Placki ziemniaczane w narodowej wersji. Jak przygotować rösti?

Ostatnia aktualizacja: 19.06.2022 12:50
Tak jak Szwedzi mają ziemniaki Hasselback, tak Szwajcarzy zajadają się plackami ziemniaczanymi rösti. Do tego stopnia lubią to danie, że uczynili je narodową potrawą.
Rsti - kiedyś śniadanie rolników z kantonu Berno, a dzisiaj narodowa potrawa Szwajcarów
Rösti - kiedyś śniadanie rolników z kantonu Berno, a dzisiaj narodowa potrawa Szwajcarów Foto: hlphoto/Shutterstock.com

Szwajcarski rolnik wie, co dobre

Tradycyjna szwajcarska kuchnia ma rodowód wiejski. Dla rolników i pasterzy ważne było, by dania były łatwe w przygotowaniu, treściwe i rozgrzewające w chłodniejsze pory roku. Rösti było tradycyjnym śniadaniem rolników z kantonu Berno, dziś jest to narodowa potrawa Szwajcarów. - Jak to zwykle w przypadku dań narodowych bywa, jest wiele przepisów i wiele sposobów podania rösti. Ten rodzaj placków ziemniaczanych po raz pierwszy pojawił się w okolicach Berna, ale dziś można dostać je jednak dosłownie w każdej restauracji w części niemieckojęzycznej - mówi Wojtek Grabowski z kanału Top Gar. - Podkreślam jednak, że chodzi o ten obszar Szwajcarii, w którym mówi się po niemiecku. Mieszkańcy francuskojęzycznej części nie są już takimi smakoszami rösti. 

Placek bez mąki i jajek

W podstawowej wersji przygotowuje się je tylko z ziemniaków, ale rösti występuje w wielu wariantach regionalnych i jest podawane jako osobne danie lub jako dodatek do dania głównego. Wersja placka z ziemniaków surowych jest najczęściej spotykaną wersją w rejonie Zurychu. Rösti z uprzednio podgotowanych ziemniaków jest natomiast popularne we wszystkich innych rejonach Szwajcarii. Masy nigdy nie smaży się w małych porcjach, w taki sposób, jak smażymy nasze placki ziemniaczane. Rösti to jeden, duży, dosyć wysoki placek. Dzieli się go na mniejsze porcje dopiero po usmażeniu. - Rösti nie zawiera ani jajek, ani mąki. Można jednak śmiało dodawać do niego cebulę, boczek, ser albo sadzone jajko - podpowiada rozmówca Mateusza Kulika. - Rösti nadal podaje się na śniadanie albo jako dodatek do obiadu.

PLACKI ZIEMNIACZANE ze Szwajcarii - Rösti |Top Gar

Sprawdź także:

Sposób na ziemniaka

To szwajcarskie danie śmiało możemy odtworzyć w naszej kuchni, tym bardziej że ziemniak to warzywo, które towarzyszy nam cały rok. - Nie doceniamy go, bo on jest zawsze - zawsze dostępny i zawsze tani - mówiła w Czwórce Zosia Pilitowska, współautorka książki "Ziemniak". - Występuje we wszelkich szerokościach geograficznych. Sprawdzi się na słodko, na słono, gotowany, pieczony, grillowany. Daje ogromne możliwości kulinarne.

Posłuchaj
13:39 CZWÓRKA Nie na zarty - rosti 18.06.2022.mp3 Rösti - jak przygotować narodowe danie Szwajcarów? (Nie na-żarty/Czwórka)

***

Tytuł audycji: Nie na-żarty

Prowadzi: Mateusz Kulik

Gość: Wojtek Grabowski (autor youtube'owego kanału Top Gar)

Data emisji: 18.06.2022 

Godzina emisji: 17.15

kul

Czytaj także

Dolmades - smak Grecji w liściach winogron

Ostatnia aktualizacja: 05.06.2022 10:00
Dolma to potrawa z mięsa i ryżu, charakterystyczna dla kuchni greckiej, ale i azerskiej. Przypomina popularne gołąbki, ale zamiast kapusty używamy liści winogron. To danie pod różnymi nazwami znajdziemy niemal w całym regionie Morza Śródziemnego. 
rozwiń zwiń

Czytaj także

Syci, chłodzi i smakuje latem. Przepis na gazpacho

Ostatnia aktualizacja: 12.06.2022 11:00
Zupy serwowane na zimno to najlepsze danie na upalne dni. Na Bałkanach jada się tarator, w Polsce - chłodnik, a Hiszpanie rozkoszują się pomidorowym gazpacho. 
rozwiń zwiń