Monika Mrozowska radzi jak gotować, by nie marnować

Ostatnia aktualizacja: 06.11.2020 18:30
Około 50 zł miesięcznie znika nam z portfela razem z jedzeniem, którego nie wykorzystaliśmy. Najwięcej jedzenia wyrzuca się w dużych miastach, a najczęściej robią to ludzie pracujący, którzy jadają na mieście, choć w domach mają pełne lodówki.  
Monika Mrozowska w studiu Czwórki
Monika Mrozowska w studiu CzwórkiFoto: Czwórka

Jeśli przygotuję posiłek, to staram się w ciągu czterech dni go wykorzystać Monika Mrozowska

Mała lodówka - pierwszy krok do niemarnowania żywności

- Nie jestem zwolenniczką zakupów na zapas, jeśli nie ma takiej konieczności - mówi aktorka i propagatorka zdrowego stylu życia Monika Mrozowska. - Żeby nie ulegać pokusie, wymieniłam w domu dużą lodówkę na małą, a robiąc zakupy w sklepie, myślę posiłkami i zamiast 2 kg pomidorów, kupuję 2 sztuki - na śniadanie i na kolację. 

Posłuchaj
19:01 [CZWORKA]Ratujemy swiat 6 listopad 2020 vegan.mp3 Kuchnia wegańska w duchu zero waste. Przepisy Moniki Mrozowskiej (Ratujemy świat/Czwórka) 

Zupa pomidorowa po zagęszczeniu może zamienić się w sos, jest też doskonałą bazą do pizzy, do której możemy wykorzystać wszyskie resztki z lodówki Monika Mrozowska

Ziemniaki, jakich nie znacie

W swoim najnowszym wydawnictwie - e-booku "Jak gotować, by nie marnować" rozmówczyni Marty Hoppe przygotowała zbiór kilkudziesięciu autorskich przepisów na pyszne i zdrowe bezmięsne dania, które wyjdą każdemu niezależnie od jego zdolności kulinarnych. - Nawyk niemarnowania jedzenia najlepiej wynieść z domu, ale w dzisiejszych czasach zapominamy o różnych, dobrych zasadach, które stosowali nasi rodzice albo dziadkowie - przekonuje Mrozowska. - W ten sposób na przykład nauczyłam się, jak zagospodarować ziemniaki, które zostały z obiadu. Następnego dnia można zrobić z nich purée, można pokroić w grubą kostkę i w misce wymieszać z oliwą i z przyprawami, np. z garam masalą, wtedy uzyskają indyjski posmak. Tak przygotowane ziemniaki wrzucamy do rozgrzanego piekarnika na opiekanie od góry i od dołu, a potem dodajemy do tego podsmażone na maśle grzyby. To danie w niczym nie przypomina klasycznie odsmażonych kartofli i smakuje wybornie - dodaje.

zdj. ilustracyjne zdj. ilustracyjne

Resztki na miarę królewskiego dania

W e-booku znajdziemy także przepisy na bliny z malinami, kotlety z białej fasoli i pieczarek, naleśniki orkiszowe, pizzę z cukinią, krem z kalafiora i soczewicy czy tofucznicę. Wszystkie te dania są dowodem na to, że kuchnia wegańska w duchu zero waste to propozycja dla każdego oraz na to, że z resztek można wyczarować cuda na talerzu.

WEGAŃSKIE DROŻDŻOWE ZE ŚLIWKAMI | MONIKA MROZOWSKA | 20MINUTSPOKOJU

***

Tytuł audycji: "Ratujemy świat" 

Prowadzi: Marta Hoppe

Gość: Monika Mrozowska (aktorka, pasjonatka gotowania, propagatorka zdrowego stylu życia, autorka książek kulinarnych oraz e-booków, w tym "Jak gotować, by nie marnować")

Data emisji: 06.11.2020

Godzina emisji: 14.15

kul

Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy, możesz być pierwszy!
aby dodać komentarz
brak

Czytaj także

Jambalaya - smakuje najlepiej przy nowoorleańskim jazzie

Ostatnia aktualizacja: 11.09.2020 07:33
Jambalaya to potrawa prosto z amerykańskiej Luizjany. Przypomina trochę gulasz lub gęstą zupę, a żeby ją przygotować potrzeba kilku odmian mięsa lub owoców morza, warzyw, przypraw, bulionu i długo gotowanej zasmażki. 
rozwiń zwiń

Czytaj także

Kurczak generała Tso - jak przygotować to popularne chińskie danie?

Ostatnia aktualizacja: 12.10.2020 12:11
Kurczak generała Tso to dla wielu naszych rodaków "typowe chińskie danie". - Słynie z charakterystycznego gęstego, znanego miłośnikom tej kuchni sosu o smaku słodko-kwaśnym - mówił Daniel Brzeziński, autor kanału "Umami".
rozwiń zwiń