X
Szanowny Użytkowniku
25 maja 2018 roku zaczęło obowiązywać Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r (RODO). Zachęcamy do zapoznania się z informacjami dotyczącymi przetwarzania danych osobowych w Portalu PolskieRadio.pl
1.Administratorem Danych jest Polskie Radio S.A. z siedzibą w Warszawie, al. Niepodległości 77/85, 00-977 Warszawa.
2.W sprawach związanych z Pani/a danymi należy kontaktować się z Inspektorem Ochrony Danych, e-mail: iod@polskieradio.pl, tel. 22 645 34 03.
3.Dane osobowe będą przetwarzane w celach marketingowych na podstawie zgody.
4.Dane osobowe mogą być udostępniane wyłącznie w celu prawidłowej realizacji usług określonych w polityce prywatności.
5.Dane osobowe nie będą przekazywane poza Europejski Obszar Gospodarczy lub do organizacji międzynarodowej.
6.Dane osobowe będą przechowywane przez okres 5 lat od dezaktywacji konta, zgodnie z przepisami prawa.
7.Ma Pan/i prawo dostępu do swoich danych osobowych, ich poprawiania, przeniesienia, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania.
8.Ma Pan/i prawo do wniesienia sprzeciwu wobec dalszego przetwarzania, a w przypadku wyrażenia zgody na przetwarzanie danych osobowych do jej wycofania. Skorzystanie z prawa do cofnięcia zgody nie ma wpływu na przetwarzanie, które miało miejsce do momentu wycofania zgody.
9.Przysługuje Pani/u prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego.
10.Polskie Radio S.A. informuje, że w trakcie przetwarzania danych osobowych nie są podejmowane zautomatyzowane decyzje oraz nie jest stosowane profilowanie.
Więcej informacji na ten temat znajdziesz na stronach dane osobowe oraz polityka prywatności
Rozumiem

Skórka na owocach i warzywach - jest zdrowa, czy nie?

Ostatnia aktualizacja: 16.09.2016 13:34
- Dla owoca skórka stanowi ochronę. Z naszego punktu widzenia - składa się z większej ilości warstwy lipidowej niż miąższ w środku - tłumaczyła Hanna Stolińska-Fiedorowicz, dietetyczka z Instytutu Żywności i Żywienia.
Audio
  • Czy należy obierać owoce i warzywa przed jedzeniem? (Stacja Nauka/Czwórka)
Zdjęcie ilustracyjne
Zdjęcie ilustracyjneFoto: Glow Images/East News

Wbrew obiegowej opinii najwięcej witamin i składników mineralnych nie kryje się wcale w samej skórce, ale tuż pod nią. – Dodatkowo znajduje się tam większa ilość błonnika. A ten daje uczucie sytości i przyspiesza pracę jelit - mówiła ekspertka.

W rozmowie z Czwórką tłumaczyła także czy warto obierać owoce, czy jednak jeść je wraz ze skórkami. Mówiliśmy także o badaniach, przeprowadzonych przez gdańskich naukowców, którzy sprawdzali, czy skórka rzeczywiście chroni owoce przed pestycydami.

***

Tytuł audycji: "Stacja Nauka"

Prowadzi: Maciej Oswald

Data emisji: 16.09.2016

Godzina emisji: 12.30

kd/pj

 

Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy, możesz być pierwszy!
aby dodać komentarz
brak

Czytaj także

Menu neolitu. Sztuka przetrwania bez dietetyków

Ostatnia aktualizacja: 05.02.2016 14:08
W audycji "Nawiedzeni" wsiedliśmy w spożywczy wehikuł czasu i przenieśliśmy się tysiące lat w przeszłość, by zajrzeć do garnka prehistorycznych ludzi.
rozwiń zwiń

Czytaj także

Cukier. Czy można bez niego żyć?

Ostatnia aktualizacja: 10.03.2016 15:34
Poprawia nam humor, dostarcza endorfin, no i przede wszystkim świetnie smakuje. Dodaje energii i pobudza do działania. Nie wszyscy jednak mogą go jeść do woli.
rozwiń zwiń

Czytaj także

Otylia Jędrzejczak: dobra dieta to lepszy sposób życia

Ostatnia aktualizacja: 18.06.2016 13:25
- Otylia Swim Tour to projekt stworzony przeze mnie 4 lata temu - mówi Otylia Jędrzejczak, mistrzyni olimpijska. - Polega on na doszkalaniu, pod względem pływania i ćwiczeń w wodzie i na lądzie, ale bardzo ważnym jego elementem jest praca z dietetykiem i psychologiem.
rozwiń zwiń