X
Szanowny Użytkowniku
25 maja 2018 roku zaczęło obowiązywać Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r (RODO). Zachęcamy do zapoznania się z informacjami dotyczącymi przetwarzania danych osobowych w Portalu PolskieRadio.pl
1.Administratorem Danych jest Polskie Radio S.A. z siedzibą w Warszawie, al. Niepodległości 77/85, 00-977 Warszawa.
2.W sprawach związanych z Pani/a danymi należy kontaktować się z Inspektorem Ochrony Danych, e-mail: iod@polskieradio.pl, tel. 22 645 34 03.
3.Dane osobowe będą przetwarzane w celach marketingowych na podstawie zgody.
4.Dane osobowe mogą być udostępniane wyłącznie w celu prawidłowej realizacji usług określonych w polityce prywatności.
5.Dane osobowe nie będą przekazywane poza Europejski Obszar Gospodarczy lub do organizacji międzynarodowej.
6.Dane osobowe będą przechowywane przez okres 5 lat od dezaktywacji konta, zgodnie z przepisami prawa.
7.Ma Pan/i prawo dostępu do swoich danych osobowych, ich poprawiania, przeniesienia, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania.
8.Ma Pan/i prawo do wniesienia sprzeciwu wobec dalszego przetwarzania, a w przypadku wyrażenia zgody na przetwarzanie danych osobowych do jej wycofania. Skorzystanie z prawa do cofnięcia zgody nie ma wpływu na przetwarzanie, które miało miejsce do momentu wycofania zgody.
9.Przysługuje Pani/u prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego.
10.Polskie Radio S.A. informuje, że w trakcie przetwarzania danych osobowych nie są podejmowane zautomatyzowane decyzje oraz nie jest stosowane profilowanie.
Więcej informacji na ten temat znajdziesz na stronach dane osobowe oraz polityka prywatności
Rozumiem

Za mało chińszczyzny w chińskich restauracjach

Ostatnia aktualizacja: 06.07.2011 11:30
Zdaniem mistrza chińskiej kuchni, bardzo trudno jest obecnie znaleźć restaurację, która oferuje dania kuchni chińskiej z prawdziwego zdarzenia.
Audio

– Większość lokali oferujących kuchnię chińską popełnia liczne błędy: po pierwsze nie szanuje jedzenia, a po drugie nie postępuje zgodnie z tradycją – przekonuje mistrz kuchni chińskiej Chi Li. Takie uchybienia gość "Poranka" Czwórki zauważa na etapie wyboru surowizny, jak i podczas przyrządzania dań.

W ocenie lokalu oferującego chińskie specjały poleca kierować się przede wszystkim menu. – Jeżeli kilka rodzajów mięs może zostać podanych z tym samym sosem, to nie jest to dobry znak – przekonuje.

Chi Li radzi także unikać wyboru wszelkich dań, które podawane są sosem pomarańczowym. Jak tłumaczy, w skład tego dodatku wchodzi glutaminian sodu oraz wiele barwników. Kiepskie restauracje stosują go bardzo obficie, ponieważ gwarantuje intensywny smak. Nie jest on jednak dobry dla zdrowia.

Co więcej, gość Romka Wójcika sugeruje, aby unikać restauracji oferującej dania typu "w pięciu smakach". – Jeżeli w karcie można znaleźć kaczkę w pięciu smakach, kurczaka w pięciu smakach i wołowinę w pięciu smakach, to należy czytać "z dodatkiem soli i innych niezbędnych przypraw" – tłumaczy. Takie dania na pewno nas nie zachwycą.

A co z dodatkami warzywnymi do dań? Jak tłumaczy Chi Li, jeżeli na naszym talerzu wraz z daniem głównym pojawi się surówka z kapusty pekińskiej, to nie jest to zgodne z chińskim zwyczajem. – W kuchni chińskiej obowiązuje zasada nie łączenia ciepłego z zimnym, co w praktyce oznacza, że wszelkie sałatki powinny być podawane przed daniem głównym, jako zimna przystawka – wyjaśnia.

Jeśli chcesz dowiedzieć się więcej o chińskich śniadaniach, deserach i innych trikach stosowanych w kiepskich chińskich restauracjach posłuchaj całości rozmowy Romka Wójcika i Kasi Dubińskiej z mistrzem kuchni chińskiej Chi Li.

ap

Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy, możesz być pierwszy!
aby dodać komentarz
brak

Czytaj także

Polsko-wietnamski fusion gastronomiczny

Ostatnia aktualizacja: 16.05.2011 17:04
Egzotyczna, smaczna, trochę słodko-mdła, pełna aromatycznych przypraw – czyli kuchnia azjatycka. W audycji "Pod Lupą" o tym, dlaczego warto odwiedzać azjatyckie bary w stolicy.
rozwiń zwiń

Czytaj także

Szparagi na wiosnę i to w trzech kolorach

Ostatnia aktualizacja: 26.05.2011 17:13
Od kwietnia do czerwca na francuskich talerzach króluja szparagi. Przyrządzane są na setki sposobów. Spróbujmy i my!
rozwiń zwiń

Czytaj także

Robot, mikser, blender…

Ostatnia aktualizacja: 16.06.2011 19:10
O urządzeniach kuchennych, które mają silnik opowiadał w Czwórce kucharz Karol Okrasa.
rozwiń zwiń

Czytaj także

Truskawki w stu smakach

Ostatnia aktualizacja: 21.06.2011 13:38
Smak to przede wszystkim wrażenia kulinarne, a latem wybór tego, co możemy zjeść jest na prawdę duży. Marta Hoppe sprawdziła, na co latem mamy szczególną ochotę.
rozwiń zwiń