Dorsz, halibut - czym zastąpić świątecznego karpia?

Ostatnia aktualizacja: 14.12.2020 10:00
Karp w naszym kraju to świąteczna potrawa tradycyjna, jednak coraz więcej Polaków szuka rozwiązań alternatywnych. Jakie dania z ryb można przyrządzić zamiast popularnego karpia?
zdj. ilustracyjne
zdj. ilustracyjneFoto: Wiktory/Shutterstock.com

shutterstock empanadas 1200.jpg
Empanadas - pierożki, które podbijają polskie kuchnie

- Zgodnie z modowymi trendami karp wypierany jest powoli przez inne potrawy - tłumaczył szef kuchni i restaurator z Ustki Adam Wasylew. - Jest mnóstwo konkursów kulinarnych czy programów telewizyjnych o tej tematyce, więc ludzie coraz lepiej gotują i mają coraz większą świadomość w tym zakresie, co widać na wigilijnych stołach.

Posłuchaj
09:31 2020_12_14-08-15-16_PR4.mp3 Szef kuchni Adam Wasylew radzi, jakimi rybami zastąpić świątecznego karpia (Pierwsze słyszę/Czwórka) 

Jak podkreślał gość Czwórki, miejsce karpia zajmują dziś często ryby bardzo wykwintne, wyszukane, a przede wszystkim w formie trudnej do przygotowania. - Jak na przykład tatary, ceviche, czy potrawy zapiekane - wyliczał ekspert. - Do tego dochodzą oczywiście "mega wypasione" dodatki.

Czaczapuri 1200.jpg
Chaczapuri - zwierciadło gruzińskich emocji

Zobacz także:

Jak tłumaczył, karp to ryba hodowlana, więc łatwo ją zdobyć i przygotować, co prawdopodobnie zadecydowało o jej popularności. Czym wobec tego zastąpić karpia? - Osobiście za króla Bałtyku uważam turbota. Jeśli usmażymy go na maśle klarowanym, nie ma on sobie równych. Z łososia polecam zrobić tatara, ale do wyboru mamy także dorsze, halibuty, czy sandacze - wymieniał szef kuchni.

Zobacz także:


Jak tłumaczył, sekretem turbota jest "bardzo zwarta struktura mięsa" i polecał sposoby na przyrządzanie świątecznych specjałów. - Przy rybach nie należy dużo "kombinować". Wystarczy je podsmażyć na maśle klarowanym, z użyciem soli i pieprzu - mówił gość Czwórki. Jeśli jednak chcemy puścić wodze kulinarnej fantazji i na święta zaszaleć z rybami - gość Czwórki polecał m.in. gołąbki z dorsza. - To nietypowe wydanie. Przygotowujemy je w kapuście, z sosem, na pieczonych pomidorach i w soku z kiszonej kapusty - wymieniał ekspert. Jak podkreślał, wśród świątecznych specjałów znakomicie sprawdzą się także ryby wędzone. 


***

Tytuł audycji: Pierwsze słyszę

ProwadziMateusz Kulik

Gość: Adam Wasylew (szef restauracji Syrenka Ustecka)

Data emisji: 14.12.2020

Godzina emisji: 8.13

kd

Czytaj także

Sandwich cubano. Wyczaruj karaibski smak we własnej kuchni

Ostatnia aktualizacja: 19.07.2020 11:45
Sandwich cubano to kanapka, której historia zaczyna się na karaibskiej wyspie, ale została spopularyzowana na Florydzie. Składa się z pieczeni wieprzowej, szynki, ogórków konserwowych, sera i musztardy.
rozwiń zwiń

Czytaj także

Gry kulinarne. "Tu ogranicza cię tylko wyobraźnia"

Ostatnia aktualizacja: 06.12.2020 15:36
Gry kulinarne cieszą się coraz większą popularnością. Niektóre pozwalają stworzyć własną sieć restauracji, a inne - poczuć się jak prawdziwy szef kuchni, albo po prostu... poeksperymentować z gotowaniem.
rozwiń zwiń