Animowane jedzenie i jadalne rośliny w mieście

Ostatnia aktualizacja: 06.08.2016 14:37
Jak smakują... bohaterowie filmów Disney'a? Graficzka Erin Jang tworzy dzieła sztuki z jedzenia przedstawiające zwierzęta z kreskówek.
Myszka Miki
Myszka MikiFoto: Pixabay.com/Public Domain/MichaelGaida

Pluto, Flounder, Olaf, czy Arlo wyglądają w jej pracach tak ładnie, że aż szkoda ich jeść. Jednak w audycji "Sztuka jedzenia" sprawdzimy także, co jedzą postaci kreskówkowe. Spaghetti pojawiła się w "Zakochanym kundlu", w "Ratatouille" dominowała francuska kuchnia, a klopsiki atakują aż w dwóch animacjach. Co ciekawe - właściciele Disneya zakazali emisji reklam niezdrowego jedzenia podczas oglądania ich produkcji.

W drugiej części audycji Łukasz Nowacki z Fundacji Transformacje opowie o niezwykłym zastosowaniu roślin. Dzięki nim można oczyszczać wodę. Łukasz zbudował Hydroponiczne Systemy Recyklingu Wody. Dowiemy się więc, jak oczyszczać wodę, odzyskiwać, strukturyzować i uprawiać dzięki niej wspaniałe rośliny, nie tylko ozdobne, ale też i jadalne.

W programie sprawdzimy także, które rośliny, rosnące w miastach, nadają się do spożycia.

***

Na audycję "Sztuka jedzenia" zapraszamy w niedzielę (7.08) w godz. 15.05 - 16.00. Program poprowadzi Beata Kwiatkowska.

kd


Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy, możesz być pierwszy!
aby dodać komentarz
brak

Czytaj także

Menu neolitu. Sztuka przetrwania bez dietetyków

Ostatnia aktualizacja: 05.02.2016 14:08
W audycji "Nawiedzeni" wsiedliśmy w spożywczy wehikuł czasu i przenieśliśmy się tysiące lat w przeszłość, by zajrzeć do garnka prehistorycznych ludzi.
rozwiń zwiń

Czytaj także

Fast food jak narkotyki. Im mniej tego jesz, tym lepiej

Ostatnia aktualizacja: 25.05.2016 17:00
Mówi się, że coraz więcej osób stawia na zdrowe jedzenie, a czasy fast foodów już dawno przeminęły. Niestety to tylko część prawdy.
rozwiń zwiń

Czytaj także

Food designer. Oto tricki, które warto znać

Ostatnia aktualizacja: 03.08.2016 09:04
Food designer to człowiek, który odpowiada m.in. za ułożenie i fotografowanie jedzenia do książek kulinarnych. Jakie sztuczki stosują food designerzy i czy jedzenie przygotowane przez food stylistów rzeczywiście nadaje się do konsumpcji?
rozwiń zwiń