Odporność - jak o nią zadbać w okresie jesienno-zimowym?

Ostatnia aktualizacja: 12.11.2021 18:30
Krótkie i chłodne dni, mniej słońca i więcej opadów - tak wyglądać będą najbliższe tygodnie. Słoty i szarugi nie oznaczają jednak, że musimy mieć mniej energii. Sprawdzamy, jak w okresie jesienno-zimowym zadbać o odporność organizmu.
zdj. ilustracyjne
zdj. ilustracyjneFoto: fizkes/shutterstock.com

Africa Studio Shutterstock kręgosłup ból plecy 1200.jpg
Pandemię czujemy w kościach. Jak zadbać o kręgosłup?

Dużo się mówi o odporności organizmu, lecz czym tak naprawdę ona jest? - Najprościej mówiąc odporność jest to obrona przed organizmami i czynnikami zewnętrznymi które mogą zagrażać naszemu organizmowi - mówi lekarz medycyny sportowej Maciej Koźmiński. - W naszym układzie odpornościowym znajdują się komórki, których zadaniem jest identyfikacja czy to, co napotkały w organizmie, to jest "swój", czy "obcy". Jeśli okaże się, że "obcy", uruchamiane są kolejne mechanizmy obronne, czyli powstają przeciwciała właściwe dla danej substancji. Ich zadaniem jest zneutralizowanie wroga, a potem pojawiają się makrofagi, czyli komórki, które, niwelują skutki tego, co się wydarzyło w organizmie.


Posłuchaj
05:38 Czwórka/4 bieg - Odporność Kozminski 12.11.2021.mp3 Co to jest odporność organizmu tłumaczy lekarz sportowy Maciej Koźmiński (4 Bieg/Czwórka)

 

Sami możemy budować nasz układ odpornościowy, a sprzyja temu aktywność fizyczna, odpowiednia dbałość o siebie, dieta, niski poziom stresu, i regeneracja, czyli sen.


Odpowiednio dawkowany sport rekreacyjny, na świeżym powietrzu, będzie działał prozdrowotnie i wspomagająco dla naszej odporności. Natomiast sport wyczynowy powoduje duże obciążenia, co, podobnie jak w przypadku przetrenowania czasem powoduje deficyty. Wtedy układ odpornościowy i jego siły spadają. Maciej Koźmiński

Nasz układ odpornościowy jest złożonym mechanizmem i ma na niego wpływ wiele czynników. - Warto zwrócić uwagę na to jak się odżywiamy na co dzień, warto zadbać o to, żeby w każdym posiłku znalazły się warzywa i owoce - radzi Kamila Jedynak - Zarówna, dietetyk kliniczny.- W tej grupie wyszczególniłabym te, z dużą zawartością witaminy C.  Znajduje się ona w owocach i warzywach z ciemną, fioletową skórką, takich jak czarna porzeczka, jeżyna, jagoda. Zawierają jej też dużo czerwone warzywa, takie jak papryka, żurawina, dzika róża. Warto więc uwzględnić te produkty w naszych posiłkach w różnej formie.


Posłuchaj
14:48 Czwórka/4 Bieg - dietetyk jedynak - Zarówna 12.11.2021.mp3 Dietetyk kliniczny Kamila Jedynak-Zarówna radzi, jak budować swoją odporność (4 Bieg/Czwórka)

 

W przypadku owoców możemy korzystać z mrożonek, ich garść zimą możemy wrzucić do koktajli czy owsianki. Można też dostarczać większą ilość antyoksydantów witaminy C zawartej w tych owocach poprzez spożywanie 100 proc. soków. Mają one intensywny smak i kolor. - Można pić je rozcieńczając, lub stosować jak witaminowe shoty np. 3 kieliszki dziennie - zdradza dietetyczka. - To będzie dawka witaminy C w naturalnej formie, i nie trzeba sięgać po suplementy diety. Nie należy soków jednak mylić z syropami z supermarketów. Soki są dostępne w aptekach i sklepach ze zdrową żywnością.


sport szkoła WF młodzież shutter 1200 taka1022.jpg
Robert Korzeniowski: WF w szkole powinien być urozmaicony

Sprawdź także:

Warto również zadbać o mikroflorę bakteryjną i sięgnąć po żywność fermentowaną, taką jak jogurty, kefiry i kiszonki. Obok dobrze znanej kapusty i ogórków, możemy sięgnąć po kiszone buraki, pomidory, cukinię i popularne ostatnio kimchi.

- Zawarte w kiszonkach bakterie wzmacniają mikroflorę bakteryjną, zapobiegają zakażeniom bakteriami chorobotwórczymi, wzmacniają aktywność makrofagów, granulocytów, oraz aktywują komórki tzw. "natural killers", czyli te, które zabijają wirusy i bakterie - tłumaczy gość audycji. - Jelita, to nie tylko wchłanianie składników odżywczych, to także walka z drobnoustrojami. Im więcej mamy w organizmie tzw. dobrych bakterii, tym mniej w nim miejsca dla chorobotwórczych bakterii. Dlatego więc jedzenie żywności fermentowanej pomaga w budowaniu odporności.

Dobrym bakteriom należy zapewnić pożywienie, które możemy dostarczyć za pomocą prebiotyków, czyli błonnika pokarmowego. Znajduje się on w warzywach i owocach, ale również w pełnoziarnistych produktach zbożowych i orzechach. - Prebiotyki to pożywka dla naszych bakterii, które dzięki temu mogą wytwarzać dla nas dobre składniki, takie jak witamina B12, witamina K - wyjaśnia Kamila Jedynak-Zarówna. - Należy również pamiętać o dobrym, zdrowym śnie i wysypianiu się. Podczas snu nasz organizm regeneruje się i odbudowuje swoje systemy. Dlatego sen jest tak ważny dla budowania jego odporności.

***

Tytuł audycji: 4 bieg

Prowadzi: Piotr Galus

Goście: Maciej Koźmiński (lekarz medycyny sportowej), Kamila Jedynak-Zarówna (dietetyk kliniczny)

Data emisji: 12.11.2021

Godzina emisji: 16.15

aw

Czytaj także

Dieta sportowców. Czy batoniki proteinowe pomagają?

Ostatnia aktualizacja: 17.06.2020 14:39
Podobno, gdy dużo trenujemy, batoniki proteinowe potrafią odżywić nasz organizm i mogą być częścią codziennej diety. Czy to prawda? Jakie batoniki wybierać i na co zwracać uwagę?
rozwiń zwiń
Czytaj także

Squash. "To jak szachy i boks na korcie"

Ostatnia aktualizacja: 05.03.2021 17:30
Dziś, gdy często jesteśmy zamknięci w domach, każdy ruch jest cenny. Gra w squasha pozwala spalić nawet 900 kalorii w ciągu jednego meczu. Jest więc skuteczniejsza niż pływanie czy jazda na rowerze. I można ją uprawiać o każdej porze roku.
rozwiń zwiń