Spichlerze z nasionami . Czy ocalą żywność?

Ostatnia aktualizacja: 23.04.2021 12:43
Od ponad czterech lat Norwegowie zbierają nasiona jadalnych roślin, by zabezpieczyć ludzkość na wypadek katastrofy.
Zdjęcie ilustracyjne  Spitsbergen
Zdjęcie ilustracyjne / SpitsbergenFoto: Shutterstock/Cezary Stanislawski
wspólne jedzenie stół 1200 glow.jpg
Włoska tożsamość - kuchnia, kino i piłka nożna

Idzie im całkiem nieźle, a na mroźnym Spitsbergenie zgromadzono już 75 procent roślin występujących na naszej planecie. "Arka" z zagrożonymi nasionami roślin ma się znajdować również w RPA. Czy te spichlerze dają jakąkolwiek gwarancję na przetrwanie roślinnej żywności dla kolejnych pokoleń?

Posłuchaj: 

Sprawdzimy także, jakie przepisy znajdują się w pierwszej książce kucharskiej napisanej dla tych, którzy przez Covid 19 stracili węch i smak. 

***

Na audycję Sztuka jedzenia zapraszamy w niedzielę (25.03) po godz. 13.05. Program poprowadzi Beata Kwiatkowska.

pj

Zobacz więcej na temat: Czwórka kuchnia
Czytaj także

Przepisy dla ozdrowieńców. Jak odzyskać smak i węch?

Ostatnia aktualizacja: 12.04.2021 12:42
Utrata smaku i węchu to jeden z częstych objawów zakażenia koronawirusem. Zdarza się, że ozdrowieńcy nie odzyskują tych zmysłów zbyt szybko. Brytyjczycy przygotowali dla nich specjalną książkę kucharską. 
rozwiń zwiń
Czytaj także

Nieprzeciętni 2021. Jan Paszkowski o poszukiwaniu ludzi wyjątkowych

Ostatnia aktualizacja: 18.04.2021 12:43
- Moje życie to spełnianie marzeń dzięki ciężkiej pracy, konsekwencji, ale także kreatywności. I takich cech szukam w ludziach - mówi Jan Paszkowski, klarnecista, który jednak w swoim życiu poszedł w zupełnie inną stronę. Zajął się  gotowaniem, a teraz zasiada w kapitule Plebiscytu Nieprzeciętni 2021. 
rozwiń zwiń