X
Szanowny Użytkowniku
25 maja 2018 roku zaczęło obowiązywać Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r (RODO). Zachęcamy do zapoznania się z informacjami dotyczącymi przetwarzania danych osobowych w Portalu PolskieRadio.pl
1.Administratorem Danych jest Polskie Radio S.A. z siedzibą w Warszawie, al. Niepodległości 77/85, 00-977 Warszawa.
2.W sprawach związanych z Pani/a danymi należy kontaktować się z Inspektorem Ochrony Danych, e-mail: iod@polskieradio.pl, tel. 22 645 34 03.
3.Dane osobowe będą przetwarzane w celach marketingowych na podstawie zgody.
4.Dane osobowe mogą być udostępniane wyłącznie w celu prawidłowej realizacji usług określonych w polityce prywatności.
5.Dane osobowe nie będą przekazywane poza Europejski Obszar Gospodarczy lub do organizacji międzynarodowej.
6.Dane osobowe będą przechowywane przez okres 5 lat od dezaktywacji konta, zgodnie z przepisami prawa.
7.Ma Pan/i prawo dostępu do swoich danych osobowych, ich poprawiania, przeniesienia, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania.
8.Ma Pan/i prawo do wniesienia sprzeciwu wobec dalszego przetwarzania, a w przypadku wyrażenia zgody na przetwarzanie danych osobowych do jej wycofania. Skorzystanie z prawa do cofnięcia zgody nie ma wpływu na przetwarzanie, które miało miejsce do momentu wycofania zgody.
9.Przysługuje Pani/u prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego.
10.Polskie Radio S.A. informuje, że w trakcie przetwarzania danych osobowych nie są podejmowane zautomatyzowane decyzje oraz nie jest stosowane profilowanie.
Więcej informacji na ten temat znajdziesz na stronach dane osobowe oraz polityka prywatności
Rozumiem

Płatki śniadaniowe - czy wiesz, co jesz?

Ostatnia aktualizacja: 30.11.2017 19:12
- Przeanalizowaliśmy dokładnie 197 produktów określanych jako produkty płatkowe. Badanie podzieliliśmy na dwa etapy: odrzucenie produktów, których składniki uznaliśmy za nieporządanie w diecie oraz dokładne przebadanie tych, które na pozór wydają się zdrowe - mówił Marcin Galicki z Food Rentgen.
Audio
  • Marcin Galicki o właściwościach odżywczych płatków śniadaniowych (Stacja Nauka/Czwórka)
zdjęcie ilustracyjne
zdjęcie ilustracyjneFoto: shutterstock/supriseme

Ekspert zachęcał konsumentów do dokładnego zapoznawania się ze składem artykułów spożywczych, które wybieramy. - Podstawowym źródłem wiedzy o produkcie jest jego etykieta. Na jej podstawie można wyselekcjonować najbardziej wartościowe płatki z tzw. "czystą etykietą". Gość wyjaśniał, że zestawienie miało na celu wybranie najzdrowszych produktów dostępnych na polskim rynku. - Nasza metodologia polegała na eliminacji. Nie robiliśmy listy najgorszych płatków, staraliśmy się wybrać te, które są najlepsze. 

O czym producenci produktów spożywczych nie muszą informować swoich klientów? Czy przy obowiązujących przepisach unijnych przeprowadzanie badań kontroli jakości produktów jest potrzebne? Na co wskazują wyniki badań przeprowadzonych przez zespół specjalistów z Food Rentgen? Zapraszamy do wysłuchania rozmowy. 

Marcin Galicki Marcin Galicki

***

Tytuł audycji: Stacja Nauka

Prowadzi: Patryk Kuniszewicz

Gość: Marcin Galicki z Food Rentgen 

Data emisji: 30.11.2017

Godzina emisji: 12.15

ac/mz

Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy, możesz być pierwszy!
aby dodać komentarz
brak

Czytaj także

Fakty i mity dotyczące mikrofalówki

Ostatnia aktualizacja: 07.05.2017 14:49
Mikrofalówka potrafi zdziałać cuda: szybko odgrzać jedzenie, przygotować popcorn, a nawet... zainspirować. Czy mikrofale rzeczywiście nam szkodzą?
rozwiń zwiń

Czytaj także

Picie soków owocowych jest niezdrowe dla dzieci?

Ostatnia aktualizacja: 12.07.2017 14:12
Według doniesień pediatrów soki nie mają zasadniczego znaczenia w zdrowej, zrównoważonej diecie, a w niektórych przypadkach ich picie może przynieść więcej szkody niż pożytku.
rozwiń zwiń

Czytaj także

Makrobiotyka - wyjątkowa dieta i styl życia

Ostatnia aktualizacja: 18.08.2017 14:15
Japończyk George Ohsawa, twórca makrobiotyki, mawiał, że "jesteś tym, co jesz". Sam termin pochodzi z języka greckiego, gdzie "makros" oznacza wielki, a "bios" - życie. Jakie są zasady diety "wielkiego życia"?
rozwiń zwiń