Picie kawy szansą na lepsze i dłuższe życie?

Ostatnia aktualizacja: 23.06.2022 14:24
Badania na temat tego, jak picie kawy wpływa na nasze zdrowie, prowadzą naukowcy z różnych stron świata. Swoje zdanie mają też kawosze, którzy twierdzą, że nic tak nie poprawia humoru o świcie, jak filiżanka małej czarnej.
Już od kilku lat wiemy, że kawa zmniejsza ryzyko cukrzycy typu II. Mamy informacje o tym, że picie kawy zmniejsza ryzyko udaru mózgu.
Już od kilku lat wiemy, że kawa zmniejsza ryzyko cukrzycy typu II. Mamy informacje o tym, że picie kawy zmniejsza ryzyko udaru mózgu.Foto: Shutterstock.com/PK Studio

Przeciwnicy uważają, że kawa wypłukuje niezbędne mikroelementy i ma zły wpływ na sen oraz na serce. Teraz głos w sprawie zabrali naukowcy z Chin i przychylają się do zdania kawoszy - osoby, które piją kawę cieszą się o wiele lepszym zdrowiem niż ci, którzy kawy nie piją wcale. Eksperci z Uniwersytetu w Kantonie twierdzą także, że regularne spożywanie umiarkowanych ilości kawy - do trzech filiżanek dziennie - obniża ryzyko przedwczesnego zgonu. Badanie trwało siedem lat i wzięło w nim udział 120 tysięcy osób w średnim wieku. Okazało się, że śmiertelność w grupie "niepijących kawy" była większa nawet o 20 proc.

- Te obserwacje nie są dla mnie dużym zaskoczeniem, bo już od wielu lat specjaliści podkreślają, że kawa ma pozytywny wpływ na organizm człowieka - przyznaje dietetyk Monika Monika Stromkie-Złomaniec z poradni "Z kaloriami na pieńku". - Kawa ani nie podnosi specjalnie ciśnienia tętniczego krwi, ani nie wypłukuje magnezu, ani nie podnosi cholesterolu. Może za to wydłużyć nasze życie.

Potwierdzają to nie tylko badania chińskich naukowców. - Już od kilku lat wiemy, że kawa zmniejsza ryzyko cukrzycy typu II. Są też badania mówiące o mniejszym ryzyku raka endometrium wśród kobiet. Mamy informacje o tym, że picie kawy zmniejsza ryzyko udaru mózgu - wymienia rozmówczyni Martyny Ogonek. - Naukowcy z Bostonu udowodnili także, że u pacjentów, u których zdiagnozowano już raka jelita grubego, spożywanie większej ilości kawy - zarówno z kofeiną jak i bez - wpływa korzystnie na zmniejszenie ryzyka zgonu z powodu choroby nowotworowej nawet o 52 proc.

Sprawdź także:

Co ciekawe - nie ma znaczenia, czy pijemy kawę z cukrem, czy bez.  I tak będzie mieć ona pozytywny wpływ na naszą kondycję. - Obecność cukru czy mleka w kawie nie likwiduje związków aktywnych, które są w napoju. Na przykład przeciwutleniaczy, które są tajną bronią kawy - dodaje Monika Stromkie-Złomaniec. - Jeśli ktoś na co dzień odżywia się rozsądnie, a dodatkowo wypija dwie filiżanki z drobną ilością cukru, to na pewno nie znosi pozytywnego działania kawy. 

Posłuchaj
03:42 CZWÓRKA Pierwsze slysze - kawa 14.06^.2022.mp3 Czy picie kawy wpływa na długowieczność? (Pierwsze słyszę/Czwórka)

***

Tytuł audycji: Pierwsze słyszę

Prowadzący: Kamil Jasieński

Materiał: Martyna Ogonek

Data emisji: 14.06.2022

Godzina emisji: 8.40

kul

Czytaj także

Klimatarianizm. Dieta, która może pomóc Ziemi

Ostatnia aktualizacja: 14.07.2020 10:26
Klimatarianizm to coraz bardziej popularna dieta, której celem jest zatrzymanie zmian klimatycznych. Jej zwolennicy wybierają m.in. produkty lokalne, bo liczy się w niej przede wszystkim to, jaki ślad węglowy pozostawia produkt, który kupujemy.
rozwiń zwiń

Czytaj także

Więcej warzyw, mniej mięsa. Czy organizm będzie ci wdzięczny?

Ostatnia aktualizacja: 20.05.2021 11:00
Dyskusja na temat tego, czy jeść mięso, czy nie, trwa od dawna i każda ze stron dysponuje własnymi argumentami. Ostatnio mocny atut wegetarianom dostarczyli naukowcy z Uniwersytetu Glasgow.
rozwiń zwiń