Laura Osęka: wszystkie potrawy zmieszczą się w jednej misce

Ostatnia aktualizacja: 14.11.2018 14:11
- Odpowiednio dobrane naczynie staje się uniwersalne i pasuje do wszystkich dań. Wykorzystałam to w mojej książce. Wszystkie potrawy podaję w tej samej misce pokazując, że to jedzenie jest na pierwszym miejscu – mówiła Laura Osęka.
Audio
  • Laura Osęka - "Miska szczęścia": twoje ulubione potrawy zmieszczą się w misce (Pierwsze słyszę/Czwórka)
Laura Osęka (autorka książki Miska szczęścia)
Laura Osęka (autorka książki "Miska szczęścia")Foto: Kamil Jasieński/Czwórka

"Miska szczęścia", Laura Osęka "Miska szczęścia", Laura Osęka

- Nie zależało nam na pokazaniu, jak dobrze potrafię wystylizować potrawę lub z jakich gadżetów korzystam w domu. To jedzenie miało przemawiać. Moim zdaniem to powrót do korzeni. Zwrócenie uwagi, że powinniśmy skupić się nie na talerzu, lecz na tym, co się na nim znajduje - mówiła. 

Autorka stawia w swojej książce na sezonowość. - Nie ma sensu ściągać marchewki, która akurat ma sezon w Brazylii. To nieekologiczne. Najsmaczniejsze warzywa i owoce to te, które zjadamy niedługo po ich zerwaniu - przekonywała. 

"Miska szczęścia" - zapowiedź książki o zdrowych posiłkach jednogarnkowych autorstwa Laury Osęki:

Autorka książki zdradzała, co zrobić, kiedy sezon w Polsce jest kapryśny, z jakich produktów korzystać w poszczególnych porach roku i które polskie owoce i warzywa mają w sobie tyle samo witamin, co zagraniczne superfoods. Rozmawialiśmy także o tym, jak przygotować potrawy na każdy dzień, które zmieszczą się w jednej misce. Zapraszamy do wysłuchania nagrania. 

***

Tytuł audycji: Pierwsze słyszę

Prowadzi: Kamil Jasieński

Gość: Laura Osęka (autorka książek o zdrowym odżywianiu, a tym najnowszej pt. "Miska szczęścia")

Data emisji: 14.11.2018

Godzina emisji: 8.30

ac/pj

Czytaj także

Zamień chemię na energię. O zdrowych przekąskach na wynos

Ostatnia aktualizacja: 08.08.2018 14:00
- Naszym największym wrogiem jest cukier. To węglowodan prosty, rafinowany. Takich rzeczy w ogóle nie powinniśmy jeść, a jemy i to za dużo - ostrzega Julita Bator, autorka książki "Zamień chemię na energię".
rozwiń zwiń

Czytaj także

Zosia i Kasia Pilitowskie: gdy coś się nie klei, dodaj do tego jajko

Ostatnia aktualizacja: 06.11.2018 13:00
- Mówi się, że jest wszystkim, czego potrzeba. Potwierdza to nasza kultura, w której najważniejsze święta nie obejdą się bez tego produktu - mówiły Zofia i Kasia Pilitowskie, autorki książki "Jajko. Znakomite przepisy z jajkiem w roli głównej".
rozwiń zwiń

Czytaj także

Samar Khanafer o przyprawach. Dodaj tyle, by wydobyć smak

Ostatnia aktualizacja: 08.11.2018 13:29
Jej pierwsza książka "Hummus, za’atar i granaty" została bardzo dobrze przyjęta przez miłośników dobrej kuchni. "Szafran, mięta i kardamon" to zbiór ponad 100 przepisów, które pozwolą na nowo odkryć zioła i przyprawy - od rodzimej natki pietruszki, przez tymianek i anyż, po sumak.
rozwiń zwiń