polskiej, myślimy o kiszonych ogórkach i kapuście, ale dawniej ten asortyment był znacznie większy, bo ludzie kisili również mięso czy ryby - mówiła dr Magdalena Tomaszewska-Białek. - Kiszenie było świetnym sposobem na przechowywanie żywności, w szczególności tej pochodzenia roślinnego. Nie było wówczas lodówek, ani supermarketów.

Jak podkreślała, kiszonki są bardzo bogate w witaminę C, o którą, zwłaszcza dawniej, trudno było w sezonie zimowym. Ale nie wszystkie miały kwaskowaty smak, zdarzały się też kiszonki... na słodko. Które kiszone owoce i warzywa są słodkie? I jak je przygotowywano? Dlaczegokiszonki są zdrowe? I dlaczego fermentacja zyskuje na popularności? Jak kisić, by wszystko było nie tylko zdrowe, ale i pyszne? O tym w nagraniu rozmowy ze studia Czwórki. 

W programie rozmawialiśmy także z Marcinem Kisielewskim, nauczycielem fizyki. Jego podopieczni z Zespołu Szkół Informatycznych w Słupsku kiszą warzywa i owoce na wielką skalę. A co o kiszeniu wiedzą słuchacze Czwórki - to w materiale reporterskim sprawdziła Marta Hoppe

***

Tytuł audycji: Dajesz radę

Prowadzi: Justyna Majchrzak

Gość: dr Magdalena Tomaszewska-Bolałek (kierownik Food Studies na Uniwersytecie SWPS)

Data emisji: 30.07.2019

Godzina emisji: 14.22

pj/ac

Zobacz więcej na temat: Czwórka kiszenie ogórków
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy, możesz być pierwszy!
aby dodać komentarz
brak

Czytaj także

Historia kawy. Po wiedeńsku, czyli rodem z Polski?

Ostatnia aktualizacja: 10.02.2018 09:47
Ojczyzną rośliny, dzięki której mamy kawę, jest Afryka. Stamtąd kawowe krzewy dotarły do Azji. W Europie zaś jako pierwszy kawę zaczął parzyć Polak, Jerzy Kulczycki.
rozwiń zwiń

Czytaj także

Schronisko dla roślin - jak działa takie miejsce?

Ostatnia aktualizacja: 30.04.2018 11:25
Czasem naszym roślinom brakuje słońca, czasem mają za dużo wody. Gdy zaczynają więdnąć, najczęściej po prostu je wyrzucamy. Ale, jak przekonuje Katarzyna Dziedzic, współzałożycielka Schroniska dla roślin, jest sposób na to, by dać im drugie życie i dobry dom.
rozwiń zwiń