X
Szanowny Użytkowniku
25 maja 2018 roku zaczęło obowiązywać Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r (RODO). Zachęcamy do zapoznania się z informacjami dotyczącymi przetwarzania danych osobowych w Portalu PolskieRadio.pl
1.Administratorem Danych jest Polskie Radio S.A. z siedzibą w Warszawie, al. Niepodległości 77/85, 00-977 Warszawa.
2.W sprawach związanych z Pani/a danymi należy kontaktować się z Inspektorem Ochrony Danych, e-mail: iod@polskieradio.pl, tel. 22 645 34 03.
3.Dane osobowe będą przetwarzane w celach marketingowych na podstawie zgody.
4.Dane osobowe mogą być udostępniane wyłącznie w celu prawidłowej realizacji usług określonych w polityce prywatności.
5.Dane osobowe nie będą przekazywane poza Europejski Obszar Gospodarczy lub do organizacji międzynarodowej.
6.Dane osobowe będą przechowywane przez okres 5 lat od dezaktywacji konta, zgodnie z przepisami prawa.
7.Ma Pan/i prawo dostępu do swoich danych osobowych, ich poprawiania, przeniesienia, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania.
8.Ma Pan/i prawo do wniesienia sprzeciwu wobec dalszego przetwarzania, a w przypadku wyrażenia zgody na przetwarzanie danych osobowych do jej wycofania. Skorzystanie z prawa do cofnięcia zgody nie ma wpływu na przetwarzanie, które miało miejsce do momentu wycofania zgody.
9.Przysługuje Pani/u prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego.
10.Polskie Radio S.A. informuje, że w trakcie przetwarzania danych osobowych nie są podejmowane zautomatyzowane decyzje oraz nie jest stosowane profilowanie.
Więcej informacji na ten temat znajdziesz na stronach dane osobowe oraz polityka prywatności
Rozumiem

Ekoiści. Jarzynova podpowiada jak wycisnąć resztki do cna i zrobić porządki w lodówce

Ostatnia aktualizacja: 29.11.2019 11:04
Dominika Wójciak "Jarzynova" to znana szefowa kuchni i promotorka zdrowego jedzenia. Codziennie proponuje dania, które wykluczają marnowanie jedzenia. 
Audio
  • Dominika Wójciak "Jarzynova" opowiada o swojej bezresztkowej kuchni i zdradza sposób na porządek w lodówce (Rozbiegani - Ekoiści/Czwórka)
zdj. ilustracyjne
zdj. ilustracyjneFoto: Shutterstock/Ozgur Coskun

Dominika ma na swoim koncie tytuł zwyciężczyni Master Chefa i kilka wydanych książek m.in. "Sezonowe warzywa. Wegetariańska uczta" oraz bloga "Kulinarne bezdroża". W Czwórce dzieli się swoimi sposobami na niemarnowanie. 

Planowanie posiłków nie jest oderwane od smaku i zachcianek. Dzięki temu dużo kombinuję, rozwijam pomysłowość Dominika Wójciak

- Pierwszy mój krok przed zakupami to sprawdzenie tego, co mam w lodówce - mówi gość Kariny Terzoni. - Planuję sobie posiłki, bo to jest mój główny zerowastowy sposób na niemarnowanie. Na dziś na śniadanie zostały mi marynowane buraki, więc pewnie na śniadanie zjem grzankę z marynowanymi burakami i pastą z kalafiora, która jest gdzieś w mojej lodówce - dodaje. 


czwórka dominika wójciak fot terzoni.jpg
Wyświetl ten post na Instagramie.

W tym tygodniu w Jarzynovym menu: . MARYNOWANE BURAKI - przepis 👉🏻 WARZYWO. Idealne do lunchboksu z kaszą i kozim serkiem, do kromek z hummusem, do miski rozmaitości z jarmużem, kiszoną kapustą i kaszą jaglaną, jako carpaccio z fetą i dukkah albo do zimowej panzanelli z opieczonym chlebem i 🍊🍊🍊 🙌🏻 . SAŁATKA JARZYNOVA - z warzyw gotowanych na parze, na wegańskim majonezie. Lekka, pyszna, prosta. Do lunchboksu albo na śniadanie 🙌🏻 . COLESLAW Z BRUKSELKI - przepis 👉🏻 SEZONOWE WARZYWO. Do lunchboksu z kaszą i burakami, do tortilli z chili sin carne, do miski rozmaitości z pieczoną dynią, ryżem i jajkiem na miękko 👌🏻 . CHILI SIN CARNE Z WĘDZONYM BAKŁAŻANEM - przepis 👉🏻 SEZONOWE WARZYWO. Dobre na obiad/kolację z ryżem i kwaśną śmietaną albo jogurtem kokosowym, świetne w kukurydzianej tortilli z 🥑 i kolendrą albo z coleslawem z brukselki 👩🏼‍🍳 . DYNIOWA POMIDOROWA - najszybsza, z pieczonej dyni zmiksowanej ze smażoną cebulką, czosnkiem i imbirem, zaprawiona domowym koncentratem 🍅 Dobra na obiad z ryżem z kalafiora i jarmużem albo z grzanką z pesto z jarmużu i kolendry 👌🏻 . BROKUŁY - do surówki z jarmużem albo starty do zupy dyniowej zamiast ryżu. Świetny wymieszany z kaszą, fasolą mung, cząstkami pomarańczy i sosem tahini 👌🏻 . ŁODYGI BROKUŁA - na resztkowy sok (patrz sekcja #jemresztki) 🙌🏻 . FREEKEH Z CZARNĄ SOCZEWICĄ - czyli idealne kombo węglowodanowo-białkowe do budowania lunchboksów. Super z marynowanymi burakami i brukselką, z pieczoną dynią, granatem i sosem tahini albo z bądź czym byle jarzynovym 😜 . To by było na tyle! Chociaż nie, zapomniałam dodać, że od połowy tygodnia objadam się pomarańczami z @incampagna.pl i dobrze mi z tym 😎 . Jarzynovego tygodnia mili! . ________ . I did it. This week prep is all about beets, brussel sprouts and vegan chili 🙌🏻 . _______

Post udostępniony przez JARZYNOVA® Dominika Wojciak (@jarzynova)

Jarzynova planuje na cały tydzień. To daje jej optymalizację składników, które kupuje. - Zauważyłam, że gotując spontanicznie, wybierając przepis z książki często muszę jechać do sklepu bo brakuje mi jakiegoś składnika - opowiada. - Mieszkam poza dużym miastem, do sklepu z kolendrą czy czarnym kardamonem mam kawałek, a to kosztuje mnie mnóstwo czasu. Dzięki temu też zaczęłam myśleć jak coś zastąpić, jak fajnie skomponować smaki - dodaje. 

Jem dużo warzyw. Posiłek bez warzywa sprawia, że czuję się niekomfortowo Dominika Wójciak

W kuchni Dominiki Wójciak królują warzywa. Przygotowuje ryż z kalafiora, sok resztkowy, ocet z obierków. - Staram się z resztek wyciągnąć jak najwięcej, często używam wyciskarki - przyznaje. 

Jakie smaki mają jej resztkowe koktajle? Czy tendencję zero waste widać już w wielkim kulinarnym świecie? Co możemy zrobić jako konsumenci? I przede wszystkim jak ogarnąć własną lodówkę, by móc wszystko w niej odnaleźć, a nie tylko zeschnięte marchewki? O tym m.in. w rozmowie z audycji "Rozbiegani - Ekoiści". 

***

Tytuł audycji: Rozbiegani - Ekoiści

Prowadzi: Karina Terzoni

Gość: Dominika Wójciak (Jarzynova, szef kuchni)

Data emisji: 29.11.2019

Godzina emisji: 9.09

pj

Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy, możesz być pierwszy!
aby dodać komentarz
brak

Czytaj także

Zero waste w kuchni. Jak zaoszczędzić 2 tysiące złotych?

Ostatnia aktualizacja: 15.10.2019 21:50
16 października startuje kampania społeczna #KochajJedzenie towarzysząca największemu festiwalowi kulinarnemu w Polsce Restaurant Week. Jej celem jest ograniczenie marnowania żywności na co dzień.
rozwiń zwiń

Czytaj także

"EKOiści". Jak nie marnować żywności?

Ostatnia aktualizacja: 08.11.2019 13:52
- Jestem ambasadorką hasła, że najlepiej jest "gotować ze światła w lodówce". Bo najbardziej kreatywne potrawy wychodzą tylko z dwóch składników - mówiła Sylwia Majcher. O tym, jak świadomie minimalizować produkcję śmieci, jak planować zakupy i nie marnować żywności - rozmawialiśmy w pierwszej odsłonie "EKOistów". 
rozwiń zwiń

Czytaj także

Mięso z powietrza. Kolejny sposób by zmniejszyć ślad węglowy

Ostatnia aktualizacja: 28.11.2019 09:53
Okazuje się, że technologia produkcji mięsa z powietrza była już znana w latach 60. Dziś powraca z sukcesem. To może być rewolucja. 
rozwiń zwiń