Dania ze stoku. Jak przygotować bryndzowe haluszki?

Ostatnia aktualizacja: 29.01.2023 13:00
Bryndza to najpopularniejszy składnik słowackiej kuchni. Z sera owczego robi się m.in. narodowe danie Słowaków - bryndzové halušky, czyli bryndzowe haluszki.
Jak się odżywiać podczas zimowego szaleństwa, by nie przytyć?
Jak się odżywiać podczas zimowego szaleństwa, by nie przytyć?Foto: Shutterstock.com/Galina_Lya

Przepis na haluszki

Bryndzowe haluszki to połączenie niewielkich klusek z mąki i ziemniaków, owczego sera i smażonego boczku, a także skwarek oraz słoniny. - Słowo "halušky" w języku słowackim oznacza kluski. To danie robi się z surowych ziemniaków, które trze się na tarce, a potem dodaje się do nich mąkę - mówi Ján Bošnovič, ekspert od słowackiej turystyki. - Takie ciasto wrzucamy do garnka z gorącą wodą i zazwyczaj używamy do tego specjalnego sitka, które można kupić też w Polsce. Kluski gotujemy 3 min., wyciągamy z garnka, dodajemy do nich bryndzę, mieszamy i dodajemy wędzoną słoninę w postaci skwarek.

Skąd wzięła się bryndza na Słowacji? 

Ale najważniejszym składnikiem tego dania jest bryndza - Ser owczy trafił do naszego kraju wraz z wołoskimi pasterzami górskimi - opowiada gość Czwórki. I dodaje, że bryndza najlepiej smakuje podczas wypasu owiec, czyli w okresie od maja do października, kiedy zwierzęta jedzą najlepszą, "kaloryczną" trawę. - Wtedy zapach sera jest najbardzej intensywny - mówi.

Haluszkowe wariacje

To słowackie danie zjeść można w wielu tamtejszych zajazdach, restauracjach i karczmach. Są też specjalne bary, w których można zamówić rożnego rodzaju wariacje na temat tych klusek: haluszki szpinakowe, z serem i kiełbasą oraz z kwaśną kapustą i żeberkami. - Ja lubię klasyczne i najprostsze haluszki. Uważam, że smakują najlepiej. Ale jeśli komuś przeszkadza intensywny zapach sera, bryndzę można pomieszać z serkiem topionym, ewentualnie ze śmietaną. Do ciasta można też dodać jajka - podpowiada rozmówca Mateusza Kulika. - Najważniejsze, żeby danie smakowało gościom i gospodarzowi. 


Bryndzowe haluszki to danie kuchni słowackiej Bryndzowe haluszki to danie kuchni słowackiej

Sprawdź też inne "dania ze stoku":

Bryndza do wszystkiego

Kuchnia Słowaków jest prosta, tania i smaczna. Podstawowymi jej składnikami są mleko i jego przetwory, warzywa, szczególnie ziemniaki, marchew, cebula i kapusta. Ze względu na położenie, w słowackiej kuchni można odnaleźć duże wpływy węgierskie, czeskie, polskie i niemieckie. Słowacy zajadają się też zupami. Te najpopularniejsze to fasolowa i kapuśniak oraz zupa bryndzowa. Podaje się ją w formie kremu ze smażonym bekonem, grzankami lub dodatkowymi gotowanymi ziemniakami. - Mamy też pierogi z bryndzą i ciasteczka bryndzowe, ser owczy dodajemy również do sałatek - dodaje Ján Bošnovič. 

Odwiedź z nami najciekawsze zakątki świata <<<

Posłuchaj
18:33 CZWÓRKA NNZ - bryndzowe haluszki 28 01 2023.mp3 Jak przygotować w domu bryndzowe haluszki? (Nie na-żarty/Czwórka)

***

Tytuł audycji: Nie na-żarty

Prowadzi: Mateusz Kulik

Gość: Ján Bošnovič (ekspert od słowackiej turystyki)

Data emisji: 28.01.2023 

Godzina emisji: 17.15

kul


Czytaj także

"Dzikie ziemniaki". Zrób sobie w domu patatas bravas

Ostatnia aktualizacja: 09.10.2022 12:20
Polacy kochają ziemniaki, Hiszpanie również. My mamy "ziemniaki w mundurkach", w Hiszpanii ziemniaki są "dzikie" i "ostre". Jak przygotować patatas bravas?
rozwiń zwiń
Czytaj także

Lenticchie - zupa, która przynosi szczęście

Ostatnia aktualizacja: 01.01.2023 16:50
Lenticchie to danie, które Włosi przygotowują na Nowy Rok, bo wierzą, że zupa z soczewicy przyniesie im dostatek i bogatctwo. 
rozwiń zwiń