X
Szanowny Użytkowniku
25 maja 2018 roku zaczęło obowiązywać Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r (RODO). Zachęcamy do zapoznania się z informacjami dotyczącymi przetwarzania danych osobowych w Portalu PolskieRadio.pl
1.Administratorem Danych jest Polskie Radio S.A. z siedzibą w Warszawie, al. Niepodległości 77/85, 00-977 Warszawa.
2.W sprawach związanych z Pani/a danymi należy kontaktować się z Inspektorem Ochrony Danych, e-mail: iod@polskieradio.pl, tel. 22 645 34 03.
3.Dane osobowe będą przetwarzane w celach marketingowych na podstawie zgody.
4.Dane osobowe mogą być udostępniane wyłącznie w celu prawidłowej realizacji usług określonych w polityce prywatności.
5.Dane osobowe nie będą przekazywane poza Europejski Obszar Gospodarczy lub do organizacji międzynarodowej.
6.Dane osobowe będą przechowywane przez okres 5 lat od dezaktywacji konta, zgodnie z przepisami prawa.
7.Ma Pan/i prawo dostępu do swoich danych osobowych, ich poprawiania, przeniesienia, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania.
8.Ma Pan/i prawo do wniesienia sprzeciwu wobec dalszego przetwarzania, a w przypadku wyrażenia zgody na przetwarzanie danych osobowych do jej wycofania. Skorzystanie z prawa do cofnięcia zgody nie ma wpływu na przetwarzanie, które miało miejsce do momentu wycofania zgody.
9.Przysługuje Pani/u prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego.
10.Polskie Radio S.A. informuje, że w trakcie przetwarzania danych osobowych nie są podejmowane zautomatyzowane decyzje oraz nie jest stosowane profilowanie.
Więcej informacji na ten temat znajdziesz na stronach dane osobowe oraz polityka prywatności
Rozumiem

Uzależnieni od cukru. "Jest nie tylko w ciastkach, ale też w keczupie"

Ostatnia aktualizacja: 12.08.2016 17:30
32 łyżeczki - tyle cukru w codziennych posiłkach spożywa przeciętny Kowalski. Zjadamy go dwa razy więcej niż zaleca Światowa Organizacja Zdrowia, alarmują badania.
Audio
  • Szkodliwy i uzależniający cukier - jakie alternatywy? (Czat Czwórki/Czwórka)
Szkodliwy cukier - jakie alternatywy?
Szkodliwy cukier - jakie alternatywy?Foto: pixabay.com

Nasza reporterka zaś udowodniła, że na jedną łyżkę keczupu przypada aż pół łyżeczki cukru. - Rodzimy się z predyspozycją do lubienia smaku słodkiego. Nawet mleko matki jest słodkie, słodsze niż krowie - zauważa Małgorzata Drywień. Tymczasem liczne badania potwierdzają, że biały cukier negatywnie wpływa na nasz organizm. Jego nadmierne spożycie może prowadzić nie tylko do próchnicy zębów, ale także do poważnych problemów z nadwagą i otyłością.

Czy powinniśmy zatem szukać alternatywy dla cukru? Co zrobić aby ograniczyć jego spożycie? Co to jest indeks glikemiczny i jak przeprowadzić cukrowy detoks? Na te oraz inne pytania odpowiadają zaproszone przez nasz specjalistki.

*** 

Tytuł audycji: Czat Czwórki

Prowadzi: Piotr Firan

Przygotowała: Anna Hardej

Goście: Monika Wodyczko (dietetyk), prof. Małgorzata Drywień (Katedra Żywienia Człowieka SGGW)

Data emisji: 12.08.2016

Godzina emisji: 15.05

jsz/kul

 

Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy, możesz być pierwszy!
aby dodać komentarz
brak

Czytaj także

Niezdrowa żywność - czego unikać?

Ostatnia aktualizacja: 30.03.2015 09:00
Konserwanty, emulgatory czy barwniki. Dodatków, które mogą wpływać negatywnie na nasze zdrowie nie brakuje. Na co należy szczególnie uważać podczas zakupów?
rozwiń zwiń

Czytaj także

Cukier. Czy można bez niego żyć?

Ostatnia aktualizacja: 10.03.2016 15:34
Poprawia nam humor, dostarcza endorfin, no i przede wszystkim świetnie smakuje. Dodaje energii i pobudza do działania. Nie wszyscy jednak mogą go jeść do woli.
rozwiń zwiń

Czytaj także

Czy przemysł spożywczy nas truje?

Ostatnia aktualizacja: 17.03.2016 16:24
Większość z nas w sklepach sięga po produkty, które wyglądają najlepiej. Czy ich doskonały wygląd zawsze idzie w parze z jakością?
rozwiń zwiń

Czytaj także

Po pierwsze smak - inaczej nie schudniesz

Ostatnia aktualizacja: 19.04.2016 17:04
- Całe życie, od kiedy zająłem się gotowaniem, najważniejszy dla mnie był smak. Jedzenie musi być zdrowe i smaczne - mówi Maciej Szaciłło, ekspert kulinarny.
rozwiń zwiń