X
Szanowny Użytkowniku
25 maja 2018 roku zaczęło obowiązywać Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r (RODO). Zachęcamy do zapoznania się z informacjami dotyczącymi przetwarzania danych osobowych w Portalu PolskieRadio.pl
1.Administratorem Danych jest Polskie Radio S.A. z siedzibą w Warszawie, al. Niepodległości 77/85, 00-977 Warszawa.
2.W sprawach związanych z Pani/a danymi należy kontaktować się z Inspektorem Ochrony Danych, e-mail: iod@polskieradio.pl, tel. 22 645 34 03.
3.Dane osobowe będą przetwarzane w celach marketingowych na podstawie zgody.
4.Dane osobowe mogą być udostępniane wyłącznie w celu prawidłowej realizacji usług określonych w polityce prywatności.
5.Dane osobowe nie będą przekazywane poza Europejski Obszar Gospodarczy lub do organizacji międzynarodowej.
6.Dane osobowe będą przechowywane przez okres 5 lat od dezaktywacji konta, zgodnie z przepisami prawa.
7.Ma Pan/i prawo dostępu do swoich danych osobowych, ich poprawiania, przeniesienia, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania.
8.Ma Pan/i prawo do wniesienia sprzeciwu wobec dalszego przetwarzania, a w przypadku wyrażenia zgody na przetwarzanie danych osobowych do jej wycofania. Skorzystanie z prawa do cofnięcia zgody nie ma wpływu na przetwarzanie, które miało miejsce do momentu wycofania zgody.
9.Przysługuje Pani/u prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego.
10.Polskie Radio S.A. informuje, że w trakcie przetwarzania danych osobowych nie są podejmowane zautomatyzowane decyzje oraz nie jest stosowane profilowanie.
Więcej informacji na ten temat znajdziesz na stronach dane osobowe oraz polityka prywatności
Rozumiem

Samar Khanafer o przyprawach. Dodaj tyle, by wydobyć smak

Ostatnia aktualizacja: 08.11.2018 13:29
Jej pierwsza książka "Hummus, za’atar i granaty" została bardzo dobrze przyjęta przez miłośników dobrej kuchni. "Szafran, mięta i kardamon" to zbiór ponad 100 przepisów, które pozwolą na nowo odkryć zioła i przyprawy - od rodzimej natki pietruszki, przez tymianek i anyż, po sumak.
Audio
  • "Szafran, mięta i kardamon". Lokalne produkty i nuta egzotyki (Pierwsze słyszę/Czwórka)
zdjęcie ilustracyjne
zdjęcie ilustracyjneFoto: stux/Pixabay

Okładka książki "Szafran, mięta i kardamon" - Khanafer Samar Okładka książki "Szafran, mięta i kardamon" - Samar Khanafer

- Świeże zioła są zazwyczaj bardziej aromatyczne, ale to nie oznacza, że wszystkie nadają się do pieczenia. Niektóre z nich w trakcie obróbki termicznej stają się gorzkie. Wszystko trzeba robić z głową. Należy wiedzieć do czego służą poszczególne gatunki przypraw i jak ich używać. Właśnie po to powstała ta książka - wyjaśniała autorka książki.

- Jeszcze w dwudziestoleciu międzywojennym takie przyprawy, jak cynamon, kardamon, anyż i szafran były składnikami często wykorzystywanymi w polskiej kuchni. Wszystko zmieniło się po II wojnie, w okresie, kiedy nie wszystkich było stać na te kosztowne wówczas składniki. Na polskich stołach królowała Maggi, która zastąpiła wszystkie przyprawy i świeże zioła. Na szczęście ten trend się odwrócił i coraz więcej osób poszukuje dziś świeżości i zdrowia - mówiła.

Zioło i przyprawa to nie to samo. Te pierwsze występują najczęściej w świeżej postaci. To odróżnia je od suszonych przypraw Samar Khanafer

Co znajdziemy w książce Samar Khanafer? Jak łączyć ze sobą zioła? Które można zapiekać, a które podawać "na świeżo"? Jak przygotować własną "kostkę smaku? Więcej na ten temat w nagraniu audycji. 

***

Tytuł audycji: Pierwsze słyszę

Prowadzi: Kamil Jasieński

Gość: Samar Khanafer (kucharka, autorka książek o kuchni, w tym najnowszej pt. "Szafran, mięta i kardamon")

Data emisji: 8.11.2018

Godzina emisji: 8.27

ac/kd

Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy, możesz być pierwszy!
aby dodać komentarz
brak

Czytaj także

Boskie uniesienia w kulinarnej opowieści Malki Kafki

Ostatnia aktualizacja: 15.02.2018 13:00
Zwykło się mówić, że nie ocenia się książki po okładce, ale w tym przypadku ta formuła w ogóle się nie sprawdza. Okładka książki "God Food. Boska kuchnia Malki Kafki" robi wrażenie i sporo mówi o tym, co znajdziemy w środku.
rozwiń zwiń

Czytaj także

Beza z cieciorki i żelatyna z glonów. Mickey Rotten o bogactwie kuchni wegańskiej

Ostatnia aktualizacja: 17.04.2018 09:52
- Gotuję odkąd skończyłem osiem lat. Ta praca jest moją pasją i wiele z tego, co teraz umiem nauczyłem się sam. Dużo czytam i uczę się od innych - opowiadał Mickey Rotten, kucharz, autor kanału vegeTABLE.
rozwiń zwiń

Czytaj także

Kuchnia wg Alaina Ducasse'a. Przepisy słynnego kucharza wydane po polsku

Ostatnia aktualizacja: 07.11.2018 14:59
O jego klasie świadczą prestiżowe wyróżnienia. Trzykrotnie zdobył trzy gwiazdki Michelin, a w całej swojej karierze uzyskał ich w sumie aż dwadzieścia jeden. 
rozwiń zwiń