Kim są ludzie, którzy podają nam jedzenie?

Ostatnia aktualizacja: 17.02.2020 14:32
Po słynnej aferze taśmowej w 2014 roku, wszyscy zaczęli kelnerom patrzeć na ręce. Jak zmienili się oni, jak zmieniliśmy się my, klienci zdradza Justyna Pobiedzińska. 
Audio
  • Justyna Pobiedzińska opowiada o kelnerach i zmianach związanych z tym zawodem (Faktofonia/Czwórka)
Zdjęcie ilustracyjne
Zdjęcie ilustracyjneFoto: Africa Studio/Shutterstock

Gdy aferą taśmową, podczas której, dzięki nagraniom kelnerów restauracji "Sowa i przyjaciele", prywatne rozmowy polityków wyciekły do mediów, żyła cała Polska - Justyna Pobiedzińska zaczęła pisać swoją książkę, reportaż "Napiwku nie będzie. Sekrety kelnerów". W Czwórce przyznaje, że nie było jej łatwo znaleźć rozmówców. Kelnerzy, z którymi udało jej się nawiązać kontakt zgodnie przyznają, że w ich pracy ważne jest poczucie misji, dbałość o komfort i dobre samopoczucie klientów. 

- Szukałam takich rozmówców, którzy długo pracują w zawodzie. Chciałam żeby mi opowiedzieli o zmianach, które nastąpiły na ich oczach - wyjaśnia Justyna Pobiedzińska. - Byłam ciekawa jak się zmieniły nasze upodobania, zwyczaje czy zostawiamy napiwki, czy potrafimy się zachować przy stole, a także jak oni sami się zmienili - dodaje. 

Kelner sprzed kilkudziesięciu lat, to ktoś inny niż kelner dzisiaj Justyna Pobiedzińska

Rozmówcy autorki reportażu podkreślają, że kiedyś kelnerzy byli lepiej wykształceni, uczyli się od mistrzów w swoim fachu, a dziś coraz częściej w tym zawodzie pracują osoby "z przypadku". Smuci też jednak zmiana samych klientów. - Nie potrafimy już ze sobą rozmawiać, ludzie interesują się głównie tym, co mają w telefonie komórkowym - mówi rozmówczyni Dominiki Klimek. - Gdy do restauracji przychodzi czteroosobowa rodzina, każda z osób ma w ręce komórkę. Kelnerzy są niezauważani - jesteśmy odsunięci od tego, co jest tu i teraz - dodaje. 

Wśród rozmówców autorki publikacji "Napiwku nie będzie. Sekrety kelnerów" znajdziemy emerytowanych kelnerów, którzy pamiętają pracę w zeszłej epoce, kelnerkę z sanatorium, z agencji towarzyskiej, barmankę z klubu studenckiego. Różnica wieku między najstarszym, a najmłodszym z nich wynosi 60 lat. 

***

***

Tytuł audycji: "Faktofonia"

Prowadzi: Dominika Klimek

Gość: Justyna Pobiedzińska (autorka książki "Napiwku nie będzie. Sekrety kelnerów")

Data emisji: 16.02.2020

Godzina emisji: 16.09

pj

Zobacz więcej na temat: Czwórka zawód
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy, możesz być pierwszy!
aby dodać komentarz
brak

Czytaj także

Farmaceuta - może to zawód dla ciebie?

Ostatnia aktualizacja: 20.06.2018 10:50
Praca w aptece potrafi być fascynująca, a "świat za pierwszym stołem wygląda zupełnie inaczej". - To miejsce przy którym wydajemy leki. Za nami widać leki dostępne bez recepty. Te na receptę nie mogą być widoczne dla pacjentów - mówi farmaceutka Katarzyna Kopacz.
rozwiń zwiń

Czytaj także

Czy ekologia zmienia przemysł modowy?

Ostatnia aktualizacja: 11.12.2019 12:58
- Rynek tekstylny, zaraz po przemyśle petrochemicznym jest drugim co do wielkości trucielem. Emisje z tego sektora są większe niż w przemyśle lotniczym. W skali roku to 1,700 miliardów wyprodukowanych sztuk odzieży i 2 miliardy ton odpadów - alarmowała Katarzyna Karpa-Świderek z WWF Polska.
rozwiń zwiń