"Najpierw było jajko, potem pojawiła się sztuka"

Ostatnia aktualizacja: 17.04.2017 13:00
Jajko to nie tylko symbol życia i podstawowy składnik wielkanocnego śniadania, ale także wdzięczny artefakt, na którego punkcie obsesję miał król surrealizmu Salvador Dalí. - Jajko w całości jest kruche lecz stabilne. Po rozbiciu otrzymujemy organiczną masę, z którą Dalí chętnie prowadził grę - tłumaczy w Czwórce historyk sztuki Konrad Schiller.
Audio
  • Salvador Dalí i jego obsesja na punkcie jajka (Sztuka jedzenia/Czwórka)
140 km od Barcelony - we Figueres - znajduje się fantastyczne, surrealistyczne Muzeum Salvadora Dalego
140 km od Barcelony - we Figueres - znajduje się fantastyczne, surrealistyczne Muzeum Salvadora DalegoFoto: Denis Larkin/Shutterstock.com

Salvador Dalí zwykł mawiać, że "wykluł się z jajka", a symbol ten nie tylko malował, ale też często spożywał. - W kulturze chrześcijańskiej jajko to mocny symbol życia w czystości. Dalí nadawał mu także sens mitologiczny, a nawet alchemiczny - wyjaśnia Konrad Schiller. - Chodzi tu przede wszystkim o alchemiczny proces generowania życia z niczego - dodaje.

Konrad Schiller Obrazy Dalego są w pewnym sensie łatwe do interpretacji, a jajka w jego twórczości można liczyć w tysiącach

Dojrzałość artystyczną surrealista osiągnął w latach 30. ubiegłego stulecia i to wtedy też jajo nabrało charakteru motywu przewodniego w jego twórczości. - W latach 40. zaś Dalí zaczął go mocno nadużywać. W wielu pracach jajo pojawia się zupełnie bez kontekstu - opowiada zaproszony historyk sztuki. - Salvador Dalí był postacią totalną. Stworzył książkę kucharską, projektował modę i pracował dla przemysłu filmowego. Myślał marketingowo dużo wcześniej przed pojawieniem się popartu - podkreśla.

W "Sztuce jedzenia" Beata Kwiatkowska rozmawia też z Konradem Schillerem o przepisach, które Salvador Dalí zawarł w swojej słynnej książce kucharskiej oraz o jajach na budynku Muzeum Dalego w katalońskiej miejscowości Figueres. 

Sprawdź też:
Dietzius Antoniusz 1200.JPG
Nieprzeciętni słuchacze Czwórki. Antoniusz Dietzius był pierwszy!

***

Tytuł audycji: Sztuka jedzenia

Prowadzi: Beata Kwiatkowska

Gość: Konrad Schiller (historyk sztuki i kurator)

Data audycji: 16.04.2017

Godzina audycji: 15.08

jsz/gs

Czytaj także

Sztuka, która smakuje. "Jedzenie jak malowane"

Ostatnia aktualizacja: 13.02.2017 17:00
- Akwarele pasują do jedzenia. Beza Pavlova namalowana takimi farbami wygląda bardzo apetycznie i lekko - opowiada Aleksandra Cieślak.
rozwiń zwiń

Czytaj także

Anda Rottenberg. Jak wydłuża życie dzieł sztuki?

Ostatnia aktualizacja: 29.03.2017 16:19
- Nie tylko dzieła sztuki, ale każdy przedmiot naznaczony jest pamięcią i ma swoje życie. Ja chcę je przedłużać - mówiła Katarzynie Kornet historyczka sztuki, kuratorka i publicystka. Dlaczego zdecydowała się na wystawienie na aukcję pięćdziesięciu dzieł ze swojej kolekcji?
rozwiń zwiń

Czytaj także

Karol Estreicher. "Poszukiwacz skarbów, obrońca dywanów"

Ostatnia aktualizacja: 08.04.2017 18:05
Członkowie rodziny Estreicherów byli biochemikami, tłumaczami literatury niemieckiej, profesorami uniwersytetów. Jeden z nich - Karol - za punkt honoru postawił sobie sprowadzenie do Polski zrabowanych w czasie wojny dzieł sztuki. 
rozwiń zwiń