X
Szanowny Użytkowniku
25 maja 2018 roku zaczęło obowiązywać Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r (RODO). Zachęcamy do zapoznania się z informacjami dotyczącymi przetwarzania danych osobowych w Portalu PolskieRadio.pl
1.Administratorem Danych jest Polskie Radio S.A. z siedzibą w Warszawie, al. Niepodległości 77/85, 00-977 Warszawa.
2.W sprawach związanych z Pani/a danymi należy kontaktować się z Inspektorem Ochrony Danych, e-mail: iod@polskieradio.pl, tel. 22 645 34 03.
3.Dane osobowe będą przetwarzane w celach marketingowych na podstawie zgody.
4.Dane osobowe mogą być udostępniane wyłącznie w celu prawidłowej realizacji usług określonych w polityce prywatności.
5.Dane osobowe nie będą przekazywane poza Europejski Obszar Gospodarczy lub do organizacji międzynarodowej.
6.Dane osobowe będą przechowywane przez okres 5 lat od dezaktywacji konta, zgodnie z przepisami prawa.
7.Ma Pan/i prawo dostępu do swoich danych osobowych, ich poprawiania, przeniesienia, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania.
8.Ma Pan/i prawo do wniesienia sprzeciwu wobec dalszego przetwarzania, a w przypadku wyrażenia zgody na przetwarzanie danych osobowych do jej wycofania. Skorzystanie z prawa do cofnięcia zgody nie ma wpływu na przetwarzanie, które miało miejsce do momentu wycofania zgody.
9.Przysługuje Pani/u prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego.
10.Polskie Radio S.A. informuje, że w trakcie przetwarzania danych osobowych nie są podejmowane zautomatyzowane decyzje oraz nie jest stosowane profilowanie.
Więcej informacji na ten temat znajdziesz na stronach dane osobowe oraz polityka prywatności
Rozumiem

Tokio - miasto, które nigdy się nie kończy

Ostatnia aktualizacja: 09.04.2019 15:00
- Japończycy rzadko stosują triki Marie Condo, nie odżywiają się tak zdrowo, jak przypuszczamy, a słowo "ikigai" znają głównie z książek o Japonii pisanych przed podróżników z różnych stron świata - opowiada Aleksandra Janiec, autorka książki "Tokyo Lifestyle Book". 
Audio
  • Japońskie DNA - co mieszkańcy Tokio mają zapisane w lifestyle booku? (Stacja Kultura/Czwórka)
Aleksandra Janiec i Kasia Dydo
Aleksandra Janiec i Kasia DydoFoto: Czwórka/Martyna Ogonek

Trwała ondulacja i mori fashion, czyli leśna moda to trendy, które za chwilę przywędrują do nas z Japonii Aleksandra Janiec

"Tokyo Lifestyle Book" to więcej niż reportaż i więcej niż przewodnik. To zaskakująca opowieść o miejscach, w których bladoróżowe wiśnie i współcześni samurajowie spotykają się z neonami miasta i najnobliwszymi technologiami. - Ze względu na pracę w branży kreatywnej poznawałam Tokio od zaplecza domów towarowych, galerii, pokazów mody - opowiada gość Czwórki. - Przekonałam się, jak bardzo są oni przywiązani do jakości i konsumpcji luksusowych produktów. Ale też zobaczyłam, jak młode pokolenie Japończyków zaczyna kwestionować tę tradycję - wyjaśnia.   

W jaki sposób japońska popkultura wpłynęła na szatę graficzną książki? Co znajduje się Shinjuku? Na czym polega japoński slow-life? Zapraszamy do wysłuchania całej rozmowy.

W książkach o Japonii brakowało mi samych Japończyków. Postanowiłam opisać to miasto historiami innych ludzi Aleksandra Janiec

***

Tytuł audycji: Stacja Kultura

Prowadzi: Kasia Dydo

Gość: Aleksandra Janiec (podróżniczka, badaczka trendów, pasjonatka kultury współczesnej Japonii)

Data emisji: 9.04.2019

Godzina emisji: 11.15

kul/ac

Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy, możesz być pierwszy!
aby dodać komentarz
brak

Czytaj także

Aleksandra Chrobak o fashionistkach z Iranu

Ostatnia aktualizacja: 21.10.2018 22:03
- Jadę do Iranu i otwieram się. Na muzykę, na zapachy, na modę, na to, na ile Irańczycy wpuszczą mnie swojego życia - opowiada Aleksandra Chrobak, autorka ksiązki "Fashionistki zrzucają czadory - moje odkrywanie iranu".
rozwiń zwiń

Czytaj także

Bartek Kieżun: kultura i kulinaria są we Włoszech nierozłączne

Ostatnia aktualizacja: 17.12.2018 10:20
- Starałem się nie opowiadać historii bez kontekstu. Dla mnie absolutnie oczywiste było, że na kuchnię włoską trzeba było spojrzeć szerzej, poprzez kulturę tego kraju - opowiadał autor "Italii do zjedzenia" Bartek Kieżun.
rozwiń zwiń