Ekoiści. Jarzynova podpowiada jak wycisnąć resztki do cna i zrobić porządki w lodówce

Ostatnia aktualizacja: 29.11.2019 11:04
Dominika Wójciak "Jarzynova" to znana szefowa kuchni i promotorka zdrowego jedzenia. Codziennie proponuje dania, które wykluczają marnowanie jedzenia. 
Audio
  • Dominika Wójciak "Jarzynova" opowiada o swojej bezresztkowej kuchni i zdradza sposób na porządek w lodówce (Rozbiegani - Ekoiści/Czwórka)
zdj. ilustracyjne
zdj. ilustracyjneFoto: Shutterstock/Ozgur Coskun

Dominika ma na swoim koncie tytuł zwyciężczyni Master Chefa i kilka wydanych książek m.in. "Sezonowe warzywa. Wegetariańska uczta" oraz bloga "Kulinarne bezdroża". W Czwórce dzieli się swoimi sposobami na niemarnowanie. 

Planowanie posiłków nie jest oderwane od smaku i zachcianek. Dzięki temu dużo kombinuję, rozwijam pomysłowość Dominika Wójciak

- Pierwszy mój krok przed zakupami to sprawdzenie tego, co mam w lodówce - mówi gość Kariny Terzoni. - Planuję sobie posiłki, bo to jest mój główny zerowastowy sposób na niemarnowanie. Na dziś na śniadanie zostały mi marynowane buraki, więc pewnie na śniadanie zjem grzankę z marynowanymi burakami i pastą z kalafiora, która jest gdzieś w mojej lodówce - dodaje. 


czwórka dominika wójciak fot terzoni.jpg
Wyświetl ten post na Instagramie.

W tym tygodniu w Jarzynovym menu: . MARYNOWANE BURAKI - przepis 👉🏻 WARZYWO. Idealne do lunchboksu z kaszą i kozim serkiem, do kromek z hummusem, do miski rozmaitości z jarmużem, kiszoną kapustą i kaszą jaglaną, jako carpaccio z fetą i dukkah albo do zimowej panzanelli z opieczonym chlebem i 🍊🍊🍊 🙌🏻 . SAŁATKA JARZYNOVA - z warzyw gotowanych na parze, na wegańskim majonezie. Lekka, pyszna, prosta. Do lunchboksu albo na śniadanie 🙌🏻 . COLESLAW Z BRUKSELKI - przepis 👉🏻 SEZONOWE WARZYWO. Do lunchboksu z kaszą i burakami, do tortilli z chili sin carne, do miski rozmaitości z pieczoną dynią, ryżem i jajkiem na miękko 👌🏻 . CHILI SIN CARNE Z WĘDZONYM BAKŁAŻANEM - przepis 👉🏻 SEZONOWE WARZYWO. Dobre na obiad/kolację z ryżem i kwaśną śmietaną albo jogurtem kokosowym, świetne w kukurydzianej tortilli z 🥑 i kolendrą albo z coleslawem z brukselki 👩🏼‍🍳 . DYNIOWA POMIDOROWA - najszybsza, z pieczonej dyni zmiksowanej ze smażoną cebulką, czosnkiem i imbirem, zaprawiona domowym koncentratem 🍅 Dobra na obiad z ryżem z kalafiora i jarmużem albo z grzanką z pesto z jarmużu i kolendry 👌🏻 . BROKUŁY - do surówki z jarmużem albo starty do zupy dyniowej zamiast ryżu. Świetny wymieszany z kaszą, fasolą mung, cząstkami pomarańczy i sosem tahini 👌🏻 . ŁODYGI BROKUŁA - na resztkowy sok (patrz sekcja #jemresztki) 🙌🏻 . FREEKEH Z CZARNĄ SOCZEWICĄ - czyli idealne kombo węglowodanowo-białkowe do budowania lunchboksów. Super z marynowanymi burakami i brukselką, z pieczoną dynią, granatem i sosem tahini albo z bądź czym byle jarzynovym 😜 . To by było na tyle! Chociaż nie, zapomniałam dodać, że od połowy tygodnia objadam się pomarańczami z @incampagna.pl i dobrze mi z tym 😎 . Jarzynovego tygodnia mili! . ________ . I did it. This week prep is all about beets, brussel sprouts and vegan chili 🙌🏻 . _______

Post udostępniony przez JARZYNOVA® Dominika Wojciak (@jarzynova)

Jarzynova planuje na cały tydzień. To daje jej optymalizację składników, które kupuje. - Zauważyłam, że gotując spontanicznie, wybierając przepis z książki często muszę jechać do sklepu bo brakuje mi jakiegoś składnika - opowiada. - Mieszkam poza dużym miastem, do sklepu z kolendrą czy czarnym kardamonem mam kawałek, a to kosztuje mnie mnóstwo czasu. Dzięki temu też zaczęłam myśleć jak coś zastąpić, jak fajnie skomponować smaki - dodaje. 

Jem dużo warzyw. Posiłek bez warzywa sprawia, że czuję się niekomfortowo Dominika Wójciak

W kuchni Dominiki Wójciak królują warzywa. Przygotowuje ryż z kalafiora, sok resztkowy, ocet z obierków. - Staram się z resztek wyciągnąć jak najwięcej, często używam wyciskarki - przyznaje. 

Jakie smaki mają jej resztkowe koktajle? Czy tendencję zero waste widać już w wielkim kulinarnym świecie? Co możemy zrobić jako konsumenci? I przede wszystkim jak ogarnąć własną lodówkę, by móc wszystko w niej odnaleźć, a nie tylko zeschnięte marchewki? O tym m.in. w rozmowie z audycji "Rozbiegani - Ekoiści". 

***

Tytuł audycji: Rozbiegani - Ekoiści

Prowadzi: Karina Terzoni

Gość: Dominika Wójciak (Jarzynova, szef kuchni)

Data emisji: 29.11.2019

Godzina emisji: 9.09

pj

Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy, możesz być pierwszy!
aby dodać komentarz
brak

Czytaj także

Zero waste w kuchni. Jak zaoszczędzić 2 tysiące złotych?

Ostatnia aktualizacja: 15.10.2019 21:50
16 października startuje kampania społeczna #KochajJedzenie towarzysząca największemu festiwalowi kulinarnemu w Polsce Restaurant Week. Jej celem jest ograniczenie marnowania żywności na co dzień.
rozwiń zwiń

Czytaj także

"EKOiści". Jak nie marnować żywności?

Ostatnia aktualizacja: 08.11.2019 13:52
- Jestem ambasadorką hasła, że najlepiej jest "gotować ze światła w lodówce". Bo najbardziej kreatywne potrawy wychodzą tylko z dwóch składników - mówiła Sylwia Majcher. O tym, jak świadomie minimalizować produkcję śmieci, jak planować zakupy i nie marnować żywności - rozmawialiśmy w pierwszej odsłonie "EKOistów". 
rozwiń zwiń

Czytaj także

Mięso z powietrza. Kolejny sposób by zmniejszyć ślad węglowy

Ostatnia aktualizacja: 28.11.2019 09:53
Okazuje się, że technologia produkcji mięsa z powietrza była już znana w latach 60. Dziś powraca z sukcesem. To może być rewolucja. 
rozwiń zwiń