X
Szanowny Użytkowniku
25 maja 2018 roku zaczęło obowiązywać Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r (RODO). Zachęcamy do zapoznania się z informacjami dotyczącymi przetwarzania danych osobowych w Portalu PolskieRadio.pl
1.Administratorem Danych jest Polskie Radio S.A. z siedzibą w Warszawie, al. Niepodległości 77/85, 00-977 Warszawa.
2.W sprawach związanych z Pani/a danymi należy kontaktować się z Inspektorem Ochrony Danych, e-mail: iod@polskieradio.pl, tel. 22 645 34 03.
3.Dane osobowe będą przetwarzane w celach marketingowych na podstawie zgody.
4.Dane osobowe mogą być udostępniane wyłącznie w celu prawidłowej realizacji usług określonych w polityce prywatności.
5.Dane osobowe nie będą przekazywane poza Europejski Obszar Gospodarczy lub do organizacji międzynarodowej.
6.Dane osobowe będą przechowywane przez okres 5 lat od dezaktywacji konta, zgodnie z przepisami prawa.
7.Ma Pan/i prawo dostępu do swoich danych osobowych, ich poprawiania, przeniesienia, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania.
8.Ma Pan/i prawo do wniesienia sprzeciwu wobec dalszego przetwarzania, a w przypadku wyrażenia zgody na przetwarzanie danych osobowych do jej wycofania. Skorzystanie z prawa do cofnięcia zgody nie ma wpływu na przetwarzanie, które miało miejsce do momentu wycofania zgody.
9.Przysługuje Pani/u prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego.
10.Polskie Radio S.A. informuje, że w trakcie przetwarzania danych osobowych nie są podejmowane zautomatyzowane decyzje oraz nie jest stosowane profilowanie.
Więcej informacji na ten temat znajdziesz na stronach dane osobowe oraz polityka prywatności
Rozumiem

Polskie smaki kryją się w kuchni regionalnej

Ostatnia aktualizacja: 29.03.2019 17:30
Kiszona kapusta i małosolne ogórki - smaki, które zastanawiają obcokrajowców, nam kojarzą się z rodzinnym domem. Czy takie produkty mogłyby promować Polskę za granicą?
Audio
  • Na czym polega turystyka kulinarna i co my, Polacy możemy zaproponować kulinarnym turystom? (Czat Czwórki/Czwórka)
(zdj. ilustracyjne)
(zdj. ilustracyjne)Foto: Michi-Nordlicht/Pixabay.com

Czytaj także
kuchnia historia średniowiecze 1200.jpg
Od kuchni staropolskiej do współczesnej. "Polski powód do dumy"

Tradycje kuchni polskiej kryją się w regionalnych zakamarkach. - Nie mamy takiego dania jak pizza, które stałoby się symbolem narodowego smaku. Nasza siła tkwi w lokalnej różnorodności. W tym, że każdy region może zaproponować przyjezdnym coś innego - przekonuje Piotr Dominik ze Szkoły Głównej Turystyki i Hotelarstwa "Vistula".

Gość Czwórki podkreśla, że kuchnię polską wyróżnia kilka godnych polecenia surowców. - Są to rośliny, dobra dziczyzna, ryby. Jeśli zaś chodzi o pierogi, to te najlepiej smakują na Podlasiu - dodaje.


Czytaj także
kuchnia 1200 warzywa glow 1200.jpg
Polska kuchnia. Jak gotowano 100 lat temu?

Różnorodność była także domeną dawnej kuchni polskiej. Zapomniane smaki próbują teraz przywrócić kulinarni rekonstruktorzy z Muzeum Pałac w Wilanowie. - PRL był zabójstwem dla naszych tradycji kulinarnych. Lata 90. i rozbuchany kapitalizm spowodował, że zamiast sięgać do korzeni, zachłannie patrzyliśmy na Zachód. Pokochaliśmy fast food i żywność wysoko przetworzoną, na którą nasze babcie nawet by nie spojrzały - podsumowuje.   

W audycji tłumaczymy także na czym polega turystyka kulinarna, jakie są trendy w jej rozwoju, kim jest współczesny turysta kulinarny i jakie są jego potrzeby.

***

Tytuł audycji: Czat Czwórki

Prowadzi: Piotr Firan

Goście: Adrian Ordakowski (Muzeum Pałac w Wilanowie), Piotr Dominik (Szkoła Główna Turystyki i Hotelarstwa "Vistula")

Data emisji: 29.03.2019 

Godzina emisji: 15.09

kul/ac

Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy, możesz być pierwszy!
aby dodać komentarz
brak

Czytaj także

"Kupujemy za dużo". Jak nie marnować żywności?

Ostatnia aktualizacja: 28.12.2018 14:31
W Polsce rocznie marnuje się ok. 9 mln ton żywności, a aż 42 proc. rodaków przyznaje, że zdarza im się wyrzucać produkty spożywcze. - Fala konsumpcji w naszym kraju jest ogromna, kupujemy za dużo - mówi Justyna Szczepanik.
rozwiń zwiń

Czytaj także

Ile chemii znajduje się w naszym jedzeniu?

Ostatnia aktualizacja: 10.01.2019 16:40
Z raportu NIK wynika, że dużo za dużo. Jak się okazuje przeciętny Polak zjada aż dwa kilogramy sztucznych dodatków w ciągu roku.
rozwiń zwiń