Banana bread. Chleb z TikToka

Ostatnia aktualizacja: 12.11.2021 12:40
Jeden z najbardziej popularnych słodkich wypieków w Stanach Zjednoczonych - choć w nazwie ma słowo "bread" - nie ma nic wspólnego z tradycyjnym chlebem. Jest wilgotny, słodki i bije rekordy na TikToku.
zdjęcie ilustracyjne
zdjęcie ilustracyjneFoto: shutterstock/margouillat photo

- Instagram i TikTok to dziś naturalne środowisko chleba bananowego - śmieje się Szymon Dudek, czyli "Człowiek od jedzenia". - Najbardziej popularny przepis ma w tej chwili 22 mln wyświetleń i 4 mln polubień - przyznaje.


Posłuchaj
03:47 CZWÓRKA Najlepszy dzien tygodnia - banana bread 12.11.2021.mp3 Banana bread - amerykański przysmak możesz zrobić w domu (Najlepszy Dzień Tygodnia/Czwórka)

 

Sprawdź
Honeycomb toffee shutter 1200 chaechaebyv .jpg
Honeycomb toffee - ciasteczka, które pobijają internet

Pierwszy przepis na chleb bananowy pochodzi z wydanej w 1933 roku amerykańskiej książki kucharskiej "Balanced Recipes Cookbook". Ale teorii na temat tego, w jakich okolicznościach powstał, jest kilka. Według jednej z nich chleb bananowy był dzieckiem epoki Wielkiego Kryzysu i dowodem na gospodarność pań domu, które nie chciały wyrzucać przejrzałych bananów, dlatego znalazły sposób na ich wykorzystanie. - Dwie szklanki ugniecionych i ciemniejszych, bardziej dojrzałych bananów, dwa jajka, szklanka cukru - to podstawa - wymienia rozmówca Mateusza Kulika. - Do tego 3/4 szklanki masła, 1/2 szklanki mąki i proszek do pieczenia albo soda oczyszczona. Wszystko mieszamy, a potem pieczemy i... zjadamy do ostatniego okruszka.

Posłuchaj także:


Sprawdź
AS Food studio shutterstock ciasteczka z wróżbą 1200.jpg
Ciasteczka z wróżbą. "Wielki sukces stoi przed Tobą"

Istnieje wiele wariacji na temat chleba bananowego, do którego można dodać orzechy, rodzynki, płatki czekoladowe, cynamon i ekstrakt waniliowy. Amerykanie do tego stopnia pokochali ten przysmak, że co roku - 23 lutego - obchodzą Narodowy Dzień Chleba Bananowego.

***

Tytuł audycji: Najlepszy dzień tygodnia

Prowadzi: Szymon Jaworski

Materiał przygotowała: Mateusz Kulik

Data emisji: 12.11.2021

Godzina emisji: 6.34

kul

Czytaj także

Lasagne. Przysmak Horacego i kota Garfielda

Ostatnia aktualizacja: 15.08.2021 14:00
Choć nazwa tego dania wywodzi się z języka greckiego, to pierwszą zapiekankę z makaronu przyrządzili starożytni Rzymianie. 
rozwiń zwiń

Czytaj także

Dzikie rośliny w jesiennym menu: grzyby, żołędzie i pokrzywa

Ostatnia aktualizacja: 09.09.2021 14:00
Marmolada z dzikiej forsycji, pokrzywowe kluseczki albo chleb na liściach łopianu - to wszystko możemy sami przygotować w domu, o czym w książce "Smak dzikich roślin" przekonuje Patrycja Machałek. 
rozwiń zwiń