X
Szanowny Użytkowniku
25 maja 2018 roku zaczęło obowiązywać Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r (RODO). Zachęcamy do zapoznania się z informacjami dotyczącymi przetwarzania danych osobowych w Portalu PolskieRadio.pl
1.Administratorem Danych jest Polskie Radio S.A. z siedzibą w Warszawie, al. Niepodległości 77/85, 00-977 Warszawa.
2.W sprawach związanych z Pani/a danymi należy kontaktować się z Inspektorem Ochrony Danych, e-mail: iod@polskieradio.pl, tel. 22 645 34 03.
3.Dane osobowe będą przetwarzane w celach marketingowych na podstawie zgody.
4.Dane osobowe mogą być udostępniane wyłącznie w celu prawidłowej realizacji usług określonych w polityce prywatności.
5.Dane osobowe nie będą przekazywane poza Europejski Obszar Gospodarczy lub do organizacji międzynarodowej.
6.Dane osobowe będą przechowywane przez okres 5 lat od dezaktywacji konta, zgodnie z przepisami prawa.
7.Ma Pan/i prawo dostępu do swoich danych osobowych, ich poprawiania, przeniesienia, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania.
8.Ma Pan/i prawo do wniesienia sprzeciwu wobec dalszego przetwarzania, a w przypadku wyrażenia zgody na przetwarzanie danych osobowych do jej wycofania. Skorzystanie z prawa do cofnięcia zgody nie ma wpływu na przetwarzanie, które miało miejsce do momentu wycofania zgody.
9.Przysługuje Pani/u prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego.
10.Polskie Radio S.A. informuje, że w trakcie przetwarzania danych osobowych nie są podejmowane zautomatyzowane decyzje oraz nie jest stosowane profilowanie.
Więcej informacji na ten temat znajdziesz na stronach dane osobowe oraz polityka prywatności
Rozumiem

W galerii sztuki. Czy jedzenie może stać się eksponatem?

Ostatnia aktualizacja: 11.05.2019 15:10
Dźwięki mielenia maku, oblepianie ciała ciastem, z którego można upiec chleb i gigantycznych rozmiarów rzeźby z cukru. Artyście od lat używają produktów spożywczych do tworzenia artystycznych projektów. O tym, kto i w jaki sposób je wykorzystuje, rozmawialiśmy z Moniką Kucią, kuratorką kulinarną.
Audio
  • Zjawiska kulinarne w sztuce. Czy jedzenie może być eksponatem? (Sztuka jedzenia/Czwórka)
zdj. il.
zdj. il.Foto: Shutterstock.com/antonella82

- Istnieje różnica między traktowaniem jedzenia jako narzędzia sztuki a prezentowaniem go w artystyczny sposób. O szefach kuchni mówi się, że są artystami, ale wytwory ich prac zjadamy. Są komercyjne - mówi gość Czwórki. 

- Czym innym jest użycie jedzenia jako środka do tworzenia sztuki i wykorzystania go w taki sam sposób, w jaki wykorzystuje się farbę czy glinę, do stworzenia dzieła - zawraca uwagę w rozmowie z Beatą Kwiatkowską. - Ludzie reagują na jedzenie w sztuce w sposób bardzo emocjonalny, bo przywraca wspomnienia, rozbudza zmysły i jest symboliczne - dodaje.

Jaką funkcję poza zaspokajaniem głodu posiada jedzenie? Które artystki i którzy artyści tworzyli przy użyciu jadalnych produktów? Czemu ma służyć wykorzystanie jedzenia w sztuce? O tym w nagraniu rozmowy. 

***

Tytuł audycji: Sztuka jedzenia

Prowadzi: Beata Kwiatkowska

Gość: Monika Kucia (kuratorka kulinarna)

Data emisji: 12.05.2019

Godzina emisji: 11.05

ac/kul

Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy, możesz być pierwszy!
aby dodać komentarz
brak

Czytaj także

Deser jako artefakt. O kuchni Granta Achatza

Ostatnia aktualizacja: 30.12.2018 14:00
W restauracji "Alinea" w Chicago szef kuchni zaskakuje gości nie tylko smakiem, ale i wyglądem serowanych potraw. - Grant Achatz ma wyrazisty styl i charyzmę. Jest nie tylko mistrzem kuchni, lecz także czarodziejem i artystą - opowiada znawca kuchni i kina Jakub Gutek.
rozwiń zwiń

Czytaj także

Co by jadł Mały Książę? Może pączki z różą?

Ostatnia aktualizacja: 14.01.2019 11:15
- "Mały Książę" to na pewno bardzo ważna książka, którą każdy powinien przeczytać i jestem za tym, żeby ją czytać - mówi Maja Margasińska, znawczyni literatury. - Co ciekawe żaden z bohaterów książek Antoine'a de Saint-Exupéry'ego nie je - dodaje. 
rozwiń zwiń

Czytaj także

Przy wspólnym stole z Mariną Abramović

Ostatnia aktualizacja: 07.04.2019 09:45
Wielokrotnie zasiadała do stołu. Czasem wyłącznie po to, by wymienić spojrzenie. W "Sztuce jedzenia" rozmawialiśmy o potrawach w pracach Mariny Abramović.
rozwiń zwiń