Toskania: miejsce pachnące konfiturami i oliwą

Ostatnia aktualizacja: 29.11.2012 17:06
- Toskanię trzeba zobaczyć całą - przekonuje Marco Ghia, miłośnik włoskiej kuchni i Italii. - Warto jednak zacząć od mniejszych miejscowości, które są przepiękne. Tam też poznamy prawdziwych, serdecznych i otwartych mieszkańców tego regionu.
Audio

 Zdaniem gościa Czwórki niewielkie toskańskie miasteczka, na przykład Crotone, Arezzo, San Gimignano, zwłaszcza teraz, w okresie przedświątecznym, potrafią wspaniale rozkwitać. 

- Są miejsca, w których turyści nadużywają. We Florencji na przykład są miliardy zwiedzających. Dlatego dopiero, gdy stamtąd wyjedziemy, spotkamy prawdziwych mieszkańców Toskanii. A zwiedzanie Włoch warto zacząć od ludzi - mówi Ghia. - Choć jestem mediolańczykiem, cenię w toskańczykach to, że są bardzo bezpośredni, otwarci i prawdomówni. Jeśli mają ci coś do powiedzenia, walą prosto z mostu, bez udawania czegokolwiek. To cecha godna podziwu, ale nierzadko szokująca dla przyjezdnych.

Poznaj tajemnice innych zakatków świata > > >

Jak przyznaje Ghia, cała "agroturystyczna filozofia Toskanii" urodziła się właśnie w małych miasteczkach na tamtejszej prowincji, a nie w centrum regionu. - Tam właśnie uprawia się najpyszniejsze sery, wyrabia wspaniałe konfitury i produkuje oliwy, które smakują po prostu, jak nie z tej ziemi - mówi Ghia. - W Toskanii zresztą co roku odbywa się największy targ oliwny na świecie.

Dowiedz się więcej o tym wspaniałym regionie Włoch, słuchając nagrania całej rozmowy z Marco Ghią, w audycji "4 do 4".

(kd)

Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy, możesz być pierwszy!
aby dodać komentarz
brak

Czytaj także

Przez La Rambla do Camp Nou i Gaudiego

Ostatnia aktualizacja: 18.11.2012 18:00
Do Barcelony najlepiej przyjechać 23 kwietnia, kiedy to miasto należy do kwiaciarek i księgarzy. W Czwórce zabraliśmy Was na spacer po jednej z najpiękniejszych ulic Europy.
rozwiń zwiń

Czytaj także

Foto-safari z suszonym dorszem

Ostatnia aktualizacja: 20.11.2012 18:45
Najdłuższe fiordy na świecie, tajemnica "Krzyku" Muncha i najpiękniejsze tęcze w Europie. Do tego suszony dorsz oraz "droga trolli". I już masz Norwegię, jakiej nie znałeś!
rozwiń zwiń

Czytaj także

Na 14 tysiącach kilometrów kwadratowych znajdziesz wszystko

Ostatnia aktualizacja: 22.11.2012 17:01
Czarnogóra jest jednym z najmłodszych i najmniejszych krajów Europy. Mimo to w jej granicach uświadczyć można gór, morza, jezior i wspaniałej kuchni.
rozwiń zwiń